Τι λέει ο Ηλίας Μόσιαλος για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Τι λέει ο Ηλίας Μόσιαλος για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, στην Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, θεωρεί ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα που θα εισάγει η Ελλάδα είναι ελάχιστα και η μειωμένη παραγωγή τους κατά την γνώμη του, τα αποκλείει ως «λύση για την πανδημία». Θωρεί μάλιστα πως όσοι τάσσονται υπέρ της εισαγωγής τους, υπονομεύουν την συλλογική προσπάθεια της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κ. Μόσιαλος πάντως επιλέγει να αναφερθεί αποκλειστικά στα δύο τεχνητά αντισώματα της Eli Lilly και όχι στα δύο της Regeneron. Πέραν του ότι τα αντισώματα της Lilly στις ΗΠΑ δεν χορηγούνται πλέον εκεί όπου έχει διαπιστωθεί υψηλό ποσοστό ανθεκτικών μεταλλάξεων,  υπάρχουν στο διεθνές εμπόριο φαρμάκων και τα αντισώματα της Regeneron στα οποία ο κ. Μόσιαλος δεν αναφέρεται καθόλου.

Ανεξαρτήτως αυτού πάντως, είναι γεγονός ότι και η Regeneron δεν έχει πολύ μεγάλη παραγωγή και για αυτό εξάλλου η τιμή του σκευάσματος είναι πολύ υψηλή. Η Ελλάδα αποφεύγει να τα εισάγει κυρίως λόγω του κόστους τους, αλλά και επειδή τα εισάγουν (της Regeneron) κατά εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανία και Γαλλία. Αν ξεκινήσουν παραγγελίες και άλλες χώρες, θα ανεβεί η τιμή και παράλληλα θα ανακύψουν ελλείψεις για τις πλούσιες χώρες που ήδη τα εισάγουν από τον περασμένο Φεβρουάριο και θέλουν η τιμή να διατηρηθεί χαμηλή.

Τι λέει ο καθηγητής

Ο κ. Μόσιαλος δεν αναφέρεται καν στο γεγονός ότι τα αντισώματα της Regeneron μειώνουν κατά 70% τις πιθανότητες σοβαρής νόσου και θανάτου, αλλά στέκεται μόνον στο ότι τα αντισώματα της Eli Lilly επιταχύνουν την ανάρρωση, κάτι που είναι θετικό μεν, αλλά για τον μέσο ασθενή δεν είναι η βασικότερη αγωνία του. «Τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες δείχνουν πως τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να μειώσουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όμως δουλεύουν καλύτερα στα αρχικά στάδια της νόσου και κάτω από συνθήκες ελεγχόμενης χορήγησης. Δεν είναι δηλαδή ένα φάρμακο που το πίνουμε με ένα ποτηράκι νερό», αναφέρει.

«Αλλά πέραν αυτού, και λόγω των δυσκολιών στην παραγωγή τους, δεν θα έχουμε και επαρκείς ποσότητες για τη μαζική διάθεσή τους στον γενικό πληθυσμό. Και αυτό είναι κάτι που το λένε οι ίδιες οι εταιρείες που τα παράγουν γιατί -επί του παρόντος τουλάχιστον- δεν έχουν δυνατότητα μαζικής παραγωγής. Η ΕΕ εξασφάλισε 220.000 δόσεις αντισωμάτων από την εταιρεία Eli Lilly, αλλά είναι για 448 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ελλάδα επομένως με βάση τον πληθυσμό της, θα πάρει περίπου 5.250 δόσεις», αναφέρει σε ανάρτησή του.

«Δυστυχώς οι 220.000 δόσεις φτάνουν μόνο για μια χώρα σαν το Σαν Μαρίνο ή την Ανδόρα. Όχι για την ΕΕ. Αυτές οι δόσεις που θα λάβουμε, εάν υπήρχαν μόνο τα μονοκλωνικά για να σταματήσουμε τη νόσο στον πληθυσμό, εάν ήταν δηλαδή ο μόνος τρόπος άμυνας έναντι του ιού, δεν θα έφταναν ούτε για να καλύψουμε την Αίγινα. Επομένως δεν είναι άμεση λύση. Ούτε θα είναι για πολλούς ακόμη μήνες και μάλλον για χρόνια», καταλήγει, αναφερόμενος πάντα στα όσα παρήγγειλε η ΕΕ γενικώς από την Eli Lilly και όχι στις εκατοντάδες χιλιάδες που ήδη έχουν εισάγει μονομερώς η Γερμανία και η Γαλλία από την Regeneron.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι