ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί θα γίνει με πιστοποιητικό εμβολιασμού και τρίτη δόση

Τί θα γίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την τρίτη δόση, Όλγα Μαύρου

Όπως είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ξεκινήσει στις Βρυξέλλες η συζήτηση για την εγκυρότητα ή την ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού καθώς όπως υπαγορεύει η λογική κανείς δεν μπορεί να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος ενάμισι χρόνο μετά το εμβόλιο. Πιθανόν πλήρως εμβολιασμένοι να θεωρούνται από το 2022 μόνον όσοι έχουν λάβει την τρίτη δόση.

Επίσης, πλήρως εμβολιασμένοι θα θεωρούνται εκείνοι για τους οποίους δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την δεύτερη δόση και εμβολιάσθηκαν π.χ. φέτος το φθινόπωρο. Όταν, όμως, παρέλθει το εξάμηνο, χωρίς τρίτη δόση, θα θεωρούνται ατελώς εμβολιασμένοι. Το θέμα θα ξανασυζητηθεί στην ΕΕ το Δεκέμβριο και η Ελλάδα δεν θέλει να βγάλει μονομερείς αποφάσεις.

Ένα “αγκάθι” για το αν θα είναι απαραίτητη η τρίτη δόση πανευρωπαϊκά για να εκδίδεται “πιστοποιητικό εμβολιασμού”, είναι αφ΄ενός η διαφωνία μεταξύ των επιστημόνων για το πότε ακριβώς αρχίζει να φθίνει η ανοσία, αφ΄ετέρου το γεγονός ότι δεν προχωρούν σε τρίτη δόση στο γενικό πληθυσμό όλες οι χώρες της ΕΕ.

Όσον αφορά στην ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού Covid χθες η Κομισιόν είπε ότι αυτό εισήχθη ως μέτρο τον Ιούλιο του 2021 και κατά συνέπεια εκπνέει τον Ιούλιο του 2022. Όταν ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος σχετικά με την επιδημιολογική λήξη του πιστοποιητικού, καθώς αυτή στην οποία αναφέρθηκε είναι τυπική και γραφειοκρατική, δεν έδωσε σαφή απάντηση.

Όσον αφορά ειδικά στα μέτρα στην Ελλάδα, ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα παιδιά μέχρι 18 ετών θα μπαίνουν με self test και όχι rapid test στους μεικτούς χώρους. Η τελευταία “απαλλαγή” απλουστεύει μεν τα πράγματα για μαθητές και γονείς, καθώς έτσι κι αλλιώς οι μαθητές κάνουν δύο self test την εβδομάδα, αλλά παράλληλα μειώνει και την επάρκεια ελέγχου της διασποράς, ειδικά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν προβλέπονται έλεγχοι για εμβολιασμένους.

Ελπίδες από νέα φάρμακα

Εν τω μεταξύ άναψε χθες το πράσινο φως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) για το χάπι της Merck που φέρεται να μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες για βαριά νόσο και θάνατο στους ευπαθείς όταν λαμβάνεται πέντε μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Επισημαίνεται,  ακόμα ότι πειραματικό χάπι για τον κορονοϊό  ανέπτυξε και η Pfizer που μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 89% στους ασθενείς υψηλού κινδύνου που μολύνθηκαν πρόσφατα. Εντούτοις, επειδή δεν η EMA έχει δώσει πλήρη έγκριση για το χάπι της Merk και απλά ανακοίνωσε ότι τα κράτη-μέλη μπορουν να το εισάγουν μόνον για επείγουσα χρήση κατά την κρίση τους, στην Ελλάδα θα επαναληφθεί ό,τι και με τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Ενώ αυτά, Γερμανία και Ιταλία τα παρήγγειλαν από τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ελλάδα περίμενε την πλήρη έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τα παραλαμβάνει τώρα μέσω του μηχανισμού της Κομισιόν και, μάλιστα, παίρνει μόλις 2.000 δόσεις, ενώ η Γερμανία τον περασμένο Φεβρουάριο παρήγγειλε και παρέλαβε 400.000.

Το ίδιο θα γίνει και με το χάπι της Merck, που θα παραληφθεί ίσως σε ένα-δυο μήνες, αν και εφ΄όσον ο ΕΜΑ επιταχύνει όπως υποσχέθηκε τηv διαδικασία έγκρισης. Και ενώ ασκείται από τον κόσμο μεγάλη πίεση για αυτά τα σκευάσματα, ούτε απόλυτα σωτήρια είναι, ούτε άνευ παρενεργειών ούτε φθηνά. Ξεκινώντας από το τελευταίο, τα μεν αντισώματα κοστίζουν πάνω από 1.500 ευρώ (χορηγούνται άπαξ ενδοφλεβίως), το δε χάπι πάει 60 ευρώ το ένα (600 ευρώ τα δέκα για την πενθήμερη θεραπεία). Η αποτελεσματικότητά τους κυμαίνεται από 50% (Merck) μέχρι 70% (Regeneron).

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επεσήμανε και το πρακτικό σκέλος: Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται σε ομάδες υψηλού κινδύνου μόλις νοσήσουν και προτού επιδεινωθεί η κατάστασή τους, άρα σε μεγάλο αριθμό φορέων. «Όταν έχουμε 7.000 κρούσματα την ημέρα, είναι αδύνατον να επαρκέσουν είτε τα αντισώματα είτε τα χάπια. Πρέπει να στηριζόμαστε στα εμβόλια, που έχουν εξάλλου και πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο, Σάββατο, οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πρόσβαση σχεδόν σε καμία δραστηριότητα χωρίς τη διενέργεια rapid test με δική τους δαπάνη. Θα απαιτούνται τεστ για να μπουν σε εμπορικά καταστήματα (με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία), αλλά και στην εστίαση, ακόμα κι αν κάθονται σε εξωτερικό χώρο. Επίσης τεστ θα απαιτείται και για να μπουν σε τράπεζα ή δημόσια υπηρεσία.

Βρήκαν το πιθανώς υπεύθυνο γονίδιο

Εν τω μεταξύ αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για νέες θεραπείες, καθώς ειδικοί θεωρούν πλέον σχεδόν βέβαιο ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο είναι αυτό που διπλασιάζει τις πιθανότητες να πεθάνει κάποιος από τον κορονοϊο. Όμως, σε όλα υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά: το γονίδιο αυτό το έχει το 15% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και το 60% των πληθυσμών της νότιας Ασίας, και  είναι προστατευτικό για τον καρκίνο των πνευμόνων.

Οι ειδικοί ψάχνουν να βρουν τρόπο να το στοχεύσουν χωρίς όμως να επηρεαστεί ο αντικαρκινικός ρόλος του, ενώ άλλοι θεωρούν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί με απόλυτη βεβαιότητα ότι ευθύνεται μόνον αυτό το γονίδιο και όχι άλλα δύο, τα οποία επίσης εξετάζονται ως ύποπτα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι