Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για την δολοφονία Καραϊβάζ

Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για την δολοφονία Καραϊβάζ, Όλγα Μαύρου

«Δολοφονίες από συμμορίες του υποκόσμου συμβαίνουν συχνά στην Αθήνα», μεταδίδει το Reuters. Η πρόεδρος της Κομισιόν ανήρτησε tweet ότι είναι «θλιβερό να δολοφονούνται δημοσιογράφοι». Το Politico βάζει στο κάδρο και την προ δεκαετίας ανεξιχνίαστη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, με την βρετανική Guardian να αναφέρεται και στον Στέφανο Χίο. Με αυτά και με αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για πλήρη ενημέρωση και για να εξιχνιαστεί η σοκαριστική υπόθεση.

Τους περισσότερους τους έχει εντυπωσιάσει ότι όλα έγιναν «μέρα- μεσημέρι», αλλά και ότι δεν έχουν διαλευκανθεί γενικά διάφορες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων. «Δύο ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, ο ένας με μάσκα κορονοϊού και ο άλλος με κράνος, πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν εξέχοντα Έλληνα δημοσιογράφο που καλύπτει αστυνομικό ρεπορτάζ, κοντά στο σπίτι του στην Αθήνα στις 2 το μεσημέρι την Παρασκευή», αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο Reuters.

«Οι δολοφονίες από συμμορίες συμβαίνουν συχνά στην Αθήνα, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πιθανό κίνητρο της δολοφονίας του Καραϊβάζ», προσθέτει το Reuters. Το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Politico γράφει ότι «αν και η Αθήνα θεωρείται γενικά μια ασφαλής πόλη από άποψη εγκληματικότητας, παρ’ όλα αυτά γίνονται συχνά δολοφονίες από συμμορίες και δεν είναι πρωτάκουστες οι δολοφονίες δημοσιογράφων. Πριν από 11 χρόνια δολοφονήθηκε ένας ερευνητής ρεπόρτερ, ο Σωκράτης Γκιόλιας, και οι δολοφόνοι του δεν εντοπίστηκαν μέχρι σήμερα».

«Η αντιπολίτευση αναφέρει ότι ο φόνος του Καραϊβάζ δείχνει την αυξανόμενη εγκληματικότητα στη χώρα και ζητεί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να λύσει άμεσα την υπόθεση», αναφέρει το Politico.  Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν στον τομέα Αξιών και Διαφάνειας Βιέρα Γιούροβα  γράφει ότι είναι σοκαρισμένη και η πρόεδρος της Κομισιόν ότι “ο φόνος δημοσιογράφου είναι αποτρόπαια και δειλή ενέργεια στην Ευρώπη που παλεύει για την ελευθερία”.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρεται επίσης στο φόνο του Σωκράτη Γκιόλια και στην απόπειρα εναντίον του Στέφανου Χίου. «Αν και τα γραφεία που στεγάζουν ελληνικά ΜΜΕ είναι συχνά στόχοι βανδαλισμών ή επιθέσεων με μολότοφ, οι δολοφονίες δημοσιογράφων είναι γενικά σπάνιες στην Ελλάδα. Τον περσινό Ιούλιο, ο ιδιοκτήτης λαϊκού εντύπου Στέφανος Χίος επιβίωσε, έπειτα από πυροβολισμό στον λαιμό και στο στήθος. Δράστης ήταν ένας άνδρας με κουκούλα έξω από το σπίτι του και η υπόθεση ερευνάται ακόμα. Πριν από  11 χρόνια δολοφονήθηκε ακόμα ένας δημοσιογράφος, ο Σωκράτης Γκιόλιας, μπροστά στα μάτια της εγκύου γυναίκας του».

Το αμερικανικό ABC News κάνει αναφορά στον «έμπειρο δημοσιογράφο που πυροβολήθηκε κοντά στο σπίτι του στην Αθήνα» και το τουρκικό πρακτορείο Anadolu γράφει «όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο δημοσιογράφος δεν είχε αναφέρει ότι δεχόταν απειλές, ούτε είχε ζητήσει ποτέ αστυνομική προστασία». Εκτενές ρεπορτάζ έχουν για το θέμα, μεταξύ άλλων, και το AlJazeera και το γαλλικό πρακτορείο AFP και η DW και η ιταλική Repubblica και ρωσικά μέσα

Μητσοτάκης καλεί Χρυσοχοΐδη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε σε συνάντηση στις 10:30 σήμερα στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκειμένου να ζητήσει την γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Υπενθυμίζεται ότι ο δημοσιογράφος πυροβολήθηκε την ώρα που πήγαινε να παρκάρει στο σπίτι του στον Άλιμο, επιστρέφοντας από την εργασία του στο ΣΤΑΡ (από Κηφισιά), όπου ήταν παρών για να μιλήσει ως αστυνομικός ρεπόρτερ για έγκλημα της επικαιρότητας (τα δύο αδέλφια που δολοφόνησε ο ψυχοπαθής πρώην σύζυγος στη Μακρινίτσα).

Δεν βρήκε θέση στην πιλοτή καθώς είχε παρκάρει εκεί το 19χρονο παιδί του και πήγε να παρκάρει σε παρακείμενο αλσύλλιο, όπου τον προσέγγισε ένα σκούτερ με δύο άνδρες που φορούσαν αμπέχονα. Ο συνεπιβάτης τον πυροβόλησε και μετά κατέβηκε και άδειασε πάνω του ένα γεμιστήρα, στοχεύοντας τελικά και στο κεφάλι. Αν και μετέχει κάπως και η Αντιτρομοκρατική στις έρευνες, εντούτοις η γενική εκτίμηση των αρχών είναι ότι πρόκειται για ενέργεια του υποκόσμου και όχι για κίνηση ακραίων πολιτικών οργανώσεων.

Το κίνητρο αναζητείται σε πρόσωπα που ο ρεπόρτερ διερευνούσε κατά το πρόσφατο ή ίσως και μακρινότερο παρελθόν, αλλά και σε όσα έχει γράψει κατά καιρούς και στην δική του ενημερωτική ιστοσελίδα bloko gr. Αναζητούνται βίντεο από την Κηφισιά μέχρι τον Άλιμο (διαδρομή θύματος) και σαρώνονται κινητά της ίδιας περιοχής, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα που έγινε η δολοφονία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx