ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τί πραγματικά συνέβη με το “άταφο παιδί” στον Έβρο

Τί πραγματικά συνέβη με το "άταφο παιδί" στον Έβρο; – "Συγγνώμη" απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ (upd), Όλγα Μαύρου

Πολλά ερωτηματικά γεννώνται πλέον με το “άταφο παιδί” σε νησίδα στον Έβρο. Οι Τούρκοι υποστήριζαν ότι οι 39 μετανάστες-πρόσφυγες βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους, ενώ οι Έλληνες ότι βρίσκονταν επί τουρκικού. Όμως κανείς δεν τους έβρισκε μέχρι που εντοπίστηκαν πριν από λίγο από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες και τους παράσχουν την απαραίτητη φροντίδα. Μετέπειτα, θα μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προχώρησε σε νέα ανάρτηση στο Twitter για τον εντοπισμό των μεταναστών. Ταυτόχρονα, άρχισε έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί ο χρόνος αλλά και ο τρόπος που πέρασαν στην ελληνική επικράτεια, καθώς –σύμφωνα με την Αθήνα– οι παράνομοι μετανάστες βρίσκονταν τέσσερα χιλιόμετρα από το ελληνικό έδαφος σε τουρκική νησίδα, ισχυρισμό που αμφισβητεί σε έντονο ύφος η αξιωματική αντιπολίτευση. Τουρκικά ΜΜΕ γράφουν ότι «η Ελλάδα που ξεσήκωσε τον κόσμο για μια βραχονησίδα με κατσίκες στο Αιγαίο, τώρα λέει ότι η νησίδα με το νεκρό παιδί στον Μαρίτσα (σ.σ. Έβρος) ανήκει στους Τούρκους και δεν θα ανακατευτούμε, για να μη δεχτεί τους μετανάστες».

 

Σε νεότερη ανακοίνωση της η ΕΛΑΣ ανέφερε: «Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών. Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας».

Θρίλερ με το “άταφο παιδί”

Μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες ναι μεν εγκαλούσε και τις δύο χώρες για το περιστατικό, αλλά αναφέρθηκε «στη διάσωση των φερομένων ως εγκλωβισμένων». Και πέραν του ερωτηματικού που άφηνε και για την ύπαρξή τους, δεν έκανε καμία ανθρωπιστική κίνηση. Ούτε καμία ΜΚΟ είχε αναλάβει πρωτοβουλία να παράσχει συνδρομή, παρότι υποτίθεται ότι στη νησίδα υπάρχει ένα “άταφο παιδί”.

Λέγεται, χωρίς προς το παρόν να έχει επιβεβαιωθεί, ότι 5χρονο κορίτσι πέθανε και ένα δεύτερο παιδί βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση από δάγκωμα σκορπιού. Οι Τούρκοι ισχυρίζονταν ότι δεν μπορούσαν να επέμβουν, γιατί η νησίδα είναι ελληνική, ενώ ούτε οι Έλληνες μπορούσαν, γιατί θεωρούν τη νησίδα τουρκική. Πού βρίσκεται, όμως, αυτό το “άταφο παιδί” και το αδελφάκι του; Γιατί με τόσα iPhone στη νησίδα, δεν είχαμε π.χ. εικόνα της χαροκαμένης μάνας;

Σε βίντεο φαίνονται οιδήματα σε παιδικά άκρα και ένα παιδί που δεν ξέρει κανείς αν απλά κοιμάται, ή είναι νεκρό. Η μητέρα, που λογικά θα έπρεπε να θρηνεί, δεν φαίνεται πουθενά. Εμφανίζονται 3-4 άνδρες γυμνοί να ισχυρίζονται ότι τους πήραν ρούχα και κινητά Έλληνες συνοριοφύλακες, οι οποίοι σκότωσαν στο ξύλο έναν από αυτούς κι ότι άλλοι δύο πνίγηκαν στη διάρκεια επαναπροώθησης στα τέλη Ιουλίου.

Εργαλειοποίηση από παντού

Η πολιτική εργαλειοποίηση είναι εμφανής στην υπόθεση αυτή. Όμως όταν μιλάμε για “άταφο παιδί” και μάλιστα ανήμερα της Παναγίας, η ελληνική κοινή γνώμη θέλει να ξέρει πώς και γιατί. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαψεύδουν οι ελληνικές αρχές, οι παράνομοι μετανάστες είχαν εισέλθει στην Ελλάδα τέλη Ιουλίου, επανπροωθήθηκαν και οι Τούρκοι τους μετέφεραν σε άλλο σημείο.

Eν συνεχεία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του βρετανικού Channel 4 σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών με τις ελληνικές δυνάμεις και οι Τούρκοι τους επανέφεραν στην αρχική νησίδα. Τους άφησαν πιθανόν εκεί και τους παρότρυναν να ξαναδοκιμάσουν να περάσουν στην Ελλάδα, αφού τα νερά είναι ρηχά αυτή την εποχή. Αν πάντως αληθεύει η περιγραφή, είναι απίθανο οι Έλληνες να τους είχαν επαναπροωθήσει εξαρχής σε ελληνική νησίδα, άρα είναι πιθανότερο να  ψεύδονται οι Τούρκοι. Όσο για το ρεπορτάζ του Channel 4, που επιμένει ότι οι 39 βρίσκονται στην ελληνική πλευρά των συνόρων, φέρεται να αντλεί τις πληροφορίες του από ΜΚΟ που οι ελληνικές αρχές κατηγορούν για κατασκοπεία.

Το πρόβλημα με τα σύνορα στον Έβρο έγκειται στο γεγονός ότι είναι ρευστά εντός του Έβρου τόσο το χειμώνα με τις πολλές βροχές, όσο και το καλοκαίρι με την ξηρασία. Το καλοκαίρι αναδύονται νησίδες που δεν καταγράφονται επισήμως ως ξηρά. Έτσι, ενώ ο ποταμός θεωρείται φυσικό σύνορο, η φύση με τις αλλαγές της στην ροή του ποταμού κάνει το όριο λιγότερο σαφές από όσο τεκμαίρεται εν πρώτοις.

Προστριβές και διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς για την αποτύπωση των συντεταγμένων στην οριογραμμή του ποταμού Έβρου υπήρχαν και στο παρελθόν. Συνήθως, όμως, τα προβλήματα ξεπερνιούνταν έπειτα από συνεννοήσεις ανάμεσα σε αξιωματικούς της ελληνικής γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού και της αντίστοιχης τουρκικής. Η Τουρκία αμφισβήτησε την οριογραμμή όταν άρχισε να χτίζεται ο φράκτης, αλλά και σε άλλες χρονικές στιγμές, όπως όταν κατέλαβε ελληνικό έδαφος το Μάιο του 2020, κάτι που πάντως διαψεύσθηκε εκατέρωθεν.

Το επιχείρημα της Τουρκίας είναι ότι έχει αλλάξει η κοίτη από το 1926 μέχρι σήμερα. Εν προκειμένω, όμως, και οι δύο πλευρές φαίνονται διατεθειμένες να χαρίσουν τη νησίδα η μία στην άλλη για να αποφύγουν το σκάνδαλο με το νεκρό παιδί. Εν τω μεταξύ ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης είχε επαναλάβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι σε ελληνικό έδαφος δεν είχαν εντοπιστεί πρόσφυγες.

Το μυστήριο της υπόθεσης 

Ήταν βέβαια απλό με drones να εντοπισθούν οι εν λόγω παράνομοι μετανάστες-πρόσφυγες, όπως και με το σήμα των κινητών τους. Οπότε εγείρονται ερωτήματα, αφού και οι δύο πλευρές γνώριζαν που βρίσκονται, γιατί δεν δόθηκε από κοινού μία λύση τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα δύο παιδιά που πραγματικά ή ψευδώς τα είχε δαγκώσει σκορπιός.

Και τώρα που οι 39 κατάφεραν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα, παραμένει το ερώτημα τί απέγινε το κοριτσάκι που φέρεται να πέθανε μετά από το δάγκωμα σκορπιού, καθώς μάλιστα γραφόταν ότι η μητέρα του το κρατάει στο νερό για να συντηρηθεί η σορός και να μπορέσει να το θάψει. Δεν πρέπει να μάθουμε, πού είναι το κοριτσάκι; Πάντως, ο Μηταράκης έκανε σήμερα μια ανάρτηση που αναφέρει ότι πέρασε πολύ καλά σε συναυλία και κανείς δεν έδωσε σημασία σε κάποιους θεατές με πανό κατά των επαναπροωθήσεων./

/

/

Χθες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε γράψει: «Συνεχίζουμε να ανησυχούμε σοβαρά για την ασφάλεια και την ευημερία περίπου 40 ανθρώπων που φέρονται να έχουν εγκλωβιστεί σε μια νησίδα στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Σύμφωνα με τις αναφορές που λάβαμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, φοβόμαστε ότι κινδυνεύουν κι άλλες ζωές. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και οι εταίροι της δεν έχουν πρόσβαση στην περιοχή, αλλά συνεχίζουν να προτρέπουν τις αρχές και των δύο χωρών να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασώσουν την ομάδα μεταναστών αμέσως».

Ο κ. Μηταράκης είχε απαντήσει ότι δεν βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος οι μετανάστες-πρόσφυγες και κατά συνέπεια η Ελλάδα δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γι’ αυτούς. Είχε, μάλιστα, παραπέμψει στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ: «Για τις αναφορές περί της παρουσίας ομάδας περίπου 40 ατόμων σε νησίδα του ποταμού Έβρου, τα οποία χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης, ανακοινώνεται ότι διαβιβάσθηκε σχετική ενημέρωση, μέσω του Τριμερούς Κέντρου Επαφής Καπιτάν Αντρέεβο στις τουρκικές αρχές στις 11 Αυγούστου 2022, καθόσον από τις συντεταγμένες προκύπτει ότι η νησίδα βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας. Ζητήθηκε από τις τουρκικές αρχές να προβούν κατεπειγόντως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των ατόμων και την παροχή της αναγκαίας και κατάλληλης αρωγής».

“Συγγνώμη” απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, (που προφανώς αναμένει να ξεκαθαρίσει η εικόνα πριν λάβει θέση) ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση μετά τον εντοπισμό των 39 μεταναστών, δια μέσω των τομεαρχών Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Ψυχογιού και της βουλευτού Έβρου Νατάσα Γκαρά: «Πώς εξηγεί την αιφνίδια “ανακάλυψη” των ανθρώπων αυτών, όταν η ίδια, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη και επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛΑΣ, διαβεβαίωνε ότι δεν είχε εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα που ήταν εγκλωβισμένοι και επιτιθόταν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ανέδειξε το θέμα;

Θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις διαρροές ότι επρόκειτο για fake news;
Ή θα οχυρωθεί πίσω από δικολαβίες για τις ακριβείς συντεταγμένες στις οποίες την τάδε ώρα δεν υπήρχαν πρόσφυγες; Έχει προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ για να αναδείξει τις τουρκικές ευθύνες για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ή έχει λόγους να θεωρεί πως καλύτερα να μην εμπλακούν στο θέμα;

Θα θέσει επιτέλους ως προτεραιότητα για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης τις αποφάσεις του Συμφώνου του Μαρακές του ΟΗΕ που προβλέπουν αναλογική κατανομή προσφύγων και νόμιμες ασφαλείς διόδους για να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς ανθρώπινες τραγωδίες, για τις οποίες έχει ευθύνη και η ΕΕ;». Σε αντίθεση με την προηγούμενη ανακοίνωση του και δηλώσεις στελεχών του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετεί τον ισχυρισμό περί “άταφου παιδιού.

Πριν εντοπιστούν οι 39, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση «Το τραγικό περιστατικό με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου, όπου σκοτώθηκε ένα παιδί και κινδύνευσαν ζωές, ανέδειξε την απάθεια και απροθυμία της Κυβέρνησης να κινητοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο για ένα μείζον ανθρωπιστικό θέμα που εκτυλίχθηκε στα σύνορα της Ελλάδας. Μετά από πολλές πιέσεις και με καθυστέρηση τριών ημερών αποκάλυψε ότι η νησίδα ήταν σε τουρκικό έδαφος, ενώ περιορίστηκε στο να διαχειριστεί το θέμα η ΕΛ.ΑΣ. σε υπηρεσιακό επίπεδο με τις τουρκικές αρχές. Τώρα, η ΕΛ.ΑΣ. ενημερώνει μεν ότι “δεν εντοπίστηκε ανθρώπινη παρουσία” στην εν λόγω νησίδα, αλλά και ότι “προέβη σε δύο ενημερώσεις στις Αρχές της Τουρκίας” – άγνωστο για ποιο θέμα αφού δεν υπήρχε ανθρώπινη παρουσία».

Η δήλωση Σπίρτζη

Σε νέα του δήλωση ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, ζητεί την ανάκληση της χτεσινής ανακοίνωσης του υπουργείου: «Οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν χάνουν ευκαιρία να κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη δήθεν δημιουργία ψευδών εντυπώσεων σχετικά με τη στάση της χώρας, επί διακυβέρνησης ΝΔ, στο προσφυγικό, τα δικαιώματα, τις παρακολουθήσεις. Χθες, κατά τη συνηθισμένη προπαγανδιστική τακτική του επιτελικού κράτους, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε στο ίδιο μοτίβο τις κατηγορίες αυτές.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, την ενημέρωση που έλαβα ως τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον κ. Θεοδωρικάκο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που δεν μπορούσαν να εντοπιστούν πάνω στη νησίδα, η οποία βρίσκεται εκτός της ελληνικής επικράτειας. Σήμερα, τα γεγονότα διαψεύδουν την ενημέρωση που θεσμικά λάβαμε: Ξαφνικά και οι μετανάστες βρέθηκαν και στο ελληνικό έδαφος ήρθαν. Αυτές είναι τακτικές που και τους θεσμούς απαξιώνουν και τη χώρα αμαυρώνουν. Περιμένουμε μία μεγάλη συγνώμη για τη χθεσινή, απαράδεκτη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη». Ούτε ο κ. Σπίρτζης επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό για “άταφο παιδί” στον Έβρο.

Το ΚΚΕ είχε αναφέρει: «Η λέξη βαρβαρότητα δεν αρκεί για να περιγράψει κανείς τη φρίκη. Στην εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης γίνεται συζήτηση για ένα άταφο νεκρό παιδί, που πέθανε από τσίμπημα σκορπιού, “πλεούμενα” πτώματα στο Αιγαίο, δεκάδες ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο ζωής…  Τέλος το ΜεΡΑ25 είχε γράψει πριν εντοπιστούν οι 39 στο ελληνικό έδαφος: «Παρά το γεγονός ότι με τέσσερις διαφορετικές αποφάσεις το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει ασφαλιστικά μέτρα διατάζοντας τις Ελληνικές Αρχές να σταματήσουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις…. μέχρι και σήμερα οι Ελληνικές Αρχές δεν έχουν προχωρήσει στη διάσωση των προσφύγων και δεν συμμορφώνονται στις σχετικές αποφάσεις…».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι