ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί λένε οι Βρετανοί για τις νοσηλείες που προκαλεί η μετάλλαξη Ο

Τί λένε οι Βρετανοί για τις νοσηλείες που προκαλεί η μετάλλαξη Ο, Όλγα Μαύρου

Βρετανοί ειδικοί εκτιμούν με μαθηματικά μοντέλα ότι η μετάλλαξη Ο θα συνιστά την πλειοψηφία των κρουσμάτων μέχρι την Πρωτοχρονιά στο Λονδίνο και ότι το κύμα αυτό μπορεί να συνεπάγεται χιλιάδες θανάτους μέχρι τον Απρίλη. Ο αντίλογος (πάλι από ειδικούς στη Βρετανία) είναι ότι τα μαθηματικά μοντέλα δεν βάζουν στην εξίσωση το πόσο ελαφριά μπορεί να αποδειχθεί η Όμικρον στην πράξη.

Ο διάλογος συνεχίζεται, με μερίδα επιστημόνων να αντιλέγει ότι ακόμα κι αν η Όμικρον έχει τη μισή βαρύτητα από την Δέλτα, «τα νοσοκομεία θα γεμίσουν και οι θάνατοι δεν θα αποτραπούν», με το σκεπτικό ότι όσο περισσότεροι ευάλωτοι μολύνονται, μοιραία θα αυξάνουν και οι θάνατοι ιδιαίτερα αδύναμων οργανισμών. Χαρακτηρίζουν δε την άποψη ότι η Όμικρον είναι ήπια ως ανεκδοτολογική που δεν στηρίζεται σε καμία έρευνα και επιμένουν ότι θα χρειαστούν δύο εβδομάδες για εξαγωγή συμπερασμάτων.

Στα βρετανικά νοσοκομεία πάντως άρχισαν να γίνονται εισαγωγές ασθενών και με την Όμικρον. Θάνατοι δεν έχουν αναφερθεί. Όσοι φοβούνται την Όμικρον τονίζουν ότι οι θάνατοι δεν έρχονται συνήθως από τη μια μέρα στην άλλη και ότι καταγράφονται κατά κανόνα 15 μέρες μετά την λοίμωξη. Από την άλλη, βεβαίως, είναι σίγουρο ότι θα καταγραφεί και θάνατος από Όμικρον. Όμως το αν αυτό θα σημαίνει πως είναι εξίσου θανατηφόρα με την Δέλτα, θα καθοριστεί από την έρευνα.

Θα χρειασθεί δηλαδή να γίνει ανάλυση των θανάτων κατά ηλικία και υποκείμενα νοσήματα, όπως και κατά εμβολιαστική κατάσταση ή άλλες παραμέτρους που καθιστούν κάποιον ιδιαίτερα ευαίσθητο. Υπάρχουν δηλαδή οργανισμοί (όπως των βαριά ανοσοκατεσταλμένων) που μπορεί να υποκύψουν ακόμα και σε ήπιες λοιμώξεις επειδή αναπτύσσουν μηδενικά αντισώματα προς οιονδήποτε αντίπαλο – ιό ή μικρόβιο. Ως εκ τούτου, το ότι άρχισαν οι εισαγωγές νοσούντων από το στέλεχος Όμικρον στη Βρετανία δεν σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι εισήχθησαν σε ΜΕΘ. Και ακόμα και αν κάποιοι υποκύψουν, δεν είναι επιστημονικά ορθό να εξαχθούν συμπεράσματα από π.χ. 100 εισαγωγές και τρεις θανάτους.

Αυξάνονται και πληθύνονται

Ο υπουργός Παιδείας της Βρετανίας, που ήταν μέχρι ένα μήνα πριν και επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμών της χώρας Ναντίμ Ζαχάουϊ, χημικός μηχανικός ως προς την ειδικότητα, δήλωσε σήμερα πάντως ότι ήδη το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων στο Λονδίνο είναι της Όμικρον και ότι τα κρούσματα του στελέχους αυτού διπλασιάζονται κάθε δύο έως τρεις μέρες. «Θα κυριαρχήσει πολύ γρήγορα αυτό το στέλεχος και ήδη άρχισαν οι πρώτες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ασθενών με αυτό το στέλεχος. Οι δύο δόσεις δεν αρκούν», είπε σε συνέντευξή του. Ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να επιταχύνει το πρόγραμμα τις τρίτης δόσης και ήδη την έχει λάβει το 33% του πληθυσμού.

Επισήμως εκεί έχουν καταγραφεί 3.137 κρούσματα, αλλά υπολογίζεται ότι είναι δεκαπλάσια. Όμως το αισιόδοξο (για εμβολιασμένους) είναι ότι και στην Όμικρον έμεινε απαράλλαχτο το 80% των “συστατικών” της – συστατικών που τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού εκπαιδεύτηκαν από τα εμβόλια να αναγνωρίζουν άμεσα ως εχθρικά και να τα καταπολεμούν. Η καθηγήτρια Σούζαν Χόπκινς που είναι επικεφαλής του συμβουλευτικού φορέα της κυβέρνησης για την πανδημία είπε ότι «αναμένουμε αύξηση των νοσηλευομένων με Όμικρον».

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμη αναφορά θανάτου από αυτό το στέλεχος στη Βρετανία. «Όμως για να είμαστε ξεκάθαροι», συμπλήρωσε, «μόνον όταν έχουν παρέλθει δύο εβδομάδες από την λοίμωξη από κορονοϊό περιμένεις νοσηλείες και εν συνεχεία θανάτους, Αναπόφευκτα θα έχουμε ένα κύμα λοιμώξεων, όμως δεν είναι ακόμη σαφές αν θα επηρεαστεί σίγουρα το σύστημα υγείας, παρότι αύξηση των κρουσμάτων σημαίνει λοίμωξη ευπαθών και ανεμβολίαστων ή εμβολιασμένων που δεν ανταποκρίθηκε ο οργανισμός τους στο εμβόλιο.

»Αυτό μπορεί να είναι σαν τσουνάμι. Αν αντιμετωπίσουμε ακόμα και την μισή βαρύτητα από της Δέλτα, και πάλι θα δούμε μεγάλη αύξηση νοσηλειών και δυνητικά θανάτων». Και ο Ζαχάουϊ είπε περίπου το ίδιο: «Ακόμα και αν είναι ηπιότερη από άλλα στελέχη, επειδή είναι πολύ μεταδοτική ένα μικρό ποσοστό ενός πολύ μεγάλου πληθυσμού θα συνεπάγεται χιλιάδες νοσηλείες».

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι ανακοινώσεις περί φορέων της Όμικρον “φρέναραν” στους τρεις, έναν στην Κρήτη και δύο στην Αθήνα, όμως είναι απίθανο τα κρούσματα να έμειναν τρία αφού παντού πολλαπλασιάσθηκαν: Στην Γερμανία έχουν καταγράψει 77, στην Ολλανδία 62, στο Βέλγιο 30, στη Δανία 196 (ενώ εξετάζονται και 1.085 ως ύποπτα), στη Γαλλία 59, στην Νορβηγία 109, στη Φιλλανδία, στη Σουηδία και στην Ισλανδία 20, στην Εσθονία 15, στην Ιταλία 13, στην Πορτογαλία 49, στην Ισπανία 14, στην Τσεχία και στην Ιρλανδία 5, στην Κροατία και στην Κύπρο 3.

Η Κύπρος ανέφερε ότι έχει και μια παραλλαγή της παραλλαγής, δηλαδή μια νέα μορφή της Όμικρον που έχει εντοπισθεί και στη Βρετανία. Με τους χιλιάδες Έλληνες μετανάστες στη Βρετανία, οι οποίοι θα έρθουν τα Χριστούγεννα για τις γιορτές στην πατρίδα τους, αναπόφευκτα τα κρούσματα θα αυξηθούν, αν δεν έχουν ήδη αυξηθεί. Εν τω μεταξύ, παρά τα πρόστιμα στην Ελλάδα, από τους 600.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που είναι ευάλωτοι λόγω ηλικίας, έχουν κλείσει ραντεβού περίπου 90.000 μέχρι στιγμής.

Δηλαδή μόλις το 15%, που σημαίνει ότι το 85% προτιμά να πληρώσει το πρόστιμο ή ελπίζει η χρέωση στην εφορία να μην γίνει πράξη. «Δεν θέλω να χαλάσω το κλίμα ευωχίας για την αύξηση των εμβολιασμών, αλλά τα πέντε έκτα δεν ανταποκρίθηκαν και αυτό είναι κακό σημάδι, δείχνει ότι η υποχρεωτικότητα και τα πρόστιμα δεν απέδωσαν», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγους Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Για τα Χριστούγεννα δεν προβλέπονται αλλαγές, πέραν του ότι οι ανεμβολίαστοι θα μείνουν εκτός κέντρων διασκέδασης και θα κάνουν ρεβεγιόν μόνο σε σπίτια. Κατά τα άλλα δεν προβλέπεται κάποιο νέο μέτρο και ισχύει – τουλάχιστον προς το παρόν. Παραμένει η γενική σύσταση για self test σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πριν από κάθε οικογενειακή ή φιλική συνάθροιση. Θα ξανασυζητηθεί επίσης το πρόβλημα στις εκκλησίες, όπου δεν γίνεται κανένας έλεγχος και επί τούτου ο πρωθυπουργός θα παραστεί αύριο για πρώτη φορά στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι