Τι συνέβη με την νοσοκόμα που παρέλυσε μετά το εμβόλιο

Τι συνέβη με την νοσοκόμα που παρέλυσε μετά το εμβόλιο, Όλγα Μαύρου

Μια  νοσοκόμα 42 ετών, με 17 χρόνια εμπειρίας στο επάγγελμα και μητέρα δύο παιδιών, παρέλυσε μετά την λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer στην Κέρκυρα. Ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία της χώρας), είπε ότι η συνάδελφός του παρουσίασε το σύνδρομο Guillain-Barré και ότι έφταιγε το εμβόλιο, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της εισαγγελίας για να διερευνηθεί αν η αναφορά αυτή συνιστά «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Η αντίδραση της εισαγγελίας αποσκοπεί στο να μην προκληθούν αδικαιολόγητες φοβίες για τα εμβόλια, αλλά η παρενέργεια αυτή για το σύνδρομο Guillain-Barré ή άλλες μερικές παραλύσεις (π.χ. προσώπου) έχουν διερευνηθεί ως πιθανότητα από όλους τους φορείς φαρμακοεπαγρύπνησης και από τις παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάτι πρωτάκουστο.

Η εισαγγελία μέμφεται ουσιαστικά τον πρόεδρο Μιχάλη Γιαννάκο ότι μίλησε με βεβαιότητα για την αιτία της παράλυσης, χωρίς να έχει προηγηθεί η κρίση των ειδικών επ’ αυτού. Ο κ. Γιαννάκος είπε ότι «η συνάδελφος ήταν απολύτως καλά στην υγεία της, είναι σίγουρο ότι πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου, έχουν εμβολιαστεί 400.000 άνθρωποι και δεν είχαν πρόβλημα, αλλά λέμε ότι αυτή η συνάδελφος δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Έχω πλήρη συναίσθηση των λεγομένων μου.

Το λένε και οι γιατροί εκεί, ότι είναι παρενέργεια του εμβολίου. Είναι μια στους 400.000, δεν λέει τίποτα απολύτως αυτό για τον εμβολιασμό, αλλά η συνάδελφος είναι σε αναπηρικό καροτσάκι και δεν μπορεί να σηκωθεί κι έχει τρομοκρατηθεί. Έχει κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου, κι αμέσως μετά τη δεύτερη δόση σήκωσε πυρετό, είχε αφόρητους πόνους, ένιωσε παραλυσία και πήγε στο νοσοκομείο». Η πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κέρκυρας κα Ν. Ιωάννου είπε:

«Μετά τη δόση του δεύτερου εμβολίου, η συνάδελφός μου, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, παρουσίασε πυρετό, μυαλγίες, όμως την χτύπησε ακόμα περισσότερο και υπέστη παράλυση κάτω άκρων. Της χορηγείται η κατάλληλη αγωγή. Είναι μάχιμη, δουλεύει 17 χρόνια στην πρώτη γραμμή, χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα. Είναι τρίτη-τέταρτη μέρα σήμερα. Η νοσηλεύτρια αυτή τη στιγμή δεν περπατά, παρακολουθείται από τον θεράποντα ιατρό, είναι μια σοβαρή παρενέργεια του εμβολίου και πρέπει η εταιρεία να το δει με τους αρμόδιους και να αναλάβει το οικονομικό κόστος».

Τι λέει ο Άντονι Φαούτσι

O Άντονι Φάουτσι στις αρχές Δεκεμβρίου είχε προειδοποιήσει «όσοι πάσχουν ήδη από το Σύνδρομο Guillain-Barré να αποφύγουν τον εμβολιασμό γιατί ίσως αυτός πυροδοτήσει εκ νέου τη νόσο τους». Εν συνεχεία όμως ανακάλεσε καθώς 13 ειδικοί ανακοίνωσαν πως «δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το σύνδρομο με το εμβόλιο από ό,τι δείχνουν οι κλινικές έρευνες». Ο Φάουτσι στις 21 Δεκεμβρίου που ανακοινώθηκε αυτό από τους 13 ειδικούς, δεν σχολίασε.

Εν συνεχεία, όμως, δήλωσε στο Neurology Today ότι «είχε επιφυλάξεις προτού αποφανθούν οι ειδικοί, αλλά τώρα πλέον συνιστά ό,τι και εκείνοι». Τότε οι ειδικοί είχαν πει ότι ήταν πολύ νωρίς για να εξαχθούν βέβαια συμπεράσματα σχετικά με την πολύ μικρή πιθανότητα νευρολογικών παρενεργειών και ότι ο κορονοϊός συνιστά πολύ μεγάλη πιθανότητα κινδύνου για την υγεία τους, σε σύγκριση με τις μη τεκμηριωμένες σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου.

Όπως είπαν και στην επιστολή τους τότε, οι φόβοι για νευρολογικές παθήσεις, όπως το προαναφερόμενο σύνδρομο, άρχισαν το 1976 μετά τη χορήγηση αντιγριπικού εμβολίου για την γρίπη των χοίρων στις ΗΠΑ. Εκτιμήθηκε ότι η πιθανότητα να παρουσιαστεί περιστατικό με το Σύνδρομο ήταν μία στους 100.000 εμβολιασμούς για την γρίπη. Έκτοτε επανεκτιμήθηκε ο κίνδυνος από τα ετήσια αντιγριπικά εμβόλια (τα συνήθη πλέον) και λένε ότι οι πιθανότητες να σημειωθεί περιστατικό της νόσου αυτής είναι μία ανά ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς.

Οι Ιταλοί και οι Βρετανοί ειδικοί

Υπάρχουν όμως και αντικρουόμενες έρευνες ειδικών. Το 2020 η ιατρική επιθεώρηση “Νew England Journal of Medicine” δημοσίευσε ιταλική έρευνα σύμφωνα με την οποία σημειώθηκαν πέντε περιστατικά αυτού του σπάνιου συνδρόμου μετά την έναρξη της πανδημίας και τα τρία σε νοσοκομεία της βόρειας Ιταλίας μέσα σε τρεις εβδομάδες και όπου τότε νοσηλεύονταν 1.200 ασθενείς με COVID-19. Αυτός ο αριθμός έμμεσα υποδηλώνει ότι ο ιός συνδέεται με το νόσημα.

Το Δεκέμβριο όμως η επιθεώρηση “Brain” δημοσίευσε μια εκ διαμέτρου αντίθετη επιδημιολογική έρευνα που διαπίστωνε ότι στη Μεγάλη Βρετανία απεναντίας μειώθηκαν τα κρούσματα του συγκεκριμένου συνδρόμου κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και μάλιστα μειώθηκαν κατά 50% μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου του 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο κατά τα προηγούμενα τέσσερα έτη. Η δεύτερη έρευνα ακυρώνει το συμπέρασμα της ιταλικής.

Ο καθηγητής Κλινικής Νευρολογίας Michael Lunn, επικεφαλής της τελευταίας αυτής μελέτης, που ήταν και μεταξύ εκείνων που αντέκρουσαν τον Φάουτσι τον περασμένο Δεκέμβρη και συνυπέγραψαν το κείμενο ότι το εμβόλιο δεν συνιστά απειλή για την εκδήλωση του συνδρόμου Guillain-Barré, σημειώνει ότι αυτό εκδηλώνεται κατά μέσο όρο σε ένα έως δύο άτομα ανά 100.000 πληθυσμού το χρόνο.

«Όμως σε όλη τη διάρκεια του πρώτου κύματος, σε ένα τρίμηνο, δεν σημειώθηκαν καθόλου περιστατικά της σπάνιας αυτής νόσου. Και αφού ο ιός δεν φαίνεται να συνδέεται με το σύνδρομο Guillain-Barré, συμπερασματικά δεν συνδέεται ούτε το εμβόλιο». Έγραψε μάλιστα ο ίδιος ότι «άπαξ και αρχίζεις να εμβολιάζεις δισεκατομμύρια ανθρώπων, θα καταγραφούν και χιλιάδες επί χιλιάδων κρούσματα του Συνδρόμου που οι περισσότεροι θα τα συνδέουν με το εμβόλιο». Στη Βρετανία έχει καταγραφεί από την έναρξη των εμβολιασμών, μόνον ένα περιστατικό με παράλυση Guillain-Barré.

Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barré

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι μια οξεία πολυνευροπάθεια που προκαλεί παράλυση. Αρχίζει ως μυική αδυναμία που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα και καταστρέφεται, ή πάντως προσβάλλεται ιδιαίτερα, το περιφερικό νευρικό σύστημα, με αλλαγές στην αίσθηση, στο αίσθημα του πόνου, συχνά ξεκινώντας από τα πόδια ή τα χέρια και πολλές φορές εξαπλώνεται. Τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν μέσα σε λίγες ώρες ή και σε λίγες εβδομάδες.

Ένα 15% μπορεί να παρουσιάσει, εκτός από παράλυση στα άκρα και αναπνευστική ανεπάρκεια, οπότε χρειάζεται μηχανικό αερισμό. Τα αίτια της νόσου είναι άγνωστα και θεωρείται γενικά αυτοάνοση διαταραχή, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος προσβάλλει “κατά λάθος” τα περιφερειακά νεύρα.

Μερικές φορές αυτή η ανοσολογική δυσλειτουργία προκαλείται από μια λοίμωξη ή, λιγότερο συχνά, από χειρουργική επέμβαση και σπάνια από εμβολιασμό. Σε εκείνους με σοβαρή αδυναμία, η άμεση θεραπεία συνίσταται συνήθως σε ενδοφλέβια χορήγηση ανοσοσφαιρινών ή σε πλασμαφαίρεση και οι περισσότεροι ανακάμπτουν ικανοποιητικά. Σε περίπου το ένα τρίτο των ασθενών, μένει κάποια μόνιμη παράλυση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx