Τι αποτελέσματα έφερε ο μαζικός εμβολιασμός σε Ισραήλ και Βρετανία

Τι αποτελέσματα έφερε ο μαζικός εμβολιασμός σε Ισραήλ και Βρετανία

Ο εμβολιασμός σε Βρετανία και Ισραήλ που προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει αρχίσει να επιφέρει αποτελέσματα. Οι νέοι θάνατοι από κορονοϊό παρουσιάζουν και στις δύο χώρες μείωση, συγκριτικά με προηγούμενες περιόδους. Στη Βρετανία μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων διπλασιάστηκαν, εξαιτίας της μετάλλαξης του κορονοϊού.

Όμως, τα δεδομένα αλλάζουν καθώς στη Βρετανία έχουν εμβολιαστεί επί του παρόντος  20.703.615 (30,7%) του συνολικού πληθυσμού της, με την πρώτη δόση, ενώ πλήρως εμβολιασμένα είναι 895.412 άτομα. Το πρόγραμμα εμβολιασμού εχει εισέλθει στο δεύτερο μέρος της πρώτης φάσης του, αφού όλες οι πρώτες τέσσερις ομάδες προτεραιότητας –άτομα άνω 70 ετών, εργαζόμενοι που φροντίζουν ανθρώπους και υγειονομικό προσωπικό– εμβολιάστηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο εμβολιασμός επεκτείνεται σε άτομα άνω των 60 ετών καθώς και  σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν, οι ηλικίες άνω των 50 ετών, με την κυβέρνηση να έχει στόχο οι ομάδες προτεραιότητας να κάνουν πέντε έως εννέα εμβολιασμούς έως την 15η Απριλίου. Παράλληλα, οι θάνατοι ατόμων άνω των 80 ετών μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 55% μεταξύ 6 με 20 Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με το 46% για άτομα κάτω των 80 ετών.

Επίσης, ο χρόνος εισαγωγής στο νοσοκομείο μειώθηκε κατά το μισό, κάθε 18 ημέρες. To τελευταίο δεκαπενθήμερο  ο χρόνος εισαγωγής μειώθηκε για τα άτομα άνω των 85 ετών από 18 σε 15 ημέρες. Η Εθνική Υπηρεσία Στατιστικών δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε περισσότερο από 25% στα μέσα Φεβρουαρίου. Ο αριθμός των θανάτων παρουσιάζει πτώση κάθε μέρα, ιδιαίτερα στα άτομα άνω των 80 ετών, που έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου, σε σύγκριση με τα άτομα κάτω των 80 ετών.

Εμβολιασμός στο Ισραήλ

Τα νέα στοιχεία σχετικά με τα επίπεδα προστασίας του πληθυσμού δείχνουν ότι έως τις 11 Φεβρουαρίου, 1 στα 4 άτομα έχει αποκτήσει αντισώματα κατά του κορονοϊού. Τα επίπεδα είναι υψηλότερα στα άτομα άνω των 80 ετών –είναι η πρώτη ομάδα που εμβολιάστηκε. Επίσης, δείχνουν ότι μία εφάπαξ δόση εμβολίου παρέχει προστασία έναντι σοβαρής λοίμωξης στα άνω των 70 ετών άτομα και συμβάλλει στο να περιοριστεί η νοσηλεία τους στο νοσοκομείο κατά 80%. Χρησιμοποιούνται δύο εμβόλια, μέχρι στιγμής, που έχουν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή. Το πρώτο είναι της Pfizer (εγκρίθηκε το Δεκέμβριο) και εισάγεται από το Βέλγιο και το δεύτερο της Oxford/AstraZeneca, το οποίο παράγεται στη χώρα και είχε αμφισβητηθεί  για την αποτελεσματικότητα του.

Το πρόγραμμα του εμβολιασμού εφαρμόζεται και με επιτυχία στο Ισραήλ καθώς έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας πάνω από 4,8 εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου (πάνω από το μισό του πληθυσμού) και περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια έλαβαν τη δεύτερη δόση τους. Μεταξύ των ατόμων άνω των 70 ετών, που είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά από τον κορονοϊό, έχουν εμβολιαστεί πάνω από το 90%.

Επίσης, το υπουργείο ανέφερε την Τρίτη ότι 699 ασθενείς νοσηλεύονται επί του παρόντος σε σοβαρή κατάσταση, το χαμηλότερο ποσοστό από το Δεκέμβριο του 2021. Τουλάχιστον, 244 από αυτούς συνδέονται με αναπνευστήρες. Οι νέοι θάνατοι και τα κρούσματα Covid-19, εξακολουθησαν να μειώνονται συγκριτικά με τα υψηλά ποσοστά του Ιανουαρίου και ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι είναι σοβαρά έφτασε στο χαμηλότερο σημείο, σε σύγκριση με την 30η Δεκεμβρίου 2020.

Πολιτικές προεκτάσεις

Οι μαζικοί εμβολιασμοί έχουν προεκτάσεις και στο πολιτικό σκηνικό και αλλάζουν τα δεδομένα, κυρίως στη Βρετανία, καθώς προσδίδουν θετικό πρόσημο στην κυβέρνηση των Συντηρητικών. Το Σεπτέμβριο του 2020 η δημοτικότητα του Μπόρις Τζόνσον ήταν 29 μονάδες κάτω από τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος. Όμως, τον Φεβρουάριο σύμφωνα με δημοσκόπηση της Deltapoll o Τζόνσον προηγήθηκε με 10 μονάδες.

Ο βρετανός πρωθυπουργός προχώρησε σε μεγάλη δαπάνη για την προμήθεια εμβολίων, με 357 εκατομμύρια από αυτά να προέρχονται από τη βρετανικό-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, της οποίας το εμβόλιο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο για χρήση σε όλους τους ενήλικες και φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα.

Ο εμβολιασμός έχει γίνει και επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται για διαφθορά και κατηγορείται από τους επικριτές τους για κακή διαχείριση της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση καθώς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε έρευνα για εγκλήματα πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη που φέρεται να διέπραξαν οι Ισραηλινοί κατά τη διάρκεια της θητείας του. Παράλληλα, ο Νετανιάχου αναδεικνύει το μαζικό πρόγραμμα του εμβολιασμού διότι, σύμφωνα με αναλυτές, ενδέχεται να αποδίδει την ήττα του συμμάχου του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, στην πανδημία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι