ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί ισχύει τελικά με τα πρόστιμα και τον προσωπικό γιατρό

Τί ισχύει τελικά με τα πρόστιμα και τον προσωπικό γιατρό

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν θα αρχίσουν τα πρόστιμα και τα αντικίνητρα στους ασφαλισμένους, μέχρις ότου υπάρξει επάρκεια εγγραφής γιατρών στον προσωπικό γιατρό, και ότι δεν νοείται “τιμωρία” ασφαλισμένων για όσο διάστημα αναζητούν να βρουν γιατρό. Είπε όμως ότι θα ισχύσουν από 1ης Οκτωβρίου τα θετικά κίνητρα, δηλαδή το πακέτο των δωρεάν εξετάσεων σε όσους έχουν εγγραφεί και η προτεραιότητά τους σε ραντεβού για εξετάσεις. 

Επίσης γνωστοποίησε ότι πλέον στον προσωπικό γιατρό  πέραν των παθολόγων, θα μπορούν να εγγράφονται και άλλες ειδικότητες και συγκεκριμένα οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση στην Παθολογία: Οι αιματολόγοι, οι γαστρεντερολόγοι, οι ενδοκρινολόγοι- διαβητολόγοι, οι καρδιολόγοι, οι νευρολόγοι, οι νεφρολόγοι, οι ρευματολόγοι, οι ογκολόγοι, οι πνευμονολόγοι και οι ιατροί φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Μέσα στον ενάμισι μήνα που έχει ανοίξει η πλατφόρμα, έχουν εγγραφεί περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες, αλλά μόνον 3.200 γιατροί από τους περίπου 5.000 που θεωρούνται απαραίτητοι. Το άνοιγμα σε άλλες ειδικότητες κρίθηκε τελικά αναγκαίο, παρότι πολλοί το ζητούσαν εδώ και δύο μήνες, ώστε ο ασθενής να μπορεί να έχει ως προσωπικό γιατρό εκείνον που ήδη τον παρακολουθεί για κάποιο χρόνιο νόσημά του.

Η κάλυψη σε πολλές περιοχές υστερεί και ειδικά στην Αθήνα, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο μια που δεν έχει εγγραφεί ούτε το 50% των γιατρών που απαιτούνται. Πρόβλημα υπάρχει και σε αρκετά νησιά. Μέχρις ότου η αριθμητική επάρκεια των επαγγελματιών υγείας επιτρέψει την εγγραφή πολιτών, δεν θα ισχύσουν τα αντικίνητρα, όπως η αυξημένη συμμετοχή. Υπενθυμίζεται ότι στην όλη διαδικασία ο πολίτης μπορεί να διευκολυνθεί και από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

Τί ισχύει με τον προσωπικό γιατρό

Στον προσωπικό γιατρό μπορούν να εγγραφούν όσοι είναι άνω των 16 ετών. Ο ασφαλισμένος έχει δικαίωμα να αλλάξει τον προσωπικό γιατρό μόνον μία φορά το χρόνο, αρκεί να βρει άλλον διαθέσιμο. Όταν ο γιατρός πάντως συμπληρώνει τον αριθμό των ασθενών που διατίθεται να παρακολουθεί, βγαίνει από την πλατφόρμα και δεν δέχεται άλλους.

Ο προσωπικός γιατρός είναι το σημείο πρώτης επαφής του ασθενούς με το σύστημα υγείας, τροφοδοτεί τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, παραπέμπει σε εξετάσεις και όταν ο ασθενής χρήζει παραπομπής σε άλλη ειδικότητα, ο προσωπικός γιατρός τον διευκολύνει να έχει πρόσβαση π.χ. σε νοσοκομείο. Αυτό δεν αφορά τα επείγοντα περιστατικά.

Θεωρητικά ο προσωπικός γιατρός θα εξυπηρετεί και τηλεφωνικά τους ασθενείς σε περίπτωση ανάγκης, όμως τυπικά δεν τον υποχρεώνει η σύμβαση, αφού αυτή προβλέπει να ανταποκρίνεται συγκεκριμένα στα 15λεπτης διάρκειας ραντεβού που κλείνει. Κάθε γιατρός θα ανταποκρίνεται ανάλογα με τις δυνατότητές του στο θέμα του τηλεφωνικής εξυπηρέτησης ή της κατ’ οίκον επίσκεψης. Η δε κατ’ οίκον εξέταση θα πληρώνεται από τον ασφαλισμένο, γιατί δεν καλύπτεται από την σύμβαση. Καταβάλλονται προσπάθειες να καλυφθεί και αυτό το κονδύλι από το υπουργείο Υγείας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι