ΘΕΜΑ

Τι φταίει για τους αιφνίδιους θανάτους παιδιών και νέων

Τι φταίει για τους αιφνίδιους θανάτους παιδιών και νέων, Όλγα Μαύρου

Άλλος ένας νέος άνθρωπος, 20χρονος ποδοσφαιριστής, πέθανε ξαφνικά παίζοντας μπάλα σήμερα το μεσημέρι στην Καρδίτσα, χωρίς να πάσχει από κανένα νόσημα απ’ όσο μπορούμε να γνωρίζουμε. Τους τελευταίους μήνες πολλοί γονείς έχουν θορυβηθεί από το γεγονός ότι σημειώνονται αιφνίδιοι θάνατοι σε μικρά παιδιά, εφήβους και νέους. Ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του προ διημέρου διέψευσε ότι σημειώνεται αύξηση στους αιφνίδιους θανάτους βρεφών και νέων, όμως δεν έδωσε στοιχεία επ’ αυτού και είπε λακωνικά ότι «το θέμα ερευνάται χωρίς να καταγράφεται στατιστική αύξηση σε αιφνίδιους θανάτους βρεφών από καρδιολογικά αίτια».

Οι δημοσιογράφοι δεν διαθέτουμε δυστυχώς ακριβή επιδημιολογικά ή στατιστικά στοιχεία, διότι γνωρίζουμε μόνον όσα υποπίπτουν στην αντίληψή μας. Συγκεντρωτική εικόνα έχει μόνον το υπουργείο Υγείας, που, όπως προαναφέρουμε, εν μέρει διαψεύδει. Εντούτοις εμπειρικά οι συντάκτες Υγείας παρατηρούμε ότι έχουμε περισσότερα περιστατικά ανεξήγητων θανάτων σε βρέφη, παιδιά δημοτικού, εφήβους και νέους τους τελευταίους 12 μήνες. Αν ευσταθεί η “αίσθηση” που έχουμε, τα αίτια μπορεί να είναι πολλά, όμως η άμυνα μόνον μία: ένα προληπτικό τρίπλεξ καρδιάς ανά εξάμηνο. Ο λόγος είναι ότι στο 22% των αιφνίδιων θανάτων νέων, αιτία είναι η μυοκαρδίτιδα, δηλαδή κάποια φλεγμονή του μυοκαρδίου.

Τα αίτια είναι άγνωστα, καθώς συνήθως η ιατροδικαστική εξέταση δεν καταλήγει σε συμπέρασμα σαφές ως προς την αιτιολογία μιας ανακοπής και αναμένονται οι τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις που απαιτούν μήνες, χωρίς κι αυτές όμως να δίνουν απόλυτες απαντήσεις. Το αίτιο της μυοκαρδίτιδας, μένει συνήθως άγνωστο. Για να είμαστε ακριβείς, τα αίτια της χρόνιας αλλά και της οξείας μυοκαρδίτιδας είναι πάνω από 200!

Το μυοκάρδιο μπορεί να φλεγμάνει λόγω μιας ίωσης, ή από ένα εμβόλιο, από οκτώ αυτοάνοσα νοσήματα, από 30 σχετικά συνήθη φάρμακα, την χημειοθεραπεία, τις αμφεταμίνες και τα αναβολικά, την τυχόν δηλητηρίαση από μέταλλα, τσιμπήματα σκορπιού ή αράχνης ή και σφήκας, από τοξοπλάσμωση, λεϊσμανίαση, σοβαρή μυκητίαση, στρεπτόκοκκο, σταφυλόκοκκο και δεκάδες ιούς με συνήθεις υπόπτους τον εντεροϊό, τον ιό coxsaxkie B, τους αδενοϊούς, τον ιό της γρίπης, της ηπατίτιδας Β, της ερυθράς, της ανεμοβλογιάς, του κορονοϊού που μπήκε εδώ και τρία χρόνια στη ζωή μας και πολλών άλλων.

Στους αθλητές ενοχοποιούνται καμιά φορά αναβολικές ουσίες που μπορεί να παίρνουν. Στους μη αθλητές, είναι άγνωστο τι πυροδοτεί αυτή την φλεγμονή που μπορεί να έχει μοιραία κατάληξη. Πιθανότητα κάποιος γενετικός παράγοντας μετατρέπει σε μεγάλη απειλή για τον έναν στους χίλιους, αυτό που για τους άλλους σημαίνει ένα απλό συνάχι ή μια παροδική διάρροια.

Οι μυοκαρδίτιδες μπορεί να είναι οξείας μορφής ή χρόνιες. Μπορεί να δίνουν σχετικά έντονα συμπτώματα, όπως πολύ λαχάνιασμα και εύκολη κόπωση, αλλά και να είναι πιο ύπουλες. Μπορεί να “φωνάζουν” σε μια αιματολογική εξέταση και ο ασθενής να λαμβάνει κατά συνέπεια εγκαίρως θεραπεία, αλλά μπορεί και να είναι αόρατες ή οι αυξημένοι δείκτες να είναι ύποπτοι για ένα σωρό άλλα νοσήματα, και ο γιατρός να μην εξετάσει το ενδεχόμενο να έχει απέναντι του κάποιον με μυοκαρδίτιδα. Ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης θεωρείται η μαγνητική τομογραφία καρδιάς ή έστω ο υπέρηχος καρδιάς. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί συχνά να “δείξει” το πρόβλημα, όμως μπορεί και όχι.

Γιατί τώρα;

Μία αιτία που ίσως έχουμε τους τελευταίους μήνες περισσότερα μοιραία περιστατικά, σχετίζεται με την “αργία” στην οποία τέθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας το ανοσοποιητικό σύστημά μας. Τώρα οι ιώσεις εισβάλλουν στη ζωή μας όλες μαζί και μας βρίσκουν σχετικά “αγύμναστους” ανοσολογικά. Πιθανόν, λοιπόν, μια ερμηνεία για τους θανάτους νέων να είναι το γεγονός ότι όλοι προσβάλλονται φέτος από περισσότερες ιογενείς ή και μικροβιακές λοιμώξεις, οι οποίες για κάποιους άτυχους είναι μοιραίες, επειδή ο ιός ή το μικρόβιο προσβάλλει την καρδιά τους.

Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν συν-λοιμώξεις, δηλαδή κάποιος να προσβάλλεται από περισσότερα του ενός παθογόνα. Εν τοιαύτη περιπτώσει, επειδή φέτος έχουμε πάρα πολλές ιώσεις μαζεμένες, όλοι αυτοί οι θάνατοι πιθανόν να σχετίζονται με την τριδημία ή πενταδημία ή με τις πολλαπλές ιώσεις που εισβάλλουν στην ζωή μας, μετά από μια τριετία ανοσολογικής απραξίας και να οφείλονται σε απλό στατιστικό αποτέλεσμα: Περισσότερες λοιμώξεις συνεπάγονται περισσότερους θανάτους.

Μία άλλη ερμηνεία, ειδικά για τους θανάτους αθλητών, είναι και πάλι η τριετής καραντίνα, διότι η πανδημία ανέστειλε πολλές αθλητικές εκδηλώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, θάνατοι που θα σημειώνονταν “κανονικά” σε περσινές ή προπέρσινες αθλητικές συναντήσεις, σημειώνονται όλοι μαζί φέτος ή πάντως μετά την άνοιξη του 2022, που άρχισε η “κανονικότητα” όσον αφορά τον αθλητισμό.

Ο βασικός ύποπτος

Ο κορονοϊός ως αιτία είναι βασικός ύποπτος. Επίσης ύποπτα σε σχετικά σπάνιες περιπτώσεις και τα mRNA εμβόλια κατά της Covid. Έρευνες δείχνουν ότι ο ιός προκαλεί επταπλάσιες μυοκαρδίτιδες από όσες το εμβόλιο. Εντούτοις από όσο γνωρίζουμε δημοσιογραφικά, χωρίς να έχουμε πλήρη εικόνα, τα περισσότερα παιδάκια και νέοι που υπέκυψαν μέσα στο 2022 και φέτος το Γενάρη σε οξύτατες λοιμώξεις ή έπαθαν ανεξήγητη ανακοπή, δεν είχαν εμβολιασθεί. Κατά συνέπεια δεν μπορούν αυτοί οι θάνατοι να αποδοθούν, από όσο γνωρίζουμε, σε παρενέργειες των εμβολίων.

Δεν γνωρίζουμε δυστυχώς ούτε αν είχαν νοσήσει τα θύματα κατά το παρελθόν έστω και ασυμπτωματικά από κορονοϊό. Η νόσηση πιθανόν θα ερμήνευε την αύξηση του αριθμού των περιστατικών, γιατί διεθνώς συζητείται η επίδραση που έχει ο ιός καθαυτός στο ανοσοποιητικό, ακόμα και όταν ο φορέας περνά την ίωση ελαφρά ή και ασυμπτωματικά. Είναι δε άγνωστο πόσο τραυματίζει το ανοσοποιητικό μας όταν κάποιος προσβάλλεται πάνω από μία φορά από μεταλλάξεις του κορονοϊού. Θεωρείται δηλαδή πιθανόν το λαβωμένο ανοσοποιητικό να καθιστά τον οργανισμό ευάλωτο στο επόμενο διάστημα σε άλλα παθογόνα, και κατά συνέπεια να εκτίθεται και ο μυς της καρδιάς σε αυτά.

Λογικά, με 5.500.000 επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ελλάδα και με δεδομένο ότι εδώ και σχεδόν 10 μήνες τα περισσότερα κρούσματα δεν δηλώνονται καν, τεκμαίρεται αβίαστα ότι έχει κολλήσει κορονοϊό πάνω από το 70% ου πληθυσμού και άρα, πολύ πιθανόν, να είχαν νοσήσει και τα παιδιά ή οι νέοι που απεβίωσαν. Εντούτοις αυτό αποτελεί στατιστική υπόθεση και δεν τεκμηριώνεται με εργαστηριακά στοιχεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι