ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί πρέπει να απασχολεί τους γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών

Τί πρέπει να απασχολεί τους γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών, Όλγα Μαύρου

Άρθρο των New York Times αναφέρεται στο ευαίσθητο θέμα του εμβολιασμού μικρών παιδιών, ηλικίας 5 έως 11 ετών με το μικρής δόσης εμβόλιο της Pfizer, καθώς πρόσφατα ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το ενέκρινε για αυτές τις ηλικίες. Αν εμβολιαστούν τα 28 εκατ. παιδιά ηλικίας δημοτικού (στην Ελλάδα 700.000 περίπου ο αντίστοιχος αριθμός) οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η χώρα θα κάνει άλμα προς την ανοσία της αγέλης. Αλλά οι γονείς δεν φαίνεται να συμφωνούν.

Από την άλλη, η εξέλιξη της Πορτογαλίας, μιας χώρας με ίσο πληθυσμό προς την Ελλάδα, δείχνει ότι ο εμβολιασμός των παιδιών ίσως δεν είναι διόλου απαραίτητος. Εκεί έχει καλυφθεί πλήρως το 86% των ενηλίκων και ένα μέρος των εφήβων, και καταγράφονται ημερησίως μόλις 3 θάνατοι και 700-800  κρούσματα. Η Ισπανία, με πενταπλάσιο πληθυσμό (47 εκατ.) και εμβολιαστική κάλυψη σε ποσοστό 80%, αλλά με αρκετές διαφορές ως προς την πολιτική διαχείριση σε σύγκριση με την Πορτογαλία, καταγράφει την τελευταία εβδομάδα ημερησίως 2.200 κρούσματα και  30-50 θανάτους.

Η Δανία, με το μισό πληθυσμό από την Πορτογαλία και την Ελλάδα, έχει πλήρως εμβολιασμένο το 75% και καταγράφει 2.000 κρουσματα την ημέρα και 5 θανάτους. Στην Ολλανδία (πληθυσμός 17 εκατ.) με κάλυψη μικρότερη από της Δανίας (έχει εμβολιαστεί το 67%), έχουν 8.000 κρούσματα και 15-20 θανάτους την ημέρα. H Ιρλανδία, με 5,8 εκατ. πληθυσμό και εμβολιαστική κάλυψη 75% έχει 3.000 κρούσματα την ημέρα και 9 θανάτους την ημέρα.Tα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 10 εκατ. πληθυσμό και  εμβολιασμένο το 87% έχουν πλέον 100 κρούσματα την ημέρα και 2-3 θανάτους.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη σχέση του αριθμού των θανάτων με το επίπεδο εμβολιασμού, ακόμα και χωρίς να έχουν εμβολιαστεί μικρά παιδιά ή και έφηβοι σε υψηλό ποσοστό. Υπάρχει βέβαια στον αντίποδα και το Βέλγιο, που αποδεικνύει ότι ο εμβολιασμός δεν είναι το παν, γιατί παρότι καλύφθηκε το 74% του πληθυσμού (10 εκατ.) καταγράφει καθημερινά 9.000 κρούσματα και 30 νεκρούς.

Όμως, το Βέλγιο είναι μια παράδοξη περίπτωση. Και στο πρώτο κύμα είχε ρεκόρ θανάτων στην Ευρώπη, αν όχι και παγκοσμίως. Τα αίτια, και για τότε αλλά και για τώρα, ανάγονται ίσως στο ότι αποτελεί ως περιοχή μια Βαβέλ, όπου ισχύει ακόμα και στις κρίσεις μια ιδιόμορφη και αναποφάσιστη πολυαρχία ως προς τις πολιτικές επιλογές, και ότι βεβαίως ως έδρα της ΕΕ είναι κέντρο διερχομένων και πιθανόν “λίκνο” πολλών μεταλλάξεων. Παράλληλα είναι και από τις πυκνοκατοικημένες χώρες της γης. Τα περιοριστικά μέτρα στο Βέλγιο τηρούνταν εξαρχής πολύ χαλαρά και μετά τους εμβολιασμούς σχεδόν εξαφανίστηκαν.

Επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό των παιδιών

«Οι Αμερικανοί γονείς διστάζουν έως και αρνούνται να εμβολιάσουν μικρά παιδιά ακόμα κι αν εμβολιάσθηκαν οι ίδιοι και δέχτηκαν να εμβολιαστούν όσα παιδιά τους ήταν στην εφηβεία. Αμφισβητούν το γνωστό ζύγι (κίνδυνοι και όφελος) λέγοντας ότι οι άγνωστοι κίνδυνοι από ένα νέο εμβόλιο υπερτερούν του οφέλους, μια που σε αυτές τις πολύ μικρές ηλικίες τα περισσότερα περιστατικά είναι πολύ ήπια», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Όσοι Αμερικανοί λοιμωξιολόγοι είναι υπέρμαχοι του εμβολιασμού των μικρών παιδιών επιχειρηματολογούν ότι «έρχονται γιορτές και οικογενειακές συναθροίσεις και ίσως ο εμβολιασμός των μικρών να αλλάξει κάθετα προς το θετικό την όλη κατάσταση για μικρούς και μεγάλους». Επίσης, αναφέρουν ότι μπορεί μεν η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών να περνάει στο πόδι τον κορονοϊό, αλλά 3.000 παιδιά ηλικίας δημοτικού χρειάσθηκαν διασωλήνωση και 175 πέθαναν. Οι New York Times πάντως δεν αναφέρουν αν αυτά τα 175 παιδιά ειχαν υποκείμενα νοσήματα ή όχι.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια Northeastern, Harvard, Rutgers και Northwestern διαπιστώνουν ότι από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, η στάση των Αμερικανών γονέων έναντι του εμβολιασμού των μικρών παιδιών έχει αλλάξει σημαντικά. Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό όσων φοβώνται τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες του εμβολίου στο παιδί τους, από 50% πήγε στο 65%. Επίσης, οι γονείς που διαφωνούν με τον εμβολιασμό αμφισβητούν το πόσο καλά δοκιμασμένο είναι σε παιδιά και ότι δεν είναι σαφής η αποτελεσματικότητα, αφού έτσι κι αλλιώς στις μικρές ηλικίες η νόσος είναι ήπια.

Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Kaiser λιγότερο από το 1/3 των γονέων δηλώνει ότι θα εμβολιάσει το μικρό του παιδί άμεσα, το 1/3 δηλώνει ότι θα το σκεφτεί και το 1/3 ότι αποκλείεται να το εμβολιάσει.  Άλλη δημοσκόπηση δείχνει ότι το 42% των γονέων δηλώνει “μάλλον απίθανο” να δεχτεί να εμβολιαστεί το παιδί του.

Τα υπέρ και τα κατά

Οι ειδικοί επανέρχονται και λένε ότι ο εμβολιασμός των πιτσιρικάδων θα κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία, θα μειώσει την ανάγκη χρήσης μάσκας και θα μειώσει τη μετάδοση. Μια μητέρα που μίλησε στην αμερικανική εφημερίδα, είπε ότι εμβολίασε τον 14χρονο και 12χρονο γιο της, αλλά η παρενέργεια της μυοκαρδίτιδας και άλλες έγνοιες την κάνουν να μη θέλει να εμβολιαστεί ο τρίτος της γιος που είναι 9χρονος. «Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να ζήσω έχοντας στη συνείδησή μου ότι το παιδί μου πέρασε μυοκαρδίτιδα από το εμβόλιο που αποφάσισα εγώ», είπε στην εφημερίδα. Κι ακόμα κι αν οι άλλοι γονείς αντιδράσουν και με προγγίξουν, θα το ανεχτώ».

Όσον αφορά την μυοκαρδίτιδα η εφημερίδα αναφέρει έρευνες που δείχνουν ότι αυτές δεν παρατηρήθηκαν στην μικρή κλινική έρευνα στα παιδιά, ότι στους εφήβους όπως έδειξε η εμπειρία, η πάθηση υποχώρησε στις περισσότερες περιπτώσεις γρήγορα, και ότι ο κορονοϊός προκαλεί πιο σοβαρή μυοκαρδίτιδα από εκείνην του εμβολίου.

Στην ουσία ο γονιός, όπως γράφουν οι New York Times, καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο εξίσου “άγνωστους Χ”: το εμβόλιο ή τον κορονοϊό. Οι γονείς λένε συχνά ότι τα παιδιά με τη μάσκα και τις αποστάσεις είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν τον ιό παρά εμβολιασμένα χωρίς μάσκα και με συγχρωτισμό. Και πιστεύουν ότι είναι απειροελάχιστες οι πιθανότητες το μικρό παιδί τους να νοσήσει βαριά, καθώς θεωρούν ότι όσα χρειάστηκαν διασωλήνωση σε αυτές τις ηλικίες είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Το κίνητρο για τη συνεισφορά των παιδιών τους στην  “ανοσία της αγέλης” δεν είναι επαρκές για τους περισσότερους γονείς, αφού προτεραιότητά τους είναι η υγεία του δικού τους παιδιού. Και λένε ότι το παιδί τους θα εκτεθεί σε ένα νέο εμβόλιο για να προφυλάξει τους ηλικιωμένους, οι οποίοι στο κάτω-κάτω έχουν ζήσει τη ζωή τους. Και λένε ότι αν γίνει υποχρεωτικό, απλά θα πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο και θα τα διδάσκουν στο σπίτι.

Η παιδίατρος- μητέρα

Η παιδίατρος Cynthia Bader που μίλησε στους New York Times, έχει έναν 8χρονο γιο. Είπε: «Αν γίνει υποχρεωτικό στα παιδικά εμβόλια, θα χοροπηδήσω από την χαρά μου, αλλά είμαι βέβαιη ότι θα κάνουν ουρά στο ιατρείο μου γονείς που θα μου ζητούν πιστοποιητικό για εξαίρεση του δικού τους παιδιού από τον εμβολιασμό». Άλλος γονιός, με πέντε ανήλικα παιδιά που σκοπεύει να τα εμβολιάσει όλα, αναφέρει και την κοινωνική παράμετρο:

«Πολλοί πιστεύουν ότι συζητώντας το θέμα ο γονιός με άλλους θα αλλάξει γνώμη, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι τείνουν να συγχρωτίζονται με ομοϊδεάτες και όχι με όσους διαφωνούν. Τελικά ο καθένας αποκτά έναν περίγυρο με άτομα που κάνουν τις ίδιες επιλογές με εκείνον», είπε. «Τα παιδιά μου έχουν χάσει φίλους με αυτό το θέμα, καθώς οι γονείς τους είναι κατά του εμβολίου. Έχω χάσει κι εγώ φίλους για τον ίδιο λόγο».

Η “γραμμή” που δίνει το Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών στις ΗΠΑ προς τους παιδιάτρους που θα φέρουν τελικά και το βάρος να μεταπείσουν τους γονείς, είναι: «Μιλήστε τους εκθέτοντας τα συναισθηματικά οφέλη αλλά και τα οφέλη στην υγεία από τον εμβολιασμό, θυμίστε τους τις καραντίνες και την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Αλλά αν δεν αλλάζουν γνώμη, μην τους πιέζετε».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι