ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι ποσοστό των self test είναι ψευδώς θετικό

Γιατί πρέπει να κάνουμε τεστ αντισωμάτων

Αυξάνονται οι δικαιούχοι των δωρεάν self test μέσω των φαρμακείων, αφού από τη Δευτέρα 24 Μαΐου θα διατίθεται κάθε εβδομάδα ένα δωρεάν αντιδραστήριο σε εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου, αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες. Απομένουν πλέον “άνευ” δωρεάν τεστ περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες, κυρίως οι φοιτητές, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

Όπως γνωστοποιήθηκε από την σχετική ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, από τη Δευτέρα 24 Μαΐου μέχρι και το Σάββατο 29 Μαΐου θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων δύο self test για τις επόμενες δύο εβδομάδες σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, αλλά και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση. Ισχύει για όλους η υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις αντίστοιχες πλατφόρμες.

Μέχρι την Πέμπτη 20 Μαΐου πάντως, διαπιστώθηκε ότι έχουν βγει πολλά ψευδώς θετικά τεστ, που δείχνουν, όπως είχαμε ξαναγράψει και προ δεκαημέρου, ποσοστό ψευδώς θετικών 2% αντί για το 1% που είχαν δηλώσει οι παρασκευάστριες και οι εισαγωγείς εταιρείες. Μέχρι τις 20 Μαΐου διατέθηκαν συνολικά 13.596.127 self test σε 3.251.334 πολίτες και υποβλήθηκαν 9.072.577 ψηφιακές δηλώσεις.

Θετικά τεστ

Από αυτές οι 185.138 αφορούσαν σε θετικό τεστ που προωθήθηκε ο ενδιαφερόμενος σε δημόσια δομή για επανέλεγχο και επιβεβαίωση. Από τον δεύτερο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ήταν όντως θετικά μόνον 19.641 τεστ από τα 185.138 τεστ που είχαν βγάλει θετικά τα self test. Αρχικά η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα παράσχει δωρεάν 8 self test σε όλους τους πολίτες, δηλαδή ένα τεστ την εβδομάδα για ένα δίμηνο.

Αυτό το πλάνο δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ισχύει, ή αν η πολιτεία προσανατολίζεται να συνεχίσει να διαθέτει για μεγαλύτερο διάστημα τα δωρεάν self test. Πιθανόν για συγκεκριμένους κλάδους, όπως ο τουριστικός, τα δωρεάν τεστ να συνεχιστούν για μεγαλύτερο διάστημα, καθώς σταματά σύντομα η δωρεάν παροχή στα σχολεία που τα περισσότερα κλείνουν στις αρχές Ιουνίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι