ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τον αιφνίδιο θάνατο 16χρονης

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τον αιφνίδια θάνατο 16χρονης, Όλγα Μαύρου

Σε θλίψη έχει βυθιστεί το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης από τον αδόκητο χαμό της 16χρονης που έσβησε τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Χαλκιδική, όταν κατανάλωσε φαγητό ή ποτό που φέρεται να της προκάλεσε αλλεργικό σοκ ή πνιγμό. Το κορίτσι εκτός από αλλεργίες, είχε και ιστορικό επιληπτικών κρίσεων παλαιότερα και ήταν υπό σχετική αγωγή. Ο ιατροδικαστής, αν και αρχικά όλοι αναφέρονταν σε αλλεργικό σοκ, διαπίστωσε ότι ο θάνατος δεν φαίνεται να σχετίζεται με αλλεργίες.

Απεναντίας διαπίστωσε εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου, δηλαδή πνιγμό, καθώς περιεχόμενο του στομάχου σε αυτές τις περιπτώσεις “ανεβαίνει” στον οισοφάγο και κατευθύνεται δυστυχώς στους πνεύμονες. Αυτό δεν αποκλείεται να είναι και αποτέλεσμα οξυτάτης αλλεργικής αντίδρασης, όμως ο ιατροδικαστής δεν εντόπισε κανένα εύρημα που να συνδέεται με αλλεργία. Αν η αιτία ήταν η αλλεργία πάντως, η κοπέλα θα ήταν πολύ άτυχη, γιατί ήταν από τις σπάνιες φορές που δεν είχε μαζί της την ένεση αδρεναλίνης ή επινεφρίνης –κάτι που έχουν κατά κανόνα πάντα σε ένα τσαντάκι οι αλλεργικοί.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς έφταιγε εν προκειμένω, όμως όσον αφορά στους αλλεργικούς, μερικοί έχουν μαζί τους δύο ενέσεις, γιατί όπως συνέβη στην περίπτωση 45χρονου αλλεργικού στην Κρήτη προ διετίας, ενώ έκανε την ένεση εγκαίρως, δυστυχώς απεβίωσε: η μία ένεση αποδείχθηκε ανεπαρκής είτε λόγω των πολλών τσιμπημάτων που είχε, είτε επειδή για τα κιλά του απαιτείτο μεγαλύτερη δόση. Αυτές οι ζωτικές λεπτομέρειες πρέπει να αναλύονται από τους αλλεργιολόγους και να γίνονται κατανοητές είτε από τον ίδιο τον αλλεργικό αν είναι ενήλικας, είτε από τους κηδεμόνες αν πρόκειται για παιδί ή για άτομο μειωμένης αντίληψης. Ο αλλεργιολόγος γνωρίζει και συστήνει τη σωστή δόση επινεφρίνης για κάθε αλλεργικό.

Να προσθέσουμε ότι ο αλλεργικός σπάνια κινδυνεύει από την πρώτη του επαφή με το αλλεργιογόνο και μαθαίνει ότι είναι αλλεργικός μόνον μετά την δεύτερη επαφή. Στην πρώτη επαφή δηλαδή ενεργοποιείται αυτός ο παράξενος μηχανισμός που οδηγεί στην αλλεργική αντίδραση, όμως μόνον στην δεύτερη επαφή κατά κανόνα εκδηλώνονται τα συμπτώματα συναγερμού. Αν λοιπόν το κορίτσι είχε μια άγνωστη μέχρι προχτές αλλεργία και κατανάλωσε αλλεργιογόνο, δεν είχε τρόπο να το ξέρει παρά μόνον όταν κατανάλωσε σε ποτό ή τρόφιμο το ίδιο αλλεργιογόνο την δεύτερη (και εν προκειμένω, μοιραία) φορά.

Τι λένε συγγενείς και φίλοι

Εν προκειμένω υπάρχει μια ασάφεια στο τι ακριβώς πείραξε το κορίτσι, γιατί έφαγε ένα χοτ-ντογκ, το οποίο δεν έχει γαλακτοκομικά και απ’ ό,τι λέει η μητέρα της νεκρής, μόνον στα γαλακτοκομικά και στη λακτόζη υπήρχε αλλεργία. Ακόμα κι αν ήπιε ένα ποτό, στη συνέχεια, ελάχιστα από αυτά μπορεί να έχουν γαλακτοκομικές προσμίξεις. Πιθανόν η άτυχη κοπέλα να είχε και άλλη αλλεργία που δεν την γνώριζε. Τα αίτια θανάτου ίσως αποσαφηνιστούν από την τοξικολογική ανάλυση που “παίρνει” 15 μέρες περίπου, διότι η ιατροδικαστική έκθεση δεν “δείχνει” αλλεργίες. Η κηδεία του κοριτσιού ήδη έγινε στο Ωραιόκαστρο.

Το περιστατικό υπενθυμίζεται ότι διαδραματίσθηκε στον οικισμό Χανιώτη, ένα θέρετρο σχεδόν στο άκρο της χερσονήσου της Κασσάνδρας και στα ανατολικά της. Κοντά στον οικισμό δεν υπάρχει κέντρο υγείας και η “βάση” του ασθενοφόρου απείχε περίπου 20 χλμ. από τον οικισμό. Έκανε 45 λεπτά να φθάσει εκεί νοσηλευτής και ασθενοφόρο, όμως ήταν ήδη αργά. Οι συγγενείς της είπαν ότι στην περιοχή υπάρχουν έξι ασθενοφόρα αλλά προσωπικό μόνον για δύο, εντούτοις το πιθανότερο είναι ότι για όλη τη χερσόνησο στην ουσία υπάρχει μόνον ένα ασθενοφόρο διαθέσιμο σε 24ωρη βάση.

Σύμφωνα με τη μητέρα της άτυχης 16χρονης, το κορίτσι βρίσκονταν στην κοινότητα Χανιώτη Χαλκιδικής με τις φίλες της για διακοπές και το βράδυ της Τρίτης είχαν βγει έξω για να διασκεδάσουν, ενώ τα ξημερώματα πήγαν σε ταχυφαγείο του τουριστικού θερέτρου. «Η κόρη μου έφαγε ένα χοτ-ντογκ, όμως είχε αλλεργία στα γαλακτοκομικά και πάντα πρόσεχε όταν έτρωγε έξω. Δε ξέρω τι ακριβώς έγινε κι αν υπήρχε κάποιο γαλακτοκομικό σε αυτό που κατανάλωσε», ανέφερε η μητέρα της 16χρονης. Ο σύζυγος της αδελφής του θύματος, αναφέρθηκε πάντως «σε ένα ποτό».

Ένα αγόρι από τη συντροφιά της 16χρονης είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Star ότι έφαγαν χοτ-ντογκ και εκείνη ζήτησε να μην της βάλουν μουστάρδα. Όταν έκλεινε το μαγαζί η νεανική συντροφιά έφυγε για μια βόλτα. Λίγη ώρα αργότερα η 16χρονη είπε ότι δεν αισθανόταν καλά και κάθισαν σε ένα παγκάκι για να συνέλθει, όμως αντί να βελτιωθεί η κατάστασή της, αυτή επιδεινωνόταν και το κορίτσι πλέον παρουσίαζε έντονη δύσπνοια. Όπως είπε ο νεαρός, μία φίλη της  έτρεξε στο δωμάτιο που νοίκιαζαν και έφερε όλα τα φάρμακα της άτυχης κοπέλας. Η 16χρονη εν τω μεταξύ όμως είχε ήδη χάσει τις αισθήσεις της, παρουσίαζε σπασμούς, είχε χλομιάσει τελείως και τα χείλη της ήταν μελανά

Στο νοσοκομείο όπου διεκομίσθη έγιναν προσπάθειες ανάταξης, αλλά δυστυχώς το κορίτσι δεν συνήλθε. Το αλλεργικό σοκ συνήθως έχει ως σύμπτωμα το οίδημα ή πρήξιμο, που δυστυχώς απλώνεται στο αναπνευστικό σύστημα και “φράζει” τις αεροφόρες οδούς. Άλλα συμπτώματα είναι η φαγούρα, η ταχυπαλμία, η δύσπνοια, η ζαλάδα, η κνίδωση (μεγάλα κοκκινωπά εξανθήματα), το αγγειοοίδημα (εξογκώματα από συγκέντρωση υγρού) και η ναυτία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι