Τί συνέβη με την τρίχρονη που πέθανε στο Ιπποκράτειο
04/05/2022Προκαταρκτική εξέταση διέταξε χθες η Εισαγγελία για τον απρόσμενο θάνατο ενός κοριτσιού μόλις τριών ετών, που είχε διακομισθεί πριν από 15 μέρες στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία στο Ιπποκράτειο της ίδιας πόλης. Το κοριτσάκι είχε εισαχθεί με χαμηλό πυρετό και οίδημα (πρήξιμο) στον αστράγαλο. Επί 11 μέρες οι γιατροί προσπαθούσαν να καταλήξουν σε διάγνωση, αλλά δυστυχώς δεν βρήκαν κάτι σαφές.
Την 11η μέρα το παιδί παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση, το οξυγόνο του έπεσε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ο πυρετός ήταν πλέον πολύ υψηλός και έπρεπε να διασωληνωθεί. Όμως ΜΕΘ Παίδων έχει μόνον το Ιπποκράτειο, οπότε αποφασίσθηκε να διακομισθεί εκεί. Στο Ιπποκράτειο διασωληνώθηκε, αλλά μέσα σε 2,5 ώρες, απεβίωσε. Οι γονείς απευθύνθηκαν αμέσως σε δικηγόρο, προκειμένου να μάθουν το “γιατί”. Ενώ τα είχαν κάνει όλα σωστά, πήγαν το παιδί τους σε ένα μεγάλο νοσοκομείο και το εμπιστεύθηκαν στην ιατρική κοινότητα, στο τέλος το έχασαν.
Το παιδί αρχικά παρουσίασε ξαφνικά ένα πρήξιμο στον αστράγαλο, πονούσε το χέρι του και είχε χαμηλό πυρετό όταν εισήχθη την Μεγάλη Τρίτη στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Εκεί εξετάσθηκε αρχικά από ορθοπεδικό, όμως εκείνος δεν διαπίστωσε καμία οστική βλάβη. Το παιδί εν συνεχεία παρουσίασε και εξανθήματα. Ένδεκα μέρες αργότερα και, συγκεκριμένα, τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου διακομίσθηκε εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο, όπου και κατέληξε τα ξημερώματα της Κυριακής.
Η τεχνική σύμβουλος της οικογένειας του 3χρονου κοριτσιού Κατερίνα Αποστολίδου, μίλησε για το θέμα αυτό σήμερα το πρωί στο ΜEGA και είπε ότι η ιατροδικαστική υπηρεσία δεν έχει παραλάβει ακόμη τον ιατρικό φάκελο από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου για τις εξετάσεις που γίνονταν επί 11 ημέρες στο παιδί και οι ιατροδικαστές δεν έχουν ολοκληρώσει την εξέταση της σορού για τα αίτια που οδήγησαν σε ανακοπή και θάνατο, όμως εν πρώτοις δεν διαπίστωσαν κάτι που να διαφωτίζει ως προς τα αίτια. Βρέθηκε μεν οίδημα στον εγκέφαλο και στους πνεύμονες, αλλά η αιτία που προκάλεσε αυτά τα οιδήματα δεν έχει βρεθεί ακόμη.
Η νόσος Καβασάκι
Μια εξέταση έδειξε ότι το παιδί είχε αντισώματα στον κορονοϊό, που σημαίνει ότι κάποια στιγμή είχε προσβληθεί από τη νόσο. Ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Νίκος Διαλυνάς πάντως είπε ότι καθυστέρησαν να του γίνουν οι αναγκαίες εξετάσεις, ότι το είχαν αναλάβει κυρίως ειδικευόμενοι και ότι δεν υπάρχει δικαιολογία, ένα μεγάλο νοσοκομείο να μην μπορεί να καταλήξει σε διάγνωση επί 11 ημέρες. Πάντως, συνήθως στις αργίες κυρίως ειδικευόμενοι βρίσκονται, ακόμα και στα μεγάλα νοσοκομεία. Και η γιαγιά του παιδιού υπαινίσσεται ιατρική αμέλεια αναφέροντας ότι λόγω Πάσχα μόνο ειδικευόμενοι υπήρχαν. Ο δικηγόρος δήλωσε επίσης ότι θα ζητήσει να γίνει κατάσχεση του ιατρικού φακέλου.
«Έχουν ληφθεί δείγματα για ιστολογικές, βιοχημικές και τοξικολογικές εξετάσεις και ενδεχομένως να ρίξουν φως. Τα συμπτώματα που μου περιέγραψαν οι γονείς παραπέμπουν στη νόσο Καβασάκι, η οποία συνήθως δεν είναι θανατηφόρος. Ωστόσο, οι γιατροί δεν είχαν καταλήξει σε ακριβή διάγνωση. Είναι θέμα του νοσοκομείου πότε θα δώσει τον φάκελο στους γονείς», είπε η κ. Αποστολίδου. Οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις απαιτούν 15 μέρες. Η νόσος Καβασάκι δεν “τεκμηριώνεται” από εξετάσεις, αλλά από τη γενική κλινική και εργαστηριακή εικόνα και επιδέχεται θεραπείας, αλλά δεν γνωρίζει κανείς άλλος εκτός από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου ποια θεραπεία χορηγήθηκε στο παιδί.
Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος είπε σχετικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΙ ότι τα νοσοκομεία “Ιπποκράτειο” και “Παπαγεωργίου” είναι υψηλών προδιαγραφών, με πολλά διαγνωστικά μέσα και «αν οι γιατροί ζήτησαν μια εξέταση, ασφαλώς και το νοσοκομείο μπορούσε να τις κάνει». Ο ίδιος πιστεύει ότι οι αναγκαίες εξετάσεις έγιναν.
Είπε ότι τα συμπτώματα (το πρήξιμο και ο πυρετός) μπορεί να οφείλονταν σε πάρα πολλά αίτια και «εκ των γεγονότων φαίνεται ότι οι συνάδελφοι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συγκεκριμένη διάγνωση, ενώ ούτε η ιατροδικαστική υπηρεσία βρήκε κάτι συγκεκριμένο». Ο ίδιος δεν απέκλεισε να πρόκειται για σπάνια μορφή φλεγμονής των αρτηριών ή της νόσου Καβασάκι, όμως δεν υπάρχει προσώρας κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει την αρτηριτιδα ή την Καβασάκι ως αίτιο θανάτου.
Κατά τη διάρκεια των 12 ημερών νοσηλείας του παιδιού, το εξέτασαν κυρίως παιδίατροι, του έγινε εξέταση με υπέρηχους στην καρδιά, τέσσερις ακτινογραφίες και ισάριθμες αξονικές, αλλά δεν ξέρουμε πότε –οι γονείς λένε ότι λόγω αργιών οι εξετάσεις αναβάλλονταν και άργησαν να γίνουν. Επίσης δεν ξέρουν τι αιματολογικές εξετάσεις έγινα. Ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης επισήμανε πως πρέπει να γίνουν ιστολογικές εξετάσεις προκειμένου να επαληθευθεί ή αντίστοιχα να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της αγγειίτιδας, που είναι συχνά επιπλοκή του κορονοϊού ως σπάνιο σύνδρομο αλλά και της νόσου Καβασάκι.