ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι λένε νέες έρευνες στις ΗΠΑ για παρενέργειες των εμβολίων κατά Covid

Τι λένε νέες έρευνες στις ΗΠΑ για παρενέργειες των εμβολίων κατά Covid, Όλγα Μαύρου

Από χθες το Κέντρο Λοιμώξεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ερευνά  παρενέργειες των εμβολίων και συγκεκριμένα κατά πόσον η αναμνηστική δόση του δισθενούς εμβολίου της Pfizer κατά Covid μπορεί να προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο στους άνω των 65 ετών. Το Κέντρο αναφέρει πως δεν έχει διαπιστωθεί κάτι ανάλογο με το άλλο δισθενές, της Moderna όμως και ότι δεν είναι βέβαιο πως πράγματι υπάρχει η συγκεκριμένη παρενέργεια στης Pfizer. Επιμένει ότι γνωστοποιεί το ζήτημα τονίζοντας πως έχει απλώς κάποιες ενδείξεις περί αυτού. Το αντίστοιχο ευρωπαϊκό κέντρο δεν έχει σχολιάσει το θέμα.

Ρωτήθηκε σχετικά ο καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, Γεώργιος Χρούσος. Θεωρεί το θέμα γνωστό. Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστό! Μικρό το κόστος, τεράστιο το όφελος. Δεν ξενίζει τους επιστήμονες η πολύ σπάνια πιθανότητα πρόκλησης εγκεφαλικού στους άνω των 65 ετών, κάποιες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους με το δισθενές εμβόλιο της Pfizer.  Το CDC δεν μας λέει κάτι καινούργιο. Το εμβόλιο αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος. Άλλωστε το επικαιροποιημένο εμβόλιο, έχει και τον παλιότερο ιό και το καινούργιο στέλεχος μέσα».

Ο κ. Χρούσος εξηγεί σε συνέντευξή του προς το iatropedia.gr ότι το πρόβλημα εντοπίζεται πιθανόν για όσες μέρες δηλαδή παραμένει η πρωτεΐνη στο αίμα. «Μένει κάποιες πρώτες εβδομάδες, μέχρι να καταστρέψει την πρωτεΐνη ο οργανισμός. To RNA εξαφανίζεται αμέσως από τον οργανισμό, η πρωτεΐνη κρατάει περισσότερο», όπως είπε. «Δεν γνωρίζω αν έχουμε και στην Ελλάδα τέτοια περιστατικά, αλλά δεν θα με ξενίσει να έχουμε και εδώ. Γι’ αυτό και εγώ πάντα συνιστούσα σε όλους που έκαναν το εμβόλιο, να πίνουν πολλά νερά, να περπατάνε ώστε να κυκλοφορεί το αίμα και να είναι αραιό. Είναι απλό, και κανείς λέει ”μα είναι δυνατόν;”. Κι όμως, αυτά τα απλά πράγματα βοηθάνε», κατέληξε.

Το σύστημα επιτήρησης VaccineSafetyDatalink (VSD) του CDC γνωστοποίησε ότι τα άτομα 65 ετών και άνω που έχουν λάβει το δισθενές εμβόλιο της Pfizer είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στις πρώτες τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, σε σύγκριση με τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά από αυτόν. Από αυτό συνάγεται έμμεσα ότι είναι πιθανόν τα σχετικά αυξημένα εγκεφαλικά μετά τον εμβολιασμό να συνδέονται με αυτόν.

Τα συμπεράσματα στηρίχθηκαν σε περίπου 550.000 ηλικιωμένους που έλαβαν ενισχυτική δόση Pfizer και παρακολουθήθηκαν από το VSD. Οι 130 από αυτούς παρουσίασαν εγκεφαλικό επεισόδιο τις τρεις πρώτες εβδομάδες μετά τη δόση και κανένας δεν απεβίωσε. Στις ΗΠΑ, ο δρ Γουίλιαμ Σάφνερ, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt και μέλος της Ομάδας Εργασίας Εμβολίων Covid-19  είπε ότι «ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων που ανιχνεύθηκαν είναι σχετικά μικρός». Παρότι το θέμα ερευνάται, η αρμόδια επιτροπή στις ΗΠΑ δεν αλλάζει τις συστάσεις της στο θέμα του εμβολιασμού.

Οι αναφορές στην Ευρώπη

Όσον αφορά τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό οργανισμό, ενημέρωνε μέχρι το Δεκέμβριο μία φορά το μήνα για τις αναφερόμενες ως πιθανές παρενέργειες όλων των εμβολίων, αλλά σταμάτησε. Θα συνεχίσει εντούτοις για τα νέα εμβόλια, δηλαδή τα δισθενή για την Όμικρον. Για τα πρώτα εμβόλια μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά περίπου 1.500.000 αναφορές για πιθανές παρενέργειες με τις 11.453 από αυτές να διερευνώνται αν προκάλεσαν θάνατο. Ειδικότερα για τα εμβόλια της Pfizer μέχρι τις 14 Ιανουαρίου υπάρχουν αναφορές. Για το νεότερο δισθενές εμβόλιο για την Όμικρον 1 έχουν γίνει 3.146 αναφορές, ενώ 4.028  έγιναν για το δεύτερο εμβόλιό της, που περιλαμβάνει την Όμικρον 5.

Το ευρωπαϊκό αρμόδιο κέντρο τονίζει ότι οι αναφορές για πιθανές παρενέργειες δεν έχουν διερευνηθεί όλες και κατά συνέπεια οι αριθμοί που αναφέρονται σημαίνουν ότι πολίτες ή γιατροί ανέφεραν κάποια παρενέργεια ως πιθανά σχετιζόμενη με εμβόλιο, χωρίς όμως να διαπιστωθεί αν όντως για αυτήν ευθυνόταν το συγκεκριμένο σκεύασμα ή όχι. Δεν υπάρχει κάποια χωριστή κατηγορία εντούτοις, όπου  να αναφέρεται πόσες από αυτές τις αναφορές για παρενέργειες ή θανάτους διαπιστώθηκε ότι όντως σχετίζονταν με το εμβόλιο.

Οι περισσότερες ανεπιβεβαίωτες εργαστηριακά ή ιατροδικαστικά αναφορές έγιναν για το εμβόλιο της AstraZeneca (23 πιθανοί θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο δόσεων), με δεύτερο της Johnson (17 θάνατοι ανά εκατομμύριο εμβολιασμών), τρίτο της Pfizer (14 ανά εκατομμύριο), τέταρτο της Moderna (επτά ανά εκατομμύριο) και πέμπτο της Novavax (τρεις ανά εκατομμύριο). Το ευρωπαϊκό κέντρο τονίζει ότι οι πληροφορίες αυτές είναι για πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες δράσεις και δεν θα πρέπει να ερμηνεύονται με την έννοια ότι το εμβόλιο προκαλεί την παρατηρούμενη επίδραση ή ότι η χρήση του δεν είναι ασφαλής.

Για της AstraZeneca π.χ. δεν πρέπει να τεκμαίρεται ότι το εμβόλιο προκάλεσε 23 θανάτους ανά εκατομμύριο δόσεων, αλλά ότι γιατροί ή πολίτες συνέταξαν αναφορά προς το Κέντρο Επαγρύπνησης αναφέροντας ότι κατά τη γνώμη τους ίσως ο θάνατος συγγενούς ή κάποια παρενέργεια στους ίδιους οφειλόταν στο εμβόλιο. Είναι δηλαδή αναφορές προς διερεύνηση και όχι τεκμηριωμένες συσχετίσεις.

Οι στατιστικές αναλύσεις 

Οι πληροφορίες που αναφέρονται σχετίζονται τουτέστιν με πιθανολογούμενες παρενέργειες, δηλαδή ιατρικά συμβάντα που παρατηρήθηκαν μετά τη χρήση ενός εμβολίου, αλλά που δεν σχετίζονται απαραιτήτως και αποδεδειγμένα με αυτό. Ακόμα και αν είχε διαπιστωθεί πάντως ότι οι ανεπιθύμητες δράσεις οφείλονταν πράγματι στο εμβόλιο, θα πρέπει ο πολίτης να αναλογίζεται τον αριθμό των θανάτων από τη νόσο καθαυτή ή τον αριθμό των επιπλοκών από τον κορονοϊό.

Η αναλογία θανάτων που θα μπορούσαν ίσως να αποδοθούν σε εμβολιασμό για τη χώρα μας κατ’ αναλογία προς τον αριθμό των εμβολιασμών, είναι περίπου 270 άτομα σε δύο χρόνια, ενώ τόσα χάνονταν μέσα σε δύο ημέρες από την Δέλτα και σήμερα τόσα χάνονται από την “ήπια” Όμικρον μέσα σε 13 ημέρες.

Στην Ελλάδα έχουμε αυτή την περίοδο 23 θανάτους την ημέρα και είμαστε μέσα στους τρεις πρώτους πανευρωπαϊκά – μας ξεπερνά σε θανάτους η Λετονία και η Κροατία. Ο δείκτης θανάτων για τη χώρα μας είναι 14 ανά εκατομμύριο πληθυσμού ενώ στη Γερμανία, τη Δανία και την Ιταλία είναι 3 θάνατοι ανά εκατομμύριο, στην δε Πολωνία και Ουγγαρία είναι μόνον ένας. Στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και στην Ισπανία οι θάνατοι από κορονοϊό είναι λιγότεροι από ένας ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ο μέσος όρος ευρωπαϊκά είναι 4 θάνατοι ανά εκατομμύριο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι