Τι συνέβη και έχασε τη ζωή της η 19χρονη δόκιμος
25/08/2022Αναπάντητα μένουν πολλά ερωτήματα για το θάνατο της άτυχης 19χρονης δοκίμου του Πολεμικού Ναυτικού, που έφυγε από την ζωή μέσα σε τρεις μέρες, με ένα εξάνθημα και αρχικά με έναν χαμηλό πυρετό, όπως αναφέρει το ΠΝ. Η επιδείνωση ήταν ραγδαία και παρότι διασωληνώθηκε, το κορίτσι υπέκυψε μόλις 24 ώρες μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Η άμεση οικογένεια, οι γονείς και ο αδελφός, αναζητεί τις απαντήσεις της. Υπενθυμίζεται ότι το κορίτσι ασθένησε εν πλω και πέθανε σε νοσοκομείο της Ιταλίας.
Συγκεκριμένα, η 19χρονη ναυτική δόκιμος Θάλεια Κορδαμπάλου ασθένησε ενώ συμμετείχε σε εκπαιδευτικό ταξίδι με το Πλοίο Γενικής Υποστηρίξεως “Προμηθεύς” που είναι πετρελαιοφόρο, και το οποίο απέπλευσε στις 20 Ιουλίου από την Ελλάδα. Το πλοίο κατέπλευσε στην Τυνησία και το κορίτσι ασθένησε, όταν το “Προμηθεύς” βρισκόταν πλέον σε ιταλικά χωρικά ύδατα στο ταξίδι της επιστροφής προς Σαλαμίνα.
Η κοπέλα διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Νάπολης, καθώς αυτό ήταν το τελευταίο ξένο λιμάνι στο οποίο θα “έπιανε” το καράβι πριν τη Σαλαμίνα. Στο νοσοκομείο ο πυρετός ανέβηκε και το κορίτσι άρχισε να παρουσιάζει πολύ ανησυχητικές ενδείξεις σε πολλά όργανα, οπότε διασωληνώθηκε αμέσως. Μια μέρα μετά την εισαγωγή στην ΜΕΘ, απεβίωσε.
Ο αδελφός της είπε στο κανάλι Mega ότι κανείς από την οικογένεια δεν μίλησε με την ίδια και ότι ο πρώτος που τους τηλεφώνησε και είπε ότι κάτι δεν πάει καλά, ήταν ο γιατρός του πλοίου. «Το πρώτο τηλεφώνημα που είχαμε ήταν από το γιατρό», είπε συγκεκριμένα. «Μας είπε ότι δεν είναι καλά, από την ίδια δεν είχαμε κάτι. Μας είπαν ότι έχει βγάλει ένα εξάνθημα στο πόδι, έχει λίγο πυρετό αλλά ελεγχόμενο και νιώθει κόπωση στα γόνατα. Μας πήραν χθες να μας πουν ότι διασωληνώθηκε και πήγανε εκεί οι γονείς μας για να την στηρίξουν».
Η σηψαιμία
Το κορίτσι πέθανε λίγες ώρες μετά τη διασωλήνωση, καθώς παρουσίασε σηψαιμία. Το εξάνθημα ήταν αιμορραγικό. Ούτε αυτό ούτε η σηψαιμία έχουν ακόμη αποδοθεί σε κάποιο συγκεκριμένο αίτιο με σιγουριά. Η σηψαιμία είναι αποτέλεσμα γενικευμένης λοίμωξης, κατά την οποία τα μικρόβια και οι τοξίνες τους μπαίνουν πλέον στην κυκλοφορία του αίματος και απειλούν όλα τα όργανα. Όταν δεν αντιμετωπίζεται, τότε προκαλεί γενικευμένη φλεγμονή και θρομβώσεις που “μπλοκάρουν” όλα τα όργανα του ασθενούς.
Η σηψαιμία μπορεί να προκληθεί σε ανοσοκατεσταλμένους από πολλούς μικροοργανισμούς, αλλά σε έναν υγιή νέο άνθρωπο οφείλεται συνήθως σε πολύ επιθετικά βακτήρια που εισέρχονται είτε από κάποια πληγή ή από το αναπνευστικό ή από άλλες οδούς. Πάντως εν προκειμένω οι σχετικές ανακοινώσεις δεν κάνουν λόγο για πληγή, παρά αναφέρονται σαφέστατα σε εξάνθημα, παραπέμποντας σε κάποια εξανθηματική νόσο. Επιπλέον, το κορίτσι είχε περάσει 10 ημέρες πριν κορονοϊό. Όταν η Θάλεια βγήκε αρνητική της ανατέθηκε υπηρεσία. Κανείς δεν ξέρει αν αυτή η λοίμωξη έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο εξασθενώντας τον οργανισμό του κοριτσιου και καθιστώντας τον ευάλωτο στην επόμενη μοιραία λοίμωξη.
Δεν ξέρουμε αν έχουν προσβληθεί και άλλοι δόκιμοι ή μέλη πληρώματος από το ίδιο παθογόνο, όμως το Ναυτικό ανέφερε αρχικά ότι άλλα δύο εμπύρετα περιστατικά είναι άσχετα προς το μοιραίο κρούσμα. Συγκεκριμένα, άλλοι δύο σπουδαστές παρουσίασαν μετά την επίσκεψη στην Τυνησία πυρετό και πονόκοιλο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για τροφική δηλητηρίαση.
Στον εκπαιδευτικό πλου συμμετείχαν 158 δόκιμοι σε δύο πλοία, τη φρεγάτα “Κανάρης” και το πλοίο γενικής υποστήριξης “Προμηθεύς”. Νεότερες πληροφορίες πάντως θέτουν ερωτήματα μήπως και η Θάλεια έπαθε την ίδια τροφική δηλητηρίαση. Ίσως ο δικός της οργανισμός δεν άντεξε πιθανόν λόγω της πρόσφατης προσβολής της από Covid. Άλλη εκδοχή είναι το δικό της φαγητό (προτίμησε κοτόπουλο) να ήταν μολυσμένο από πιο σοβαρό παθογόνο. Αν και πολλοί σπουδαστές έφαγαν στην Τυνησία, μόνον τρεις φέρονται να νόσησαν. Αναμένεται να διαπιστωθεί αν αυτό είχε σαλμονέλα ή άλλο παθογόνο.
Η ανακοίνωση
Η άτυχη κοπέλα διέμενε με την οικογένειά της στη συνοικία του Ιπποκράτη, στη Λάρισα και μόλις πέρυσι είχε περάσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Ήταν το όνειρό της από μικρή να περάσει στο Ναυτικό και, μάλιστα, έδωσε δύο φορές πανελλήνιες για να το πετύχει.
Για το θάνατό της, η ανακοίνωση του ΠΝ αναφέρει τα εξής: «Την Τρίτη 23 Αυγούστου 2022 η Πρωτοετής Ναυτική Δόκιμος Κ.Ε. η οποία επέβαινε στο ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, στο πλαίσιο Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Νάπολης Ιταλίας καθόσον παρουσίασε εμπύρετο αγνώστου αιτιολογίας. Πρωινές ώρες της 24ης Αυγούστου η κλινική της εικόνα παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και εισήχθη στη ΜΕΘ όπου κατέληξε πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου.Τα ακριβή αίτια του θανάτου διερευνώνται. Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού εκφράζει τη λύπη του για την απώλεια της Ναυτικού Δοκίμου και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της».
Στο ερώτημα, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ελικόπτερο για την άμεση διακομιδή της ασθενούς σε νοσοκομείο, ανεπισήμως δόθηκε η απάντηση ότι ο πυρετός αρχικά ήταν χαμηλός και η κατάσταση της δοκίμου δεν ενέπνεε ανησυχία. Επιμένουν οι υπεύθυνοι ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο και ότι μάλιστα ενώ θα “έδεναν” στην Νάπολη μια μέρα μετά, επέσπευσαν το ταξίδι για να εισαχθεί το κορίτσι στο νοσοκομείο. Εντούτοις, η λογική υπαγορεύει ότι αν η κατάσταση όντως δεν ενέπνεε ανησυχία, δεν θα είχε επισπευσθεί και ο πλους προς τη Νάπολη. Αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι της άτυχης Θάλειας.
Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ, Γεώργιος Καραμαλίκης, εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο της 19χρονης δοκίμου του Πολεμικού Ναυτικού: «Ένα 19χρονο κορίτσι γεμάτο όνειρα, ήταν η Θάλεια Κορδαμπάλου, η οποία έχασε, μέσα σε τρεις ημέρες, την ζωή της, κατά την διάρκεια του ετήσιου θερινού εκπαιδευτικού πλου της ΣΝΔ.Κρίμα, πολύ κρίμα!».