Τι συμβαίνει με τους θανάτους ηλικιωμένων μετά το εμβόλιο στην Νορβηγία

Τι συμβαίνει με τους θανάτους ηλικιωμένων μετά το εμβόλιο στην Νορβηγία

Η νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων ξεκαθαρίζει ότι και οι 33 ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών που κατέληξαν μετά το εμβόλιο σε γηροκομεία της χώρας, είχαν σοβαρές υποκείμενες ασθένειες και για το θάνατό τους δεν ευθύνεται το εμβόλιο.

Στην Ελλάδα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, παρότι αποσύνδεσε και εκείνη τους 33 θανάτους από το εμβόλιο, είπε ότι χρειάζεται «μία μεγαλύτερη επιφύλαξη για άτομα μεγάλης ηλικίας», που η κατάσταση της υγείας τους είναι πολύ εύθραυστη. Η ίδια είπε ότι παρόμοιος αριθμός θανάτων δεν έχει αναφερθεί σε καμία άλλη χώρα και ότι η Νορβηγία έχει τον αριθμό ρεκόρ να σημειώνονται περίπου 400 θάνατοι ηλικιωμένων την εβδομάδα στα γηροκομεία της.

Στη Νορβηγία σημειωτέον οι εμβολιασμοί άρχισαν από τους άνω των 85 και τους τροφίμους οίκων ευγηρίας. Οι δε αρμόδιοι είπαν ότι ο αριθμός των νεκρών ανά γηροκομείο στη χώρα, είναι αναμενόμενο πλαίσιο λόγω της στατιστικής θανάτων στους οίκους ευγηρίας της χώρας. Ούτε στη Βρετανία που έχει εμβολιάσει τέσσερα εκατομμύρια άτομα παρατηρήθηκε παρόμοιο φαινόμενο, είπε η κυρία Θεοδωρίδου, καθηγήτρια Παιδιατρικής, εννοώντας ότι αν υπήρχαν ανεξήγητοι θάνατοι ηλικιωμένων θα είχε χτυπήσει “καμπανάκι” και εκεί.

Σπάνιες οι παρενέργειες

Η ίδια προσέθεσε ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί νόσο επειδή είναι τύπου ΜRNA (μόνον με “ίχνη” του ιού) και ότι παρακολουθούνται και οι τυχόν σπάνιες παρενέργειες, της τάξης της μίας περίπτωσης ανά εκατομμύριο. Όλα τα περιστατικά αναφέρονται στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και εξετάζονται διεξοδικά.

Η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμένος που εκ των υστέρων νοσεί, εἰτε είχε ήδη κολλήσει πριν από το εμβόλιο, είτε ανήκει στην μειοψηφία που το εμβόλιο δεν αρκεί για να παράξει ο οργανισμός του αντισώματα. Για το αν κάποιος μετά το εμβόλιο μπορεί να βγει θετικός σε τεστ, είπε ότι «αποκλείεται», εκτός και αν νοσήσει, κάτι που στατιστικά δεν μπορεί να αποκλειστεί, δηλαδή το να ανήκει στο μικρό ποσοστό που το εμβόλιο δεν αρκεί για να παράξει ο οργανισμός του αντισώματα, οπότε και κολλάει και νοσεί.

Δεν αναφέρθηκε στην περίπτωση που διεθνώς διερευνάται, δηλαδή αν μπορεί ο εμβολιασμένος να λειτουργήσει ως ασυμπτωματικός φορέας, δηλαδή να μη νοσεί μεν επειδή έχει εμβολιασθεί, αλλά να “κολλήσει” τον ιό και να τον μεταδίδει. Οι ειδικοί εξετάζουν πάντως και αυτό το ενδεχόμενο,  δηλαδή ο εμβολιασμένος να φέρει σε αυτή την περίπτωση πολύ χαμηλό ιικό φορτίο που δεν το πιάνει το τεστ.

«Ο κορονοϊός είναι πιο επικίνδυνος»

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι άνθρωποι πέθαναν λόγω του εμβολίου» δήλωσε ο επικεφαλής γιατρός της νορβηγικής Υπηρεσίας Φαρμάκων Στέιναρ Μάντσεν, προσθέτοντας ότι μάλλον σημειώθηκαν κατά χρονική σύμπτωση μετά τον εμβολιασμό. «Είναι δύσκολο να αποδείξεις ότι ήταν το εμβόλιο που αποτέλεσε την άμεση αιτία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές, οι θάνατοι συνέβησαν λίγες ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer, ενώ 13 από τους θανάτους, όλοι τους σε ασθενείς από γηροκομεία, είχαν αναφερθεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να σχετίζονται με τις παρενέργειες, που πιθανώς μεμονωμένα προκαλεί το εμβόλιο.

Τελικά και οι 13 θάνατοι ερευνήθηκαν και δεν μπορούν να αποδοθούν στο εμβόλιο. Πάνω από 42.000 άτομα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση στη Νορβηγία, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα στις πιο ευπαθείς ομάδες. «Ο κορονοϊός είναι πολύ πιο επικίνδυνος από τον εμβολιασμό για τους ασθενείς» τόνισε ο Μάντσεν, που είπε ότι δεν υπάρχει συναγερμός και καμία ανησυχία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι