Τι κάνουν οι άλλες χώρες με τον εμβολιασμό παιδιών για κορωνοϊό
02/06/2021Έκθεση με στοιχεία και συστάσεις σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών δημοσιοποίησε την Τρίτη το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECDC). Σύμφωνα με την έκθεση, ο εμβολιασμός των εφήβων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τη νόσο Covid-19, θα πρέπει να εξετάζεται ως αυτόνομη ομάδα, καθώς 12χρονοι ή 15χρονοι με κάποια ευπάθεια, κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές του κορωνοϊού και ο εμβολιασμός τους τίθεται σε διαφορετικό πλαίσιο απ΄ ό,τι για τον γενικό πληθυσμό των παιδιών.
Επισημαίνεται δηλαδή ότι ειδικά οι ευπαθείς έφηβοι ή και τα μικρότερα παιδιά με νοσήματα (ίσως και όσα είναι απλώς παχύσαρκα) πρέπει να αντιμετωπίζονται ουσιαστικά ως ενήλικες ως προς την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Υπενθυμιζεται ότι στην Ελλάδα έχει χάσει τη ζωή της μία 16χρονη και άλλη μία έμεινε στη ΜΕΘ έναν μήνα, ενώ το μόνο πρόβλημα που είχαν ήταν το πάχος ή ο μη διεγνωσμένος διαβήτης. Στην έκθεση τονίζεται επίσης, πως τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό σε υγιείς εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις ηλικιακές ομάδες των ενηλίκων.
Η έκθεση παρέχει συμβουλές δημόσιας υγείας στα κράτη μέλη, τα οποία εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό των μικρών ηλικιών. Ακολουθεί και ουσιαστικά διευκρινίζει τη θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) σχετικά με τη χρήση των εμβολίων BioNTech/Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, καθώς δόθηκε ειδική “άδειας κυκλοφορίας υπό προϋποθέσεις”. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη μπορούν πλέον να αρχίσουν να χορηγούν το εμβόλιο σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, αν το θεωρούν σκόπιμο.
Έκθεση για τον εμβολιασμό παιδιών
Η έκθεση αναφέρει ότι με δεδομένη την διαφορετική σχέση οφέλους-κινδύνου στους εφήβους σε σύγκριση με τους ενηλίκους (στο “ζύγισμα” αυτή η ομάδα δεν κινδυνεύει όσο οι ενήλικες), «προτού στοχευθεί για εμβολιασμό πρέπει να εξετασθεί με προσοχή η επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής και το ποσοστό εμβολιασμού των πιο ηλικιωμένων». Με άλλα λόγια, λέει ότι προτού αρχίσουν οι εμβολιασμοί στα παιδιά, ας εξεταστεί ποιος είναι ο κινδυνος από την έξαρση ή μη της πανδημίας αλλά και πόσοι άνω των 60 παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Η έκθεση προσθέτει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εξάπλωση νέων και εν δυνάμει επικίνδυνων στελεχών μεταξύ των νεαρών ηλικιών. Τονίζει δηλαδή, ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση και, αν εμφανιστούν νέα στελέχη που προκαλούν πιο σοβαρή νόσο σε παιδιά και εφήβους, τότε θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο δισταγμός για τον εμβολιασμό τους.
Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι «μετά τη θετική αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), το ECDC ακολουθεί με τεκμηριωμένες πρακτικές συμβουλές για να στηρίξει τα κράτη μέλη που εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού και στους εφήβους. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, πρόκειται τελικά για απόφαση που θα ληφθεί από τους γονείς για τα παιδιά τους και σε συνεννόηση με αυτά».
Μέχρι στιγμής “ναι” τον εμβολιασμό αυτής της ηλικίας έχουν πει οι Εσθονοί, οι Μαλτέζοι, οι Ολλανδοί και οι Σουηδοί, εφ΄όσον όμως τα παιδιά αυτά έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και κινδυνεύουν σοβαρά, εάν προσβληθούν από κορονοϊό. Την ίδια ώρα, η Δανία, η Φινλανδία και η Πορτογαλία σχεδιάζουν να εμβολιάσουν όσους είναι 16 και 17 ετών, ανεξαρτήτως νοσημάτων.
Το Βέλγιο αποφάσισε να εμβολιάσει εφήβους 16 έως 18 ετών που βρίσκονται σε ειδικά ιδρύματα και άρα ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ενώ η Ισπανία προγραμματίζει να εμβολιάσει και μικρότερες ηλικίες, δηλαδή από 12 έως 18 ετών, εφ΄όσον όμως αυτά τα παιδιά ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Οι Αυστριακοί ανακοίνωσαν ότι επειδή έχουν μεγάλη εξάπλωση του στελέχους του Τιρόλου, άνοιξαν πλατφόρμα για να εμβολιασθούν (με Pfizer), εφ΄όσον το επιθυμούν, όλοι οι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών, οι οποίοι είναι ηλικίας άνω των 16 ετών. Δεκαοκτώ κράτη – μέλη δεν απάντησαν (στον ECDC) για το τι σχεδιάζουν να κάνουν σχετικά με αυτό το θέμα.