Τι είπαν οι τρεις υπουργοί για ανεμβολίαστους και ελέγχους
13/07/2021Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και αφορούν σε κυρώσεις και κίνητρα για τον εμβολιασμό, προέβησαν σήμερα οι υπουργοί Βασίλης Κικίλιας, Κυριάκος Πιερρακάκης και Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είπε πως θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι σε μονάδες υγείας, είτε υγειονομικοί είτε διοικητικοί, να έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Αυγούστου.
Οι ανεμβολίαστοι θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας χωρίς όμως να καταβάλλεται ο μισθός τους. Προσέθεσε ότι θα εμβολιάζονται υποχρεωτικά και οι τρόφιμοι των δομών υγείας, όπως των οίκων ευγηρίας. Τα πρόστιμα που ορίζονται κυμαίνονται από 50.000 έως 200.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.
Στους οίκους ευγηρίας θα πρέπει το προσωπικό να έχει λάβει την πρώτη δόση μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Όπως είπε ο ίδιος ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση ώστε νοσοκομεία και γηροκομεία να προσλαμβάνουν προσωπικό εμβολιασμένων, για να αναπληρώσουν το κενό που προκαλεί η αναστολή εργασίας των μη εμβολιασμένων. Οι προσλήψεις αυτές θα γίνονται με ταχείες διαδικασίες.
Παράλληλα δημιουργούνται τριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ώστε να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους “αρνητές”.
Καλοκαίρι καθημένων
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι το διάστημα των δύο εβδομάδων που μεσολάβησε από τις τελευταίες ανακοινώσεις για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη, σημειώθηκε έξαρση της πανδημίας στην χώρα μας, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στον διεθνή Τύπο. Χαρακτήρισε το φετινό καλοκαίρι «καλοκαίρι καθημένων» καθώς δεν θα επιτρέπονται όρθιοι στα νυχτερινά κέντρα, τονίζοντας πως κατανοεί όσους βρίσκουν παράλογο το συγκεκριμένο μέτρο ωστόσο η κυβέρνηση το θεωρεί απαραίτητο για να ελεγχθεί η πανδημία.
Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα (οι κλειστοί χώροι τους) θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους με κάλυψη 85%. Όσοι έχουν επιχειρήσεις με υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μικτή λειτουργία, δηλαδή να εξυπηρετούν είτε μόνον εμβολιασμένους, είτε να μην κάνουν διαχωρισμό και να λειτουργούν μικτά αλλά με όλα τα μέτρα προφύλαξης.
Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, δηλαδή αποκλειστικά για εμβολιασμένους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 80% του συνόλου (5% εξ αυτών μπορεί να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ), με ανώτατο όριο προσέλευσης: 25.000 θεατές για τα υπαίθρια γήπεδα και 8.000 για τα κλειστά γήπεδα.
Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια ξεκαθαρίζοντας πως ο εμβολιασμός στο στράτευμα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός.
Η εφαρμογή ελέγχου Covid Free GR
Η εφαρμογή για την επαλήθευση των πιστοποιητικών Covid-19 είναι διαθέσιμη για συσκευές με λογισμικό iOS και Android μέσω του https://t.co/6la7cH3eH1.
Δημιουργήσαμε ένα απλό, γρήγορο και αξιόπιστο εργαλείο που θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας με ασφάλεια. pic.twitter.com/MCVXi2nZXV
— Kyriakos Pierrakakis (@Pierrakakis) July 13, 2021
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, από σήμερα είναι διαθέσιμη εδώ η εφαρμογή που θα χρησιμοποιείται για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού στα καταστήματα και στους δημόσιους χώρους. Η εφαρμογή Covid Free GR μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.
Στην εφαρμογή φαίνεται το ονοματεπώνυμο του κατόχου του πιστοποιητικού. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για την επαλήθευση των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται. Στις ελληνικές βεβαιώσεις ανάβει πράσινο όταν ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID, και κίτρινο όταν ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR). Ανάβει κόκκινο όταν το πιστοποιητικό κρίνεται μη έγκυρο. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού “πρασινίζει” 14 μέρες μετά την ημερομηνίας της τελευταίας δόσης και όσον αφορά όσους νόσησαν, παραμένει πράσινο για 6 μήνες μετά τη νόσο.
Όσον αφορά στο rapid test, το αρνητικό αποτέλεσμα γίνεται δεκτός για 48 ώρες από την δειγματοληψία, όμως αυτές οι 48 ώρες αρχίζουν να μετρούν από τα μεσάνυχτα -αν δηλαδή κάποιος κάνει τεστ στις 2 το μεσημέρι της 15ης Ιουλίου, το 48ωρο έχει ήδη “χάσει” που έχουν παρέλθει από τα μεσάνυχτα της 14ης προς 15η Ιουλίου. Το PCR θεωρείται αρνητικό για 72 ώρες από την δειγματοληψία, και πάλι από το πρώτο λεπτό της ημερομηνίας που αυτή έγινε.
Συνταγματικότητα
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης θεωρεί συνταγματικώς ορθό το μέτρο της αναστολής εργασίας για ανεμβολίαστους εργαζομένους σε γηροκομεία και νοσοκομεία «Όταν υπάρχουν εμφανείς, επιστημονικά δεδομένοι και άμεσοι κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία του πληθυσμού συνολικά, ακόμη και για την υγεία των εμβολιασμένων, η Πολιτεία προφανώς μπορεί να προβλέψει –με νόμο– μέτρα επιβολής του υποχρεωτικου εμβολιασμού και τη δυνατότητα αναστολής εργασίας. Μπορεί να θέσει έναν αρνητή σε αναγκαστική άδεια ή σε ένα είδος διαθεσιμότητας, καθώς παραβίασε έναν όρο, ένα καθήκον που έχει, αυτό της υγιούς παροχής εργασιών» είπε σε συνέντευξή του προς το Πρώτο Πρόγραμμα.
Τόνισε ότι «ο εργοδότης έχει την υποχρέωση της προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων και υποχρεούται να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα και μάλιστα προληπτικά. Μπορεί επομένως, εφόσον το προβλέπει και ο νόμος, και εφόσον κρίνεται απολύτως αναγκαίο, να προβεί και σε αναστολή εργασίας, χωρίς πληρωμή, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και για ορισμένους λόγους. Δεν μπορεί πάντως η αναστολή να ισοδυναμεί με απόλυση, με διακοπή της θέσης εργασίας».
Κρίνει ότι η αναστολή εργασίας δεν έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 22 του Συντάγματος που προστατεύει την εργασία, «διότι υπάρχουν πολλά άρθρα που επιβάλλουν στην Πολιτεία να παίρνει μέτρα, περιοριστικά των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, όταν υπάρχει κίνδυνος της δημόσιας Υγείας. Σε δύο-τρία άρθρα το Σύνταγμα αναφέρει ότι για λόγους προστασίας από επιδημίες, είναι δυνατόν να επιβληθούν ορισμένοι περιορισμένοι».
Ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι δεν θα κερδίσουν στα δικαστήρια όσοι κινηθουν νομικά, γιατί σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κρίνεται απολύτως επιβεβλημένος για λόγους προστασίας της δημόσιας Υγείας. Έφερε ως παράδειγμα την υποχρέωση των γονέων να κάνουν όλα τα εμβόλια στα παιδιά τους προκειμένου να γίνουν δεκτά στο νηπιαγωγείο, αλλά και την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΣτΕ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ανδρών της ΕΜΑΚ.