Τι λένε οι ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό παιδιών
05/07/2021Στον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 15 έως 17 ετών αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στις αποψινές, καθιερωμένες ανακοινώσεις τους ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, παιδίατρος Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως ανακοίνωσαν, την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των εφήβων από 15-17 ετών, τονίζοντας πως αυτός θα γίνεται εθελοντικά και πως θα αφορά μόνο εμβόλια mRNA. Είπαν ότι προτείνονται αυτά επειδή έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά για τους εφήβους από τα υπόλοιπα, ενώ διεθνώς ο λόγος για τον οποίο αυτά προκρίνονται ειναι ότι κρίθηκαν σχετικά ασφαλέστερα και όχι μόνον πιο αποτελεσματικά. Ασφαλέστερα δεν κρίνονται ως προς το ποσοστό θρομβώσεων που προκαλούν, καθώς έχουν κι αυτά τα μειονεκτήματά τους, δηλαδή σπάνιες παρενέργειες.
Η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει αλλαγή στα δεδομένα και αναπροσαρμόζει τις πρακτικές, καθώς κύριο χαρακτηριστικό της είναι η υψηλή μεταδοτικότητα σε πολύ σύντομο χρόνο έκθεσης. «Για τη βαρύτητα της νόσησης είναι νωρίς να βγάλει κανείς συμπεράσματα», είπε και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως απειλούνται κυρίως οι ανεμβολίαστοι, όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, τα παιδιά και οι έφηβοι.
Είπε επίσης ότι «και τα τέσσερα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αποτελεσματικά και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό: 96% της Pfizer, 92% της Moderna, 92% της AstraZeneca και 85% της Johnson & Johnson» και διευκρίνισε ότι η προστασία δεν αφορά στο αν θα κολλήσει κάποιος, αλλά στο αν θα νοσήσει βαριά, αν θα εισαχθεί σε ΜΕΘ και αν θα κινδυνεύσει να πεθάνει.
Οι κάτω των 18 ετών κατά τη γνώμη της κας Θεοδωρίδου έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης, «οπότε καλό είναι να εμβολιασθούν». Μελέτες δείχνουν –είπε η ίδια– ότι οι έφηβοι συνιστούν το 14,1% του συνόλου των νοσούντων και το 1,1% της θνητότητας. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη, όμως το 71% των 204 παιδιών που νοσηλεύτηκαν το τελευταίο τρίμηνο, είχε υποκείμενα νοσήματα και το 5% χρειάσθηκε διασωλήνωση.
Εμβολιασμός και παρενέργειες
«Ο εμβολιασμός θα προσέφερε στους εφήβους, ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν υποκείμενους παράγοντες κινδύνου», είπε, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε αυτούς, όπως είναι π.χ. το σάκχαρο αλλά και αυτή καθαυτή η παχυσαρκία. Η κα Θεοδωρίδου είπε ότι ένας άλλος λόγος εμβολιασμού είναι ότι οι έφηβοι μεταδίδουν ευκολότερα από τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Επομένως ο εμβολιασμός των εφήβων ειναι χρήσιμος για το άμεσο περιβάλλον τους.
«Η επιτροπή διατυπώνει θετική γνώμη για τον εθελοντικό εμβολιασμό των 15-17 ετών, με γονική συναίνεση έπειτα από ενημέρωση», είπε. Όσον αφορά στις παρενέργειες, είπε ότι αναμένεται να δημοσιευθεί μελέτη «για την σπάνια αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια της περιμυοκαρδίτιδας. Σε 8 εκατομμύρια δόσεις σε παιδιά 12 – 17 ετών και σε 6 εκατομμύρια όπου είχαν δοθεί και οι δύο δόσεις, καταγράφηκαν μόνον 250 περιπτώσεις ήπιας περιμυοκαρδίτιδας», είπε, τονίζοντας εν συνεχεία ότι «οι σπάνιες αυτές περιπτώσεις δεν αναιρούν το όφελος».
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος. Όπως είπε μέχρι το απόγευμα είχαν γίνει περίπου 74.000 εμβολιασμοί, ενώ πιστεύει ότι έως το τέλος της ημέρας αναμένεται να ξεπεραστούν οι 90.000. Προσέθεσε ότι έχει καλυφθεί με μία δόση το 47,7% του συνολικού πληθυσμού και πλήρως (με δύο δόσεις ή με μία του μονοδοσικού) το 38,2%.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι ξεκινά αύριο από την Κρήτη, το επιχειρησιακό πρόγραμμα εμβολιασμών σε απομακρυσμένες περιοχές, με κινητά συνεργεία. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού, λέγοντας πως οι πολίτες μπορούν να βρουν ραντεβού με Johnson & Johnson και Moderna από την επόμενη μέρα και με Pfizer μετά από τρεις ημέρες. Ανοιξε εν τω μεταξύ και η πλατφόρμα στο emvolio.gr για την πρόσκληση των ιδιωτών γιατρών που θα συμμετάσχουν στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς.