Τι φάρμακα δίνουν στον Τραμπ – Οι ηθικές ενστάσεις
03/10/2020Οι θεράποντες γιατροί του Αμερικανού Προέδρου επέμειναν για την εισαγωγή του σε στρατιωτικό νοσοκομείο για πολλούς λόγους: ανήκει αντικειμενικά σε ομάδα υψηλού κινδύνου, είναι εμπύρετος και θέλουν να μένουν απόρρητες κάποιες πληροφορίες. Δεν έχουμε πληροφόρηση αν παρουσίασε και πνευμονία όμως η θεραπεία του τελικά ανακοινώθηκε και προκάλεσε σχολιασμούς.
Οι γιατροί θεωρούν τον ασθενή τους συγχρόνως ευπαθή (ηλικία και πάχος) αλλά και ιδιαίτερα πολύτιμο, χορηγώντας του μια θεραπεία στην οποία δεν έχει πρόσβαση ο μέσος ασθενής. Αυτό προκαλεί εύλογα ερωτήματα για την πολυτιμότητα της ανθρώπινης ζωής.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι 74 ετών και έχει μεγάλο δείκτη μάζας σώματος (υπέρβαρος) και κατά συνέπεια όντως ανήκει σε ομάδα που πρέπει να παρακολουθείται και να παίρνει αγωγή, ανεξαρτήτως των συμπτωμάτων του. Το θέμα προκλήθηκε από το γεγονός ότι πήρε κατ’ εξαίρεση θεραπεία αντισωμάτων.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 2, 2020
Τα φάρμακα της πρώτης μέρας
Στην αρχή του δόθηκαν (την ίδια ημέρα που παρουσίασε πυρετό) τεχνητά αντισώματα της Regeneron, ένα πειραματικό σκεύασμα που δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση και χορηγείται μόνον σε όσους μετέχουν σε κλινικές έρευνες. Από το σκεύασμα αυτό του χορηγήθηκαν την πρώτη μέρα 8 mg που θεωρείται μια δόση από την εταιρεία και θεωρητικά κρίνεται από αυτήν επαρκής.
Επίσης, την πρώτη μέρα, του χορηγήθηκε ασπιρίνη για αποφυγή θρομβώσεων, ψευδάργυρος και βιταμίνη D καθώς θεωρείται ότι προστατεύουν από επιπλοκές πνευμονίας. Επιπρόσθετα πήρε μελατονίνη (δεν ξέρουμε γιατί, είναι υπναγωγό αλλά μπορεί να έχει και άλλες δράσεις), καθώς και ένα αντιόξινο σκεύασμα με την ουσία φαμοτιδίνη που κανονικά χορηγείται για προβλήματα στο στομάχι, αλλά ίσως εν προκειμένω να χορηγήθηκε και για άλλους λόγους.
Τη δεύτερη ημέρα του χορηγήθηκε το αντιικό ρεμδεσιβίρη που έλαβε προ διμήνου άδεια κυκλοφορίας και που μειώνει τις ημέρες νοσηλείας, δηλαδή σε γενικές γραμμές βοηθά στην καταπολέμηση του ιού, αλλά δεν ειναι απόλυτα διαπιστωμένο αν αποτρέπει θανάτους σε βαριά νοσούντες. Οι γιατροί δηλώνουν ότι δεν χρειάσθηκε να χορηγηθεί οξυγόνο γιατί τα επίπεδα του οξυγόνου του είναι καλά.
Ο Τραμπ νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο, στο Walter Reed και για καλύτερη παρακολούθηση αλλά ουσιαστικά για μεγαλύτερη ασφάλεια και για να υπάρχει απόλυτος έλεγχος στις “εξερχόμενες” πληροφορίες –αυτές που θα διέρρεαν εάν νοσηλευόταν σε κοινό νοσοκομείο.
Ρεμβδεσιβίρη
Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Twitter από εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο γιατρός του προέδρου των ΗΠΑ ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Με χαρά αναφέρω ότι ο πρόεδρος τα πάει πολύ καλά. Δεν χρειάζεται συμπληρωματικό οξυγόνο, αλλά σε συνεννόηση με ειδικούς επιλέξαμε να ξεκινήσουμε τη θεραπεία με χορήγηση ρεμδεσιβίρης». Το ότι δεν χρειάζεται οξυγόνο είναι όντως πολύ καλό σημάδι.
Η ρεμδεσιβίρη χρησιμοποιήθηκε πειραματικά σε ασθενείς με Έμπολα αλλά δεν ήταν αποτελεσματική, εντούτοις όταν χορηγήθηκε σε ασθενείς με κορονοϊό μείωσε το χρόνο ίασης στις 11 ημέρες αντί για το σύνηθες που ειναι οι 15. Η ουσία εμποδίζει σε κάποιο βαθμό τον κορωνοϊό να πολλαπλασιαστεί και να εξαπλωθεί στον οργανισμό ενός ανθρώπου με Covid-19. Η ρεμδεσιβίρη (remdesivir) αναστέλλει τις ιογενείς RNA πολυμεράσες και έχει ευρεία ενεργότητα έναντι ευρέως φάσματος των μελών των φιλοϊών (EBOV, MARV), των κορωνοϊών (SARS-CoV, MERS-CoV) και των παραμυξοϊών (RSV, NiV, Hendra) Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το σκεύασμα κυκλοφόρησε τον Aύγουστο ως Veklury
Τα αντισώματα
Ο διευθύνων σύμβουλος της Regeneron, της εταιρείας που παρείχε το κοκτέιλ αντισωμάτων, Dr. Schleifer, που είναι και προσωπικός φίλος του Τραμπ, δήλωσε στο CNN: «Ο Τραμπ δίνει μάχη με τον ιό. Το ανοσοποιητικό του σύστημα αγωνίζεται ενάντια σε αυτόν και, αν ο ιός κερδίσει, θα έχουμε προφανώς πολύ σοβαρές συνέπειες. Ο Πρόεδρος ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για διάφορους λόγους, όπως η ηλικία. Με τα αντισώματα προσδοκούμε να δώσουμε αρκετή ώθηση στο ανοσοποιητικό του σύστημα, ώστε να μπορέσει να νικήσει τον ιό και να ανακάμψει πλήρως».
Στις «πολύ σοβαρές συνέπειες» αναφέρθηκε επειδή γνώριζε ήδη το σχολιασμό και τον αντίλογο που θα επακολουθούσε ως προς την χορήγηση φαρμάκου που δεν διατίθεται ακόμα στους ασθενείς. Προσπαθούσε να αιτιολογήσει την εξαίρεση του κανόνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτή είναι η γενική στρατηγική. Έχουμε πολλά δεδομένα, αλλά είμαστε ακόμα στην πειραματική φάση. Ωστόσο, από τη στιγμή που βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και έχουμε άτομα που κινδυνεύουν, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να τους χορηγούμε αντισώματα έστω και πειραματικά».
Πώς λειτουργούν
Ο διευθύνων σύμβουλος της Regeneron δήλωσε ότι «μια δόση είναι αρκετή και θα κάνει τη διαφορά πιστεύουμε. Είναι αρκετά μεγάλη, οπότε θα έχει διάρκεια, ακόμα και όταν πλέον ο Πρόεδρος θα έχει αναρρώσει (σ.σ. εννοεί για να υποστηρίξει και την ανάρρωσή του αλλά να αποτρέψει και νέα επαναλοίμωξη). Έχουμε στοιχεία ότι τα αντισώματα που παράγουμε έχουν μεγάλη διάρκεια και επιβιώνουν στον οργανισμό για σημαντικό χρονικό διάστημα. Του χορηγήθηκε αυτό που δίνουμε σε όσους μετέχουν στην κλινική έρευνα, δηλαδή ένα κοκτέιλ με δύο μονοκλωνικά αντισώματα που παρασκευάσθηκαν εργαστηριακά και μιμούνται τεχνητά τις πρωτεΐνες που παράγει με φυσικό τρόπο ο ανθρώπινος οργανισμός όταν προσβάλλεται από κορονοϊό. Μιμούμαστε ουσιαστικά το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα», είπε.
Παρόμοιες έρευνες γίνονται και από γερμανικά εργαστήρια, όπου επίσης έχουν απομονώσει αντισώματα από ασθενείς και τα αναπαράγουν τεχνητά, ελπίζοντας αυτά να αποτελέσουν είτε θεραπεία είτε και εμβόλιο.
Όταν έχεις εξουσία;
Κάποιοι γιατροί πάντως έχουν ένσταση στο γεγονός ότι δόθηκε στον Πρόεδρο πειραματική θεραπεία. Το βασικό τους επιχείρημα είναι το εξής: «Ο λόγος που δεν χορηγούμε αυτή τη θεραπεία στον κόσμο ειναι οι κίνδυνοι που ακόμα δεν γνωρίζουμε. Τώρα δημιουργείται η εντύπωση ότι τη δίνουμε σε όποιον έχει τα “μέσα” ή την ισχύ να την πάρει. Δεν τη χορηγούμε όμως επειδή σαν κάθε πειραματικό φάρμακο ενέχει κινδύνους. Δημιούργησαν τώρα ένα πολύ κακό προηγούμενο και όλοι οι ασθενείς θα έρχονται στο νοσοκομείο και θα λένε δώσε μου τα αντισώματα».
Την έχουν λάβει μόνον 300 ασθενείς μέχρι στιγμής και φαίνεται αποτελεσματική ως θεραπεία κυρίως στα πρώτα στάδια της νόσου, όταν ο ασθενής δεν έχει προλάβει ακόμα να παράγει δικά του αντισώματα, ενώ ο ιός πολλαπλασιάζεται ανεμπόδιστος. Εάν ο Πρόεδρος διασωληνωθεί, θα αναλάβει την προεδρία ο αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς, που έχει κάνει τεστ και είναι αρνητικός. Εάν και αυτός έχει πρόβλημα υγείας, θα αναλάβει η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι.