Τί είπε ο Τσιόδρας για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού
20/10/2021Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Ειδικών Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε σήμερα εκτάκτως μια μεγάλη έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη χώρα μας, ώστε να πείσει με στοιχεία, ειδικά τους ηλικιωμένους να εμβολιασθούν, καθώς έρχεται, όπως είπε, δύσκολος χειμώνας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν είχαμε εμβολιασθεί σε ποσοστό 95% τον Ιούλιο, σήμερα θα ζούσαν 1.200 άτομα που είναι νεκρά.
Η μελέτη όπως είπε ο κ. Τσιόδρας έγινε προκειμένου η χώρα μας να έχει τα δικά της δεδομένα από την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού κατά εμβόλιο. Επίσης, όπως τόνισε, χρειαζόταν να γίνει, για να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι να κάνουν το εμβόλιο και να πάψουν να εισακούγονται μη επιστημονικές αντιεμβολιαστικές θεωρίες οι οποίες δεν στηρίζονται σε στοιχεία. Όπως είπε, ήταν λογικό και μαθηματικά βέβαιο, ότι καθώς αυξάνονταν στη χώρα τα κρούσματα και οι νοσηλείες, θα προσβάλλονταν μοιραία και οι εμβολιασμένοι.
«Αυτό είναι φυσικό επειδή πλέον τα κρούσματα είναι πολλά», είπε, «και δεν δείχνει ότι το εμβόλιο είναι αναποτελεσματικό όπως υποστηρίζουν κάποιοι». Επί τούτου δεν παρουσίασε αναλυτικούς πίνακες που έδειχναν τα ποσοστά θανάτων ή νοσηλειών σε ΜΕΘ συγκρίνοντας εμβολιασμένους με μη εμβολιασμένους ή με εμβολιασμένους που είχαν κάνει μόνον την μία δόση. Όπως είπε, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται διεθνώς είτε όσοι έχουν κάνει μια δόση του εμβολίου της Τζόνσον, είτε έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την δεύτερη δόση των άλλων εμβολίων. Οι άλλοι θεωρούνται ατελώς εμβολιασμένοι.
Η έρευνα συνέκρινε την αποτελεσματικότητα όχι μόνον στους θανάτους, αλλά και στην ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ ή στην ανάγκη διασωλήνωσης. Επίσης, συνέκρινε την αποτελεσματικότητα κατά εμβόλιο και την βρήκε περίπου ίδια για όλα πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, με εξαίρεση μια κάπως μικρότερη κάλυψη από το εμβόλιο της Τζόνσον. Μετά την έλευση της Δέλτα η κάλυψη μειώθηκε σε όλα μεν, αλλά σύμφωνα με την μελέτη παρέμεινε ισχυρή.
Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προστασία από το εμβόλιο ήταν υψηλή όχι μόνον για τους ηλικιωμένους, αλλά και για τους νεότερους. «Υπολογίσαμε τον αριθμό των θανάτων που θα είχαμε αποφύγει αν είχε εμβολιασθεί το 95% του πληθυσμού μας και είναι 1.200 ζωές», είπε. «Αν μάλιστα δεν υπήρχε εμβόλιο, θα είχαν πεθάνει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου άλλοι 8.571 άνθρωποι».
Ανά εμβόλιο και ανά μετάλλαξη
Από την ανάλυση για την ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ, η έρευνα έδειξε ότι ακόμα και οι ατελώς εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών είχαν 77% προστασία σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους, και ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι είχαν προστασία από 91% έως 98% ανάλογα με το εμβόλιο. Στους κάτω των 60 ετών τα τρία εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) φαίνεται ότι προστάτευσαν το 97% έως 99% και της Τζόνσον το 90%.
Συγκρίνοντας την προ Δέλτα και μετά Δέλτα περίοδο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τέσσερα εμβόλια προστάτευσαν από θάνατο πριν την ινδική μετάλλαξη σε ποσοστό από 92% έως 98%, αλλά μετά την έλευση της Δέλτα σε ποσοστό 71% έως 96%. Επίσης η Δέλτα μείωσε λίγο την προστασία και από την διασωλήνωση και από 91%-98% την πήγε στο 86%, διατηρώντας την όμως και πάλι σε υψηλά επίπεδα.
Τόνιζε ότι τα μαθηματικά μοντέλα αλλά και η έρευνα επί των στοιχείων των νοσοκομείων δείχνουν πως χάρη στα εμβόλια γλιτώσαμε 8.400 θανάτους και 5.560 διασωληνώσεις και ότι θα είχαμε 1.200 λιγότερους νεκρούς από τον Ιούλιο και μετά αν είχαμε εμβολιασθεί με ζέση. Κατέληξε, ότι μόνον με την αύξηση του εμβολιασμού μπορουν να προστατευθούν οι ευάλωτοι και ότι το πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας φαίνεται και από την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί με πάνω από 500 νεκρούς την ημέρα στις χώρες με μικρή εμβολιαστική κάλυψη
Απο τον ΣΥΡΙΖΑ η έκτακτη εμφάνιση του κ. Τσιόδρα, σχολιάσθηκε ως εξής: «Μετά την πίεση του Αλέξη Τσίπρα ότι πέταξαν λευκή πετσέτα στην πανδημία που βαίνει και πάλι εκτός ελέγχου με 300 νεκρούς κάθε εβδομάδα και στον εμβολιασμό που έχει βαλτώσει στα χαμηλότερα επίπεδα της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης ξαναθυμήθηκε ότι υπάρχει ο κ. Τσιόδρας και οι επιστήμονες, τους οποίους αγνοεί εδώ και καιρό, σφυρίζοντας μόνος του τη λήξη της πανδημίας. Για ακόμα μία φορά επιβεβαιώνει πως τον ενδιαφέρει –ακόμα και στην πανδημία– η επικοινωνία και όχι η ουσία, όπως ο ίδιος εξάλλου είχε ομολογήσει».