Στον αέρα το AstraZeneca – Σε καραντίνα το έβαλαν και Γερμανία και Γαλλία

Στον αέρα το AstraZeneca – Σε καραντίνα το έβαλαν και Γερμανία και Γαλλία

Και η Γερμανία και η Γαλλία, όπως και η Ιταλία και η Κύπρος προστέθηκαν στις χώρες που αναστέλλουν πλέον τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της ΑstraZeneca/ Οξφόρδης, μετά τα περιστατικά θρόμβωσης που καταγράφηκαν σε πολλά κράτη. Παρά τις καθησυχαστικές εν μέρει ανακοινώσεις της εταιρίας, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι ανησυχίες φαίνεται να επεκτείνονται και ορισμένες χώρες σταμάτησαν το εμβόλιο έως ότου βεβαιωθούν οι ειδικοί για το τι συμβαίνει με τις διαταραχές πήξης του αίματος.

Μετά τη Δανία, Ισλανδία και Νορβηγία την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ανακοίνωσε την αναστολή χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου και ζήτησε έγγραφες διαβεβαιώσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την ασφάλεια του σκευάσματος. Άλλες επτά χώρες την ίδια μέρα “πάγωσαν” τους εμβολιασμούς με συγκεκριμένες παρτίδες και όχι συνολικό το εμβόλιο. Εν συνεχεία το σταμάτησε προσωρινά και η Ταϊλάνδη που όμως άλλαξε γνώμη και το ξανάρχισε «επειδή σε πολλές χώρες δεν παρουσιάστηκαν θρομβώσεις», όπως είπαν εκεί οι αρμόδιοι.

Αντιστρόφως, στην πορεία, κάποιες χώρες που αρχικά είχαν σκεφτεί να συνεχίσουν κανονικά τους εμβολιασμούς,  έκριναν πως προληπτικά και μέχρι να διερευνηθεί πλήρως το θέμα, θα ήταν συνετό να τους σταματήσουν. Αυτές ήταν η Ολλανδία και η Ιρλανδία, ενώ χθες (15/3) το απόγευμα τους ανέστειλε και η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ αργά χθες το βράδυ ανακοινωσε ότι τους αναστέλλει και η Κύπρος, η Σλοβενία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Αναστολή εμβολιασμών

Η Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι την αναστολή των εμβολιασμών εισηγήθηκε ο αρμόδιος για τους εμβολιασμούς φορέας «μέχρι την πλήρη διερεύνηση των περιστατικών» και άρχισε ακαριαία νέο ντόμινο αναστολών σε πολλές χώρες καθώς ανακοίνωσε “καπάκι”  το ίδιο και η Γαλλία, αλλά και η Ιταλία. Συνολικά 13 ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής αποφάσισαν να αναστείλουν την χορήγηση.

Το όλο θέμα άρχισε από την Αυστρία και τη Νορβηγία που φαίνεται πως διαπίστωσαν πρώτες  θανάτους από θρομβώσεις. Η Αυστρία σταμάτησε αμέσως να χορηγεί  εμβόλια από μια παρτίδα, ενώ η Νορβηγία από όλες.  Στην Αυστρία πέθανε μια 49χρονη νοσηλεύτρια από διαταραχή της πήξης του αίματος. Πνευμονική εμβολή από θρόμβο παρουσίασε και άλλη μία Αυστριακή νοσοκόμα, αλλά επέζησε.

Εν συνεχεία, η Ιταλία διαπίστωσε τρεις θανάτους και πάγωσε δύο παρτίδες, αλλά συνέχισε τη χορήγηση του εμβολίου γενικά (ίσως επειδή είχε κάνει μέγα θέμα την εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca εκτός Ευρώπης).  Στην Ιταλία σύμφωνα με το Reuters νεκροί στη Σικελία μετά από εμβολιασμό είναι μια εκπαιδευτικός, ένας 43χρονος αξιωματικός του ναυτικού και ένας 50χρονος αστυνομικός. Ο ένας έπαθε έμφραγμα την ημέρα που εμβολιάστηκε και ο άλλος πέθανε 12 ημέρες μετά το εμβολιασμό του. Για την εκπαιδευτικό δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες με θρόμβωση πάντως φαίνεται να συνδέεται ο θάνατός της.

Η στάση Ισπανίας και Ελλάδας

Η Ισπανία και η Ελλάδα, παρότι έλαβαν κι αυτές την ίδια παρτίδα που προβλημάτισε την Αυστρία (συνολικά η παρτίδα ήταν 1.000.000 δόσεις σε όλη την Ευρώπη) δεν “πάγωσαν” τη χορήγηση εμβολίων από αυτήν. Ο Ελληνικός Οργανισμών Φαρμάκων (ΕΟΦ) πρώτος από όλους (και η Ισπανία μια μέρα μετά τον ΕΟΦ) είπαν ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν διαπιστώνει συσχέτιση του εμβολίου με τις θρομβώσεις. Ο ΕΟΦ απλά πρόσθεσε στις συστάσεις ότι πιθανή παρενέργεια στο εμβόλιο της AstraZeneca ειναι και οι αλλεργικές αντιδράσεις. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε μόνο ένα περιστατικό και ότι αυτό αποτελούσε χρονική σύμπτωση, δεν συνδέθηκε με το εμβόλιο και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες. (Μετά  την ανακοίνωση της Γερμανίας, ότι αναστέλλει τους εμβολιασμούς, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τους εμβολιασμούς κανονικά μέχρι την Πέμπτη, εν αναμονή της νέας έκτακτης συνεδρίασης του ΕΜΑ)

Η Ισπανία ανακοινωσε ότι κι αυτή συνεχίζει κανονικά και αρκετές ώρες αργότερα γνωστοποίησε κιόλας ότι «έτσι κι αλλιώς έγιναν όλα τα εμβόλια που είχαμε από αυτή την παρτίδα, οπότε δεν έχει πλέον νόημα η συζήτηση». Η Γερμανία και η Γαλλία  στην πρώτη φάση είχαν ανακοινώσει ότι θα συνέχιζαν την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, αλλά χθες ξαφνικά ανακοίνωσαν ότι σταματούν. Δεν ξέρουμε τι μεσολάβησε και άλλαξαν γνώμη εντός 48 ωρών. Πάντως η απόφασή τους επηρέασε και την Ισπανία η οποία ενώ αρχικά ήταν πολύ σίγουρη για την ασφάλεια του εμβολίου, μετά τη γαλλογερμανική αναστολή ανακοίνωσε αίφνης ότι κι αυτή σταματά για 2 εβδομάδες το AstraZenenca.

Ο ΕΜΑ

Το εμβόλιο που έχουν παραλάβει πολλές ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με το businesstoday παρασκευάζεται στον “γίγαντα” παρασκευής εμβολίων, το Ινστιτούτο Serum, στο Πούνε της δυτικής Ινδίας. Ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα όταν το θέμα πρωτοτέθηκε από κάποια κράτη – μέλη ότι «το ερευνούμε, αλλά οι κίνδυνοι του μη εμβολιασμού είναι  περισσότεροι από τον κίνδυνο τυχόν παρενεργειών και συνιστούμε τη χρήση του εμβολίου, καθώς μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί 30 επεισόδια θρομβώσεων σε 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και ο αριθμός αυτός (των 30 θρομβώσεων) δεν είναι μεγαλύτερος από όσες θρομβώσεις καταγράφονται στον γενικό πληθυσμό, όσων δηλαδή δεν εμβολιάζονται».

Από αυτό ο ΕΜΑ συνήγαγε το συμπέρασμα ότι οι θρομβώσεις αποτελούν χρονική σύμπτωση και δεν συνδέονται με το εμβόλιο και ότι για να τις αποδώσει στον εμβολιασμό ο αριθμός τους στον ειδικό πληθυσμό των εμβολιαζομένων, θα έπρεπε να ξεπερνά στατιστικά τον μέσο όρο θρομβώσεων στον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον τόνισε με έμφαση ότι οι κίνδυνοι του μη εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων από παρενέργειες. Μετά τις ανακοινώσεις Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας ότι αναστέλλουν τους εμβολιασμούς, όμως, ο ΕΜΑ χθες εξέδωσε νέα ανακοίνωση ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη επί του θέματος.

Παρότι όλες οι χώρες που ανέστειλαν τους εμβολιασμούς δεν γνωστοποίησαν επισήμως πόσοι εμβολιασμένοι παρουσίασαν θρομβώσεις τεκμαίρεται ότι σε όλες πρέπει να καταγράφηκαν σοβαρά περιστατικά για να καταλήξουν στην απόφαση να παγώσουν εμβολιασμούς με διαθέσιμο εμβόλιο, την ώρα που υπάρχει μεγάλη δυσχέρεια εξεύρεσης δόσεων άλλων εμβολίων και αναστατώνεται το πρόγραμμα εμβολιασμών και “πάει πίσω” η ανοσία των πληθυσμών, ειδικά σε χώρες που δεν έχουν άλλα διαθέσιμα εμβόλια.

Αυστρία, Βρετανία, εταιρεία  και ΠΟΥ

Προχθές πάντως στην Αυστρία, που ξεκίνησε το όλο θέμα, επιστήμονες εκ των υστέρων υποστήριξαν σε συνέντευξη Τύπου, ότι κάποιοι θάνατοι έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο AstraZeneca κατά της Covid-19, ωστόσο δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ των διαταραχών πήξης και του εμβολιασμού. Ανέφεραν δε ως επιχείρημα ότι «στην Αγγλία δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με το AstraZeneca και στην υπόλοιπη Ευρώπη πέντε, επομένως θα έπρεπε να ήταν πολύ αισθητό αν υπήρχε όντως μια σύνδεση».

Ο Καγκελάριος Κουρτς μάλιστα δήλωσε ότι η χώρα “πάγωσε” μεν μια παρτίδα, αλλά εμπιστεύεται το σκεύασμα και ο ίδιος θα κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι αυστριακές αρχές ανέφεραν ότι «εάν αναστείλουμε τον εμβολιασμό με το AstraZeneca στη χώρα, θα έχουμε μεγαλύτερο κενό». Η Βρετανία για τους λόγους της (εξαρχής στήριξε το εμβόλιο της Οξφόρδης) διατείνεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο

Η AstraZeneca από την πλευρά της ανακοίνωσε επίσης, ότι δεν είχε βρει κανένα στοιχείο για αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής ή εμφάνισης θρόμβων στο αίμα στα δεδομένα ασφαλείας, σε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια εμβολιασμούς, ακόμη και κατά την εξέταση υποομάδων με βάση την ηλικία, το φύλο, την παρτίδα του εμβολίου ή τη χώρα χρήσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε σε ανακοίνωση πως οι ειδικοί του οργανισμού εξετάζουν τις πληροφορίες περί σχηματισμού θρόμβων, όμως επισήμανε πως προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί καμία αιτιακή σχέση. «Κάθε συναγερμός για την ασφάλεια πρέπει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας, οφείλουμε να είμαστε πάντα σίγουροι ότι μελετάμε όλους τους συναγερμούς ασφαλείας όταν διανέμουμε εμβόλια και οφείλουμε να τους εξετάζουμε, όμως δεν υπάρχει καμία ένδειξη για να μην χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο εμβόλιο», δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Είναι πιο επικίνδυνος ο ιός και η έλλειψη εμβολίων

Αν και 13 ευρωπαϊκά κράτη, συν το Κονγκό και την Ινδονησία, το σταμάτησαν προσωρινά και άλλα πέντε έχουν “παγώσει” παρτίδες, εντούτοις πολλά συνεχίζουν κανονικά: Ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσε πως οι ειδικοί της χώρας τον διαβεβαίωσαν πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και ο Βέλγος υπουργός Υγείας ανακοινωσε ότι με τόσο πολλά κρουσματα στη χώρα, το Βέλγιο δεν έχει την πολυτέλεια να διακόψει τους εμβολιασμούς καθώς «γίνεται αγώνας δρόμου». Συνεχίζουν επίσης η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως, όπως ανακοίνωσε ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας Τζέφρι Ζιντς, στοκάρουν εμβόλια της AstraZeneca που παρασκευάζονται στη χώρα. «Έχουμε ένα μικρό απόθεμα του εμβολίου της AstraZeneca, ώστε, εάν εγκριθεί, να το χορηγήσουμε στον αμερικανικό λαό» είπε ο Ζιντς. Την Πέμπτη μάλιστα, το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι διεμήνυσαν σε ομολόγους τους στην ΕΕ να μην περιμένουν «σύντομα» παραδόσεις εμβολίων που παράγονται στις ΗΠΑ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι