Τι λέει Σουηδός ειδικός επιστήμονας για τη διάρκεια της ανοσίας από το εμβόλιο

Τι λέει Σουηδός ειδικός επιστήμονας για τη διάρκεια της ανοσίας από το εμβόλιο

Σε μόλις δύο λεπτά, ο Σουηδός καθηγητής και ερευνητής εμβολίων στο Karolinska Institutet Matti Sällberg, έδωσε σημαντικές απαντήσεις σε καίριες ερωτήσεις δημοσιογράφων και τηλεθεατών στη σουηδική εκπομπή Morgonstudion για το εμβόλιο και την ισχύ του. Ο Matti Sällberg θεωρείται από τους πρωτοπόρους βιοιατρικούς επιστήμονες της Σουηδίας εδώ και πολλά χρόνια και παραδέχεται ανοιχτά ότι γύρω από τον κορονοϊό είμαστε όλοι αρχάριοι. Ωστόσο, ο Sällberg κάνει κάποιες μάλλον θετικές ενδιαφέρουσες προβλέψεις.

Έχει ενδιαφέρον η απάντηση του καθηγητή στην ερώτηση εάν είναι αλήθεια ότι τα εμβόλια παρέχουν προστασία για εννιά μήνες. «Το να παρέχουν τα εμβόλια προστασία για εννιά μήνες δεν είναι μια κακή πρόβλεψη. Το εμβόλιο της Μοντέρνα παρέχει σαφώς ασφάλεια τουλάχιστον 3-4 μήνες. Και αυτό μας λέει ότι κατ΄ελάχιστον 6 με 12 μήνες δεν θα είναι μια απίθανη πρόβλεψη».

Η Σουηδή δημοσιογράφος τότε του έκανε την εύλογη ερώτηση: «Μα είναι μεγάλη διαφορά από 2-4 έως 9 μήνες, πως θα ξέρει κάποιος, τι θα κάνει;». Σύμφωνα λοιπόν με τον ερευνητή «μπορεί να ξέρουμε σίγουρα ότι κρατάει 3-4 μήνες, αλλά αυτό μας δείχνει ότι θα κρατήσει από 6 έως 12 μήνες. Οπότε 9 μήνες είναι σίγουρα μια λογική πρόβλεψη». Βέβαια, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ίσως θα πρέπει ο κόσμος να εμβολιάζεται κάθε χρόνο. «Ναι, μπορεί να γίνει αυτό και τότε έχουμε να δούμε πως συμπεριφέρεται ο ιός, ο οποίος είναι λίγο ύπουλος».

Τι γίνεται με τους ανήλικους

Τι γίνεται όμως με τις έρευνες για την επίδραση και τις παρενέργειες του εμβολίου εάν αυτό το επαναλαμβάνουμε; Όπως δήλωσε ο Matti Sällberg, οι έρευνες που έγιναν ως τώρα, έγιναν για δύο δόσεις. Όταν τα εμβόλια εγκριθούν, τότε θα παρακολουθήσουμε τη συμπεριφορά της ανοσίας τους. Εάν έχουμε ενδείξεις ότι κάποια άτομα μολύνθηκαν ξανά, μετά από ένα έτος από τότε που εμβολιάστηκαν, τότε πρέπει να επαναλάβουν το εμβόλιο. «Και τότε πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά, αν θα υπάρξουν περισσότερες παρενέργειες, μετά από 3, 4, 5, δόσεις (εμβολίων)».

Ωστόσο, παραμένει το εύλογο ερώτημα, για ποιό λόγο δεν εμβολιάζονται οι ανήλικοι, όσοι δηλαδή είναι κάτω από 18. Η αιτία που δεν γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτό είναι επειδή δεν υπάρχουν σχετικές έρευνες. «Νομίζω, όμως ότι μερικά εμβόλια, είναι εγκεκριμένα και για άτομα από 16 ετών και πάνω. Επειδή μετά τα 18 χρόνια είναι κάποιο άτομο ενήλικας, είναι ευκολότερο να διαχειριστεί το θέμα» απαντάει ο  Sällberg και συμπληρώνει ότι «πρέπει να γίνουν έρευνες για να δούμε αν υπάρχει σιγουριά και για την νεολαία». Πάντως, ο ερευνητής παραδέχεται ότι σήμερα οι επιστήμονες δεν ξέρουν περισσότερα για τον κορονοϊό εκτός από πειράματα που έχουν κάνει σε ζώα.

Για τον Σουηδό ειδικό επιστήμονα, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εγκρίθηκε και το εμβόλιο της Μοντέρνα διότι έτσι θα έχουμε διπλασιάσει την προμήθεια των εμβολίων στην Ευρώπη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε την ευχέρεια να επιλέξουμε όποιο εμβόλιο θέλουμε. Όπως είπε ο Sällberg, ναι μεν ο καθένας μπορεί να ρωτήσει για να ξέρει ποιό εμβόλιο θα κάνει, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα μπορεί να επιλέξει διότι τα αποθέματα των εμβολίων είναι πολύ περιορισμένα.*


*Το άρθρο έγινε με τη μεταφραστική βοήθεια του Πάνου Σαββόπουλου

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx