ΑΠΟΨΗ

Τί συμβαίνει με τις ΜΕΘ – Ο Πλεύρης και οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Πάλι 41 νεκρούς, αλλά το πρόβλημα είναι ο χωρίς μάσκα Τσίπρας, Όλγα Μαύρου

Επώνυμες καταγγελίες αναφέρουν ότι πολλοί συνάνθρωποί μας, που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και χρειάζονται εντατική θεραπεία βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, γεγονός που είναι αντίθετο σύμφωνα με τα ιατρικά πρωτόκολλα. Επιπλέον, η λογική της κυβέρνησης να ισχυρίζεται ότι και στους εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους επικρατεί η ίδια κατάσταση ιατρικής νοσηλείας, είναι κάτι που μου προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση, γεγονός που το μνημόνευσε και η πρόεδρος της Ελληνικής Εντατικής Θεραπείας.

Αυτά, σε συνδυασμό με ότι υπάρχουν ενδεχομένως κάποιες κλίνες ΜΕΘ για ειδικές περιπτώσεις ασθενών, (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μητροπολίτης), είναι καταστάσεις που σε αναγκάζουν να αναρωτηθείς ποια είναι η αλήθεια, και τί τελικά συμβαίνει ως προς την ορθή ιατρική νοσηλεία των ασθενών που πάσχουν από κορονοϊό και χρήζουν ιδιαίτερης ιατρικής φροντίδας.

Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν αμφισβητώ το ιατρικό προσωπικό της χώρας που δίνει την καθημερινή μάχη για να σώσει ανθρώπινες ψυχές και αντιλαμβάνομαι το πόνο τους, όταν οι προσπάθειές τους καταλήγουν σε άτοπο. Αντιθέτως, θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί με κίνδυνο της ζωής τους βρίσκονται όλο το 24ωρο πάνω από τους ασθενείς τους, χωρίς η πολιτεία να αναγνωρίζει την συνεισφορά τους – μισθολογικά και όχι μόνο.

Τί συμβαίνει με τις ΜΕΘ

Ωστόσο, έχω ακούσει από πολλούς γιατρούς να μην διαθέτουν οι ΜΕΘ τον κατάλληλο εξοπλισμό και την ορθολογική στελέχωση των κλινικών με το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν, όπως απαιτεί η ιατρική επιστήμη, στα προκύπτοντα περιστατικά. Όταν δε βλέπω το ύφος της απάντησης του υπουργού Υγείας στις επώνυμες καταγγελίες, χωρίς την απαιτούμενη σεμνότητα που απαιτούν αυτές οι στιγμές (μου θυμίζουν άλλες εποχές), λες και όλα στο ΕΣΥ λειτουργούν τέλεια, είναι κάτι που μου δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και απορίες ως προς τον τρόπο σκέψης του.

Δείχνει στην πράξη την νοοτροπία και τη λογική ειδικά του εν λόγω υπουργού, σε αντίθεση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος δήλωνε, με τελείως διαφορετικό ύφος, ότι το όλο θέμα θα διερευνηθεί, που είναι μία θετική προσέγγιση. Ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει στις 27 Νοεμβρίου ότι το ΕΣΥ διαθέτει 1.300 κλίνες ΜΕΘ και επιπλέον ο ιδιωτικός νοσοκομειακός τομέας έχει διαθέσει τις κλίνες του, περίπου 350. Δηλαδή διαθέτουμε συνολικά περίπου 1.650 κλίνες ΜΕΘ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αριθμό των διασωληνωμένων που δηλώνει η επίσημη αρχή (μέσος όρος 700 άτομα), πως είναι δυνατόν άτομα να ψάχνουν για ΜΕΘ, ή να βρίσκονται διασωληνωμένοι σε κλίνες εκτός ΜΕΘ; Επομένως, ή δεν υπάρχουν τόσες κλίνες ΜΕΘ (στελεχωμένες με το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό) που αναφέρει ο υπουργός, ή οι καταγγελίες είναι ψευδείς και άρα όλα τα άτομα που χρειάζονται εντατική θεραπεία βρίσκονται εντός ΜΕΘ. Αυτό, όμως, έρχεται σε αντίθεση με τα υπάρχοντα αποδεικτικά στοιχεία, ή δεν υφίσταται ο κατάλληλος συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων φορέων για την κάλυψη των αναγκών σε κλίνες ΜΕΘ.

Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Ας μας απαντήσει τελικά ο αρμόδιος υπουργός με πραγματικά στοιχεία, ποια είναι η συνολική κατάσταση των πλήρως στελεχωμένων λειτουργικών ΜΕΘ και πόσοι από τους ασθενείς (αν υπάρχουν), που χρειάζονται εντατική θεραπεία, είναι διασωληνωμένοι και βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Έχουν περάσει δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας, το πρόβλημα ήταν γνωστό, φτάσαμε στους 19.000 νεκρούς και ο πόλεμος με αυτό τον αόρατο εχθρό συνεχίζεται. Δηλαδή έχουμε μία πόλη που έχει εξαφανιστεί!

Αντί να ακούσουμε ένα συγγνώμη από τον αρμόδιο υπουργό εξ ονόματος της κυβέρνησης, που αδιαφόρησε για την κατάλληλη ενίσχυση του συστήματος υγείας σε ΜΕΘ, με το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό και με τον ανάλογο εξοπλισμό, παρατηρούμε μία αμετροέπεια καθαρά πολιτική που οδηγεί στο πουθενά. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η κυβέρνηση δεν φρόντισε να ενισχύσει και να αναδιοργανώσει το σύστημα υγείας σε όλη την επικράτεια και ιδιαίτερα στην επαρχία, ώστε να μην παρουσιάζονται αυτά τα φαινόμενα.

Η άποψή μου είναι ότι η κυβέρνηση καταρχήν εκτίμησε λάθος ως προς το χρόνο διάρκειας της πανδημίας και στη συνέχεια, όταν ενδεχομένως κατάλαβε ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας, ήταν ήδη αργά. Πιθανόν, λόγω ιδεολογικών αντιλήψεων να επικράτησε η λογική του μεγάλου κόστους ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, σε συνάρτηση με τον απαιτούμενο αριθμό κλινών σε ΜΕΘ, έχοντας ως πρότυπο ενδεχομένως άλλα ευρωπαϊκά κράτη ως προς τον μέγιστο συνολικό αριθμό των ΜΕΘ.

Νέα εποχή

Ίσως, με την λογική να μην δαπανηθούν επιπλέον χρήματα για την ενίσχυση των ΜΕΘ, αφού αυτές ενδεχομένως να μην χρειαστούν όχι μόνο κατά την χρονική διάρκεια της πανδημίας, αλλά ακόμη περισσότερο μετά την λήξη της. Αυτό, σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης, θα είχε ως συνέπεια μία κοστολογικά ασύμφορη δαπάνη για το δημόσιο, που πιθανόν να μην χρειαστεί, σε συνδυασμό ότι θα προκαλούσαν παράλληλα μία αλυσιδωτή αντίδραση με αρνητικό αποτύπωμα σε βάρος των ιδιωτικών νοσοκομείων, που θα είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί μέρος της πελατείας τους.

Κατά τη γνώμη μου οφείλει η κυβέρνηση να καταλάβει ότι έχουμε εισέλθει σε μία νέα εποχή όσον αφορά τις επιδημίες που προέρχονται από ανεξέλεγκτους ιούς, που θα μεταδίδονται τοξικά στον άνθρωπο. Η πανδημία του κορονοϊού με τις μεταλλάξεις της δεν πρόκειται να μας αφήσει ήσυχους τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο ιατρικό όπλο που θα την περιορίσει αποτελεσματικά.

Συνεπώς, χρειάζεται μία ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης, με ένα νέο συνολικό ριζικό λειτουργικό και κοστολογημένο σχεδιασμό του δημόσιου συστήματος υγείας. Κι αυτό πρέπει να γίνει με την μέγιστη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε να εξασφαλίζει την υγεία όλων των στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας με δικαιοσύνη. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία το επόμενο χρονικό διάστημα και θα προλάβουμε ενδεχομένως αυτά που θα έρθουν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version