ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι προσφέρει η Πολιτεία στους νέους ως κίνητρο για εμβολιασμό

Υποχρεωτικό εμβολιασμό φέρνει η κυβέρνηση – Ποιούς θα αφορά, slpress

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των προνομίων για τους εμβολιασμένους, προτρέποντας σε εμβολιασμό για την άμυνα έναντι των μεταλλάξεων που εμφανίζονται. Εκτός από το χρηματικό όφελος, θα έχουν πάντως και τις άλλες διευκολύνσεις (όπως και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εμβολιασμένοι), όμως αυτές θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες και θα περιλαμβάνουν πρόσβαση σε χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης.

«Ήρθε η ώρα η Πολιτεία να επιβραβεύσει τους πολίτες που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα, τους νέους 18 έως 25 ετών, περίπου δηλαδή 940.000 νέους. Είναι τα παιδιά που είδαν επί μήνες να αναστατώνονται οι σπουδές, να απομακρύνονται οι φίλοι τους, να χάνονται. Από σήμερα ανοίγει για τους νέους άλλο ένα παράθυρο ελευθερίας. Οι νέοι με την πρώτη δόση του εμβολίου θα αποκτούν αυτόματα μια προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ. Μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό θα αξιοποιούν αυτό το νέο ψηφιακό πορτοφόλι είτε για διακοπές, ξενοδοχεία, και ταξίδια, είτε για διασκέδαση, μουσεία, συναυλίες και θέατρα».

Η διαδικασία θα είναι απλή και θα υλοποιείται με τον ΑΜΚΑ του κάθε νέου. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής θα πρόκειται για μία χρεωστική ψηφιακή κάρτα, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού και θα αρχίσει να δίδεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Θα την λάβουν όσοι νέοι έχουν ήδη εμβολιασθεί και όσοι εμβολιασθούν από εδώ και πέρα. Όσοι δεν έχουν smartphone θα παίρνουν τα χρήματα με άλλη εφαρμογή.

«Πρόκειται για μια οφειλή προς τη νεολαία, ένα δώρο ευγνωμοσύνης, ένα ευχαριστώ για την υπομονή τους και ταυτόχρονα αποτελεί ένα κίνητρο για να εμβολιασθούν, καθώς λόγω της φύσης τους συμβάλλουν στην κινητικότητα περισσότερο. Αυτό έχει τώρα μεγαλύτερη σημασία καθώς συγχρονίζεται ατυχώς η άρση των περιοριστικών μέτρων με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, που μας απειλεί όλους μέχρι το φθινόπωρο. Η γενική ανοσία περνά μέσα από την ανοσία του καθενός μας. Μπορεί οι νέοι να μην νοσούν εύκολα, αλλά θα παραμένουν οι σιωπηλοί μεταδότες του ιού και είναι εκείνοι που μπορούν να του βάλουν φρένο και με τον εμβολιασμό τους θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο 70% της συλλογικής ανοσίας».

Ανησυχία για τη Δέλτα

»Η κυβέρνηση θα προσφέρει κίνητρα και σε άλλους τομείς που τα χρειάζονται. Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα σε εσωτερικούς χώρους, αλλά ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτά θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.«Κρατάμε τη μάσκα, όταν είμαστε πολλοί. Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα στους κλειστούς χώρους. Καλώ τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας να τσιμπήσουν την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο. Η κάρτα θα ονομάζεται freedom pass», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος αναφέρθηκε στην γενικότερη εμβολιαστική διαδικασία στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για καθολικότητα της πρόσβασης στον εμβολιασμό και για  διάθεση όλων (δύο ουσιαστικά στην Ελλάδα) των mRNA εμβολίων προς τους νέους. Είπε ότι στην χώρα μας εμβολιάζονται 100.000 πολίτες κάθε μέρα. Όπως είπε περίπου το 48% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί πλήρως έως το τέλος Ιουλίου. Παράλληλα σημείωσε πως η στρατηγική στον εμβολιασμό αναπροσαρμόζεται για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας έγκαιρα.

Στόχος είναι να “προλάβουμε” τον Αύγουστο, όταν πλέον αναμένεται η μετάλλαξη Δέλτα να συνιστά το 90% των νέων κρουσμάτων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν εμβολιασθεί το 60% και σε αυτό προστεθεί το 10%-15% όσων έχουν φυσική ανοσία επειδή νόσησαν, επιτυγχάνεται ένα 70% που αρκεί για την ανοσία της αγέλης και την προστασία όσων είτε λόγω ανοσοκαταστολής είτε για άλλους λόγους δεν τους “έπιασαν” τα εμβόλια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι