ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι ψάχνει ο Ντογιάκος για το σιδηροδρομικό δυστύχημα του 2017

Τι ψάχνει ο Ντογιάκος για το σιδηροδρομικό δυστύχημα του 2017

Τη δικογραφία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2017, που κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απέστειλε έγγραφο στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, με το οποίο ζητεί να του διαβιβαστεί η δικογραφία που είχε σχηματιστεί τότε, προκειμένου να τη μελετήσει και να διαπιστώσει εάν χρειάζεται να ανοίξει νέα έρευνα για το τραγικό συμβάν του 2017, υπό το φως των νέων δεδομένων μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντογιάκος προχώρησε στην κίνηση αυτή καθώς και τότε, όπως και σήμερα, είχαν υπάρξει καταγγελίες για την κατάσταση των σιδηροδρομικών γραμμών και ελλείψεις στον εκσυγχρονισμό του δικτύου, που όμως δεν είχαν διερευνηθεί, κάτι που δεν αποκλείεται να ζητηθεί τώρα.

Το δυστύχημα είχε σημειωθεί έξω από το Άδενδρο Θεσσαλονίκης, όταν επιβατική αμαξοστοιχία Intercity, η οποία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, λόγω υπερβολικής ταχύτητας, εκτροχιάστηκε, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας, και να τραυματιστούν τουλάχιστον δέκα. Ο έτερος μηχανοδηγός του τρένου παραπέμφθηκε σε δίκη και κρίθηκε αθώος.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέστειλε παραγγελία προς τις εισαγγελικές αρχές της Λάρισας να διενεργήσουν έρευνα για το πώς έχει διαρρεύσει λέξη προς λέξη η απολογία του σταθμάρχη, η οποία δόθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στην ανακρίτρια Λάρισας.

Τρεις εισαγγελείς που υπηρετούν στην Οικονομική Εισαγγελία αναλαμβάνουν την έρευνα που παραγγέλθηκε χθες από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για τις καταγγελλόμενες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου. Πρόκειται για τους Μιχάλη Μιχαλόπουλο, εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος τίθεται επικεφαλής της έρευνας, και τους εισαγγελείς Δημήτρη Αποστολά και Αθανασία Βλάχου, οι οποίοι θα συνδράμουν. Μάλιστα, η Αθανασία Βλάχου στο παρελθόν είχε χειριστεί την έρευνα για τη σύμβαση 717, το 2014, για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, η οποία δεν υλοποιήθηκε και χρειάστηκε να υπάρξει συμπληρωματική σύμβαση, χωρίς μέχρι σήμερα το έργο να έχει ολοκληρωθεί. Η έρευνα είχε τεθεί στο αρχείο το 2021, αλλά ανασύρθηκε έναν χρόνο μετά, καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων και πλέον η σύμβαση ερευνάται από Ευρωπαίο εισαγγελέα

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως σε ανακοίνωση του το Γραφείο  Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει: «Οι έρευνες της Δικαιοσύνης πρέπει να ρίξουν φως στην αλήθεια που αναζητούν αυτή τη στιγμή τα θύματα, οι οικογένειές τους και η ελληνική κοινωνία. Ο κ. Ντογιάκος διέταξε έρευνα για το δυστύχημα του 2017 στο Άδενδρο. Ασφαλώς και να γίνει.

» Ελπίζουμε να επιδείξει την ίδια επιμέλεια και να διατάξει αντίστοιχες έρευνες και για τα 11 σιδηροδρομικά ατυχήματα από το 2020 έως το 2023. Ταυτόχρονα διερωτόμαστε γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει μεριμνήσει προκειμένου να γίνουν επιτόπιες έρευνες στα γραφεία στην Αθήνα του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της εταιρίας Hellenic Train προκειμένου να κατασχεθεί κάθε έγγραφο, αλληλογραφία, εξώδικο, ηχογραφημένες συνομιλίες και κάθε στοιχείο που είναι κρίσιμο για την αποκάλυψη της αλήθειας. Τώρα, όχι 6 χρόνια μετά».

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Εξάλλου η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωση της για τα Τέμπη αφήνει αιχμές για πολιτική εκμετάλλευση.  Όπως αναφέρει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, «σεβόμενη τη μνήμη των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη και την οδύνη των οικείων τους, παρακολουθεί με ανησυχία την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας αυτής από εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος και την προσπάθειά τους να καταστήσουν μέρος του προβλήματος και την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

» Διαβεβαιώνουμε ότι οι Έλληνες Δικαστικοί Λειτουργοί θα πράξουν το καθήκον τους με ευσυνειδησία, όπως πράττουν μέχρι σήμερα, αυστηρά στα πλαίσια της ανεξάρτητης λειτουργίας τους, με τις προβλεπόμενες εγγυητικές της ανεξαρτησίας αυτής διαδικασίες και εντός του πλαισίου που καθορίζουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι της Ελληνικής Πολιτείας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx