Τι λέει η Επιτροπή Εμβολιασμών για τον θάνατο της 44χρονης (upd)
05/05/2021Σκληρά λόγια χρησιμοποίησε ο κ. Κώστας Γκουγκουλιάνης, σύζυγος της 44χρονης η οποία «ήταν απόλυτα υγιής και πέθανε ξαφνικά 14 ώρες μετά τον εμβολιασμό της». Όπως είπε, αμφισβητεί το πόρισμα του ιατροδικαστή και “χρεώνει” τον θάνατο στο εμβόλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν μπορεί να ταΐζεις σάπιο κρέας στην ταβέρνα σου, επειδή έχεις αγοράσει μεγάλη ποσότητα, με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να πάει χαμένο».
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο περιστατικό του θανάτου της 44χρονης γυναίκας, αν και δεν έδωσε σαφή αριθμό των παρενεργειών που έχουν καταγραφεί επισήμως στην Ελλάδα, παραδεχόμενη μια παρενέργεια (την σπανιότερη από τη οικογένεια των θρομβώσεων), η οποία είπε ότι διαπιστώθηκε μόνον σε μια γυναίκα. Για τα άλλα θρομβωτικά επεισόδια δήλωσε ότι «πρέπει να συγκρίνονται με τα αντίστοιχα επεισόδια στο γενικό πληθυσμό, που μπορεί να είναι σε πολλές περιπτώσεις περισσότερα από όσα στους εμβολιασθέντες» και δεν έδωσε αριθμούς.
Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι αριθμοί αυτοί δίνονται, ενημερώνοντας παράλληλα και για τα θρομβωτικά επεισόδια στο γενικό πληθυσμό προς σύγκριση. Έτσι καθίσταται σαφές π.χ. ότι με το AstraZeneca τα επεισόδια αυτά φθάνουν το ένα στις 100.000, ενώ οι πιθανότητες στο γενικό πληθυσμό είναι πολύ μικρότερες, ειδικά στις μικρές ηλικίες. Η κ. Θεοδωρίδου δήλωσε συγκεκριμένα για την άτυχη 45χρονη ότι «από τα πρώτα στοιχεία και την νεκροτομή φαίνεται ότι ο θάνατος δεν συνδέεται με σοβαρή θρόμβωση, αλλά με έμφραγμα σε έδαφος παλαιότερου εμφράγματος».
Πώς πέθανε η 44χρονη
Ο σύζυγος της αφηγήθηκε σε συνεντεύξεις του τα εξής: «Έκανε το εμβόλιο το μεσημέρι. Μέχρι το απόγευμα όλα ήταν καλά, μέχρι που το βράδυ η Μάρθα ανέβασε δέκατα και πήρε ένα ντεπόν. Γύρω στις 3:30-4:00 τα χαράματα επήλθε το μοιραίο και κάλεσα άμεσα το ΕΚΑΒ. Η σύζυγός του, δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα και ήταν υγιέστατη και είμαι βέβαιος ότι ο θάνατός της οφείλεται αποκλειστικά στο εμβόλιο της AstraZeneca. Το εμβόλιο αυτό πρέπει να αποσυρθεί άμεσα για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Δεν μπορεί να ταΐζεις σάπιο κρέας στην ταβέρνα σου, επειδή έχεις αγοράσει μεγάλη ποσότητα με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να πάει χαμένο».
Αργότερα σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είπε: «Δεν τα ρίχνω στο εμβόλιο, το εμβόλιο έχει βγει για καλό, αλλά αν δεν κάνει το εμβόλιο, ας το αποσύρουν. Γιατί βγαίνουν και μιλάνε αν δεν ξέρουν ακόμα αν φταίει. Είναι κακό να το παραδεχτούμε, αν δεν κάνει, και να το πετάξουμε;», διερωτήθηκε. «Αν είναι έμφραγμα, να βρεθεί τι προκάλεσε το έμφραγμα». Όπως είπε μάλιστα, η σύζυγός του, Μάρθα, ήθελε να κάνει το εμβόλιο για να μπορέσει να επισκεφθεί τον ηλικιωμένο πατέρα της, στη Φλώρινα. Μάλιστα, θα έκλεινε ραντεβού για Pfizer, αλλά επειδή αυτό το ραντεβού αργούσε, έκλεισε για το AstraZeneca, που είχε νωρίτερα.
«Το συζητήσαμε, είχαμε κλείσει ραντεβού στις 12:40 τη Δευτέρα του Πάσχα. Το έκανε, κάτσαμε, φάγαμε, πήγαμε στην παραλία της Χαλάστρας και ήπιαμε καφέ. Μου είπε ‘δεν έχω ενοχλήσεις’, μετά μου είπε ότι κρύωνε. Είχε δέκατα, αλλά γνωρίζαμε για τις παρενέργειες και δεν ανησυχήσαμε, πήρε χαπάκι και της έπεσε ο πυρετός», περιέγραψε ο άνδρας.
Η γυναίκα ήταν μητέρα δύο παιδιών. Ο ιατροδικαστής είπε ότι η εκλιπούσα είχε “περάσει” ένα μικρό έμφραγμα, αλλά τα ακριβή αίτια του θανάτου θα ανακοινωθούν όταν θα γίνει μία πιο λεπτομερής εξέταση παρουσία και ενός ιατροδικαστή της οικογένειας. H Νορβηγία και η Δανία είναι μεταξύ των χωρών που δεν χορηγούν το ΑstraZeneca και η δεύτερη απέρριψε και το Johnson, παρότι συσχετίζεται με πολύ λιγότερες θρομβώσεις από το AstraZeneca. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν το χορηγούν στους κάτω των 60 ετών, κάποιες στους κάτω των 65 και κάποιες στους κάτω των 55 ετών. Η Ελλάδα δεν το χορηγεί στους κάτω των 30 ετών, με σύσταση μόνον προς τις εγκύους να προτιμούν εμβόλια Pfizer ή Moderna.
Σήμερα ο ιατροδικαστής Δ. Γαλεντέρης, που ορίστηκε ως τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας της θανούσης, δήλωσε ότι η αιτία του θανάτου παραμένει άγνωστη. «Δεν βρέθηκαν θρομβώσεις στον εγκέφαλο αλλά ούτε και σε άλλο φλεβικό στέλεχος στη σορό της αλλά ούτε και οξύ έμφραγμα ή κάποιο άλλο οξύ αίτιο. Βρέθηκε μόνο μια πολύ μικρή παλιά εστία παλαιού εμφράγματος που η γυναίκα ίσως το πέρασε ασυμπτωματικά ή το θεώρησε μυοσκελετικό πόνο και δεν το έψαξε. Σαφής αιτία θανάτου δεν προέκυψε από την μακροσκοπική ιατροδικαστική εξέταση», είπε. Αν και φαίνεται σε πρώτη φάση να αποκλείεται ως αίτιο η θρόμβωση, θα γίνουν και τοξικολογικές, μοριακές εξετάσεις που συνήθως απαιτούν για την ολοκλήρωσή τους 2-3 μήνες. Στόχος είναι, όπως είπε ο. Γαλεντέρης, «να βρεθεί κατ΄ αρχήν η αιτία θανάτου και εν συνεχεία να διαπιστωθεί αν αυτή μπορεί να συνδέεται ή όχι με το εμβόλιο».