ΘΕΜΑ

Τι λέει Αμερικανός ειδικός για την τρίτη δόση

Τι λέει Αμερικανός ειδικός για την τρίτη δόση, Όλγα Μαύρου

Oι Αμερικανοί φαίνεται να φρενάρουν την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer, καθώς κάποιοι ειδικοί, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Τζέι Μπάτλερ, θεωρούν ότι πρέπει να βεβαιωθεί η επιστημονική κοινότητα πως μια πρόσθετη δόση δεν θα συνεπάγεται, κάπως μεγαλύτερο κίνδυνο παρενεργειών. Παράλληλα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι μετά τη χορήγηση του σκευάσματος της Johnson καταγράφηκαν 15 περιστατικά με σπάνιο σύνδρομο, που δεν είναι βέβαιο πάντως ότι συνδέονται με το εμβόλιο.

Όσον αφορά στην τρίτη δόση, ο λοιμωξιολόγος Τζέι Μπάλτερ είπε τα εξής: «Πρέπει να βεβαιωθούμε πρώτα κατά πόσον η τρίτη δόση που συζητείται μπορεί να συνδέεται με οιονδήποτε υψηλότερο κίνδυνο ανεπιθύμητων αντιδράσεων, ιδίως των πιο σοβαρών, αν και σπάνιων, παρενεργειών». Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη σε απόφαση για το αν θα χορηγήσει “αναμνηστική” ή ενισχυτική δόση εμβολίου στους ευπαθείς που δεν ανέπτυξαν αντισώματα και στους ηλικιωμένους που επίσης ανέπτυξαν λιγότερα αντισώματα από τον γενικό πληθυσμό, λόγω γηρασμένου ανοσοποιητικού συστήματος.

Η Pfizer έχει ανακοινώσει αναφορικά με την τρίτη δόση ότι ζητάει άδεια και από τις ευρωπαϊκές αλλά και από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για τη χορήγηση της, καθώς «έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, τα αντισώματα μειώνονται και αυξάνεται ο κίνδυνος λοίμωξης». H παρασκευάστρια εταιρεία αναφέρει στο σκεφτικό της και ότι ο κίνδυνος πλέον είναι μεγαλύτερος λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα. Εντούτοις και οι Αμερικανοί, αλλά και οι Ευρωπαίοι, ζήτησαν περισσότερα στοιχεία από την εταιρεία επ΄αυτού και εκείνη δεσμεύθηκε να τους τα δώσει σύντομα.

Τι επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος

Ο Τζέι Μπάτλερ τόνισε, πάντως, ότι μέχρι στιγμής οι δύο δόσεις των εμβολίων κατά της Covid λειτουργούν αποτελεσματικά και θωρακίζουν επαρκώς τον ανθρώπινο οργανισμό έναντι σοβαρής λοίμωξης, δηλαδή ότι μπορεί η νόσος να μεταδίδεται και σε εμβολιασμένους, αλλά αυτοί νοσούν ήπια. Το Ισραήλ πάντως ήδη προχωρεί στην χορήγηση τρίτης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους και σε ηλικιωμένους και ανακοίνωσε ότι «δεν έχει καταλήξει ακόμη αν θα δώσει τρίτη δόση στο γενικό πληθυσμό».

Ο κ. Μπάτλερ έχει επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης και είπε στη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης Τύπου ότι «ο κίνδυνος κάποιων σπάνιων παρενεργειών ήταν υψηλότερος μετά την δεύτερη δόση, ακόμα και η ασήμαντη τοπική ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης ήταν πιο έντονη στη δεύτερη δόση. Οπότε μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να μάθουμε αν τυχόν τρίτη δόση θα συνεπαγόταν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης παρενεργειών, όσο σπάνιες και αν είναι αυτές».

Το αμερικανικό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «μέχρι στιγμής δεν διαπιστώνουμε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης σε αυτή τη φάση». Ο δε Μπάτλερ είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι φθίνει η ανοσοποίηση σε όσους εμβολιάστηκαν πριν από εφτά μήνες, δηλαδή τον περασμένο Δεκέμβρη και Γενάρη και ότι όλα δείχνουν πως το εμβόλιο παρέχει σημαντική προστασία και από το στέλεχος Δέλτα.

Το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ

Μια σπάνια αγνώστου αιτιολογίας νευρολογική διαταραχή που εκδηλώνεται με παράλυση απασχολεί τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, καθώς έλαβε 15 αναφορές για εκδήλωση του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ, κατόπιν εμβολιασμού με το σκεύασμα της Johnson. Το σύνδρομο αυτό αποδίδεται χωρίς σιγουριά σε λοιμώξεις από βακτήρια ή ιούς και εκδηλώνεται στο γενικό πληθυσμό με συχνότητα περίπου ένα άτομο στα 100.000.Oι Αμερικανοί πάντως ήδη προσέθεσαν από προχθές την πρόκληση του συνδρόμου στις πιθανές σπάνιες παρενέργειες του συγκεκριμένου εμβολίου, το αναγράφουν πλέον στο φύλλο οδηγιών.

Κατά το παρελθόν έχει σημειωθεί πολύ μικρή αύξηση των περιστατικών κατόπιν εμβολιασμών για γρίπη και περισσότερων μετά τον μαζικό εμβολιασμό για την γρίπη των χοίρων στις ΗΠΑ. Όσον αφορά στο τρέχον ζήτημα, δεκαπέντε περιστατικά του νευρολογικού συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί σε άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αλλά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency) τονίζει πως δεν αρκούν τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του, για να αποδώσει το πρόβλημα στο εμβόλιο ή σε χρονική σύμπτωση.

Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε επίσης και 9 περιστατικά θρομβοκυτταροπενίας (χαμηλών αιμοπεταλίων) σε λήπτες του εμβολίου της Moderna. Ούτε όμως για αυτή την περίπτωση έχει αποδειχθεί αιτιακή σχέση με τον εμβολιασμό. Όσον αφορά στο σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ (Guillain–Barré) θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα, δηλαδή εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός για άγνωστους λόγους, λειτουργεί εναντίον του εαυτού του και συγκεκριμένα επιτίθεται στο περιφερικό νευρικό σύστημα.

H νόσος εμφανίζεται με μυϊκή αδυναμία ή παράλυση που ξεκινά από τα άκρα και μπορεί να επεκταθεί μέχρι μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες και τα 2/3 αναρρώνουν πλήρως μετά από μήνες θεραπείας, ενώ στο 1/4 η αδυναμία παραμένει. Ποσοστό 7% χάνει τη ζωή του. Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 100 περιστατικά κατόπιν συνολικά 12,8 εκατομμυρίων δόσεων του σκευάσματος της Johnson & Johnson. Η παρασκευάστρια εταιρεία υποστηρίζει (χωρίς να αναφέρει απόλυτους αριθμούς ή έστω ποσοστά) ότι «οι πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιος το σύνδρομο κατόπιν εμβολιασμού είναι ελάχιστα περισσότερες από την εκδήλωση του συνδρόμου στο γενικό πληθυσμό».

Οι αμερικανικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους εκατό που το παρουσίασαν ήταν άνδρες, άνω των 50 ετών και το εκδήλωσαν δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο παρουσιάζουν το σύνδρομο 4.500 άτομα το χρόνο και τα περισσότερα το εκδηλώνουν όταν κολλάνε γρίπη ή άλλο ιό. Και ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει Γκιγιέν-Μπαρέ. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος να αναπτύξει κάποιος Γκιγιέν-Μπαρέ από την λοίμωξη είναι πιο υψηλός από το να αναπτύξει το ίδιο νόσημα κατόπιν εμβολιασμού.

Τα σημερινά κρούσματα 

Εν τω μεταξύ τα σημερινά κρούσματα έφθασαν τα 2.938, παρότι έγιναν 13.500 λιγότερα τεστ σε σύγκριση με χθες. Εκτιμάται, ότι με δείκτη θετικότητας πλέον το 4,%, πως δεν καταγράφηκαν 520 κρούσματα. Χθες είχαμε ανακοίνωση για 3.109 κρούσματα από 86.000 ελέγχους ή τεστ και σήμερα 2.938 από 72.658 τεστ. Αν σε αυτά προστεθούν τα 520 που “λείπουν”, τα σημερινά κρούσματα διαμορφώνονται στα 3.458.

Στα νοσοκομεία εισήχθησαν άλλοι 100 άνθρωποι το τελευταίο 24ωρο, όμως δεν έχουμε εικόνα των νέων διασωληνώσεων. Αυτές είναι συνολικά 135 σήμερα, ενώ χθες οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 133. Μια προσθαφαίρεση θα έδειχνε ότι διασωληνώθηκαν μόνον δύο ασθενείς. Όμως αυτό θα ήταν αυθαίρετο συμπέρασμα, γιατί κανένας δεν πήρε εξιτήριο από ΜΕΘ το τελευταίο 24ωρο ως αναρρώσας, ενώ σημειώθηκαν και εφτά θάνατοι.

Αν αυτοί οι θάνατοι σημειώθηκαν σε ΜΕΘ (που είναι το λογικότερο, αλλά όχι και επιβεβαιωμένο), τότε σήμερα αν δεν είχαμε νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ, θα έπρεπε να δηλώνονται 126 άτομα ως διασωληνωμένοι. Αφού δηλώνονται 135, έμμεσα τεκμαίρεται ότι χρειάσθηκαν σε ένα 24ωρο διασωλήνωση άλλοι εννέα άνθρωποι. Αυτός ο αριθμός δείχνει ότι οι διασωληνώσεις παρουσιάζουν αύξηση, καθώς είχαν μειωθεί στις 15 την εβδομάδα. Πάντως το συμπέρασμα δεν στηρίζεται σε στοιχεία, γιατί οι νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ γνωστοποιούνται ανά εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όχι όμως στον ελληνικό Τύπο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx