ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί ισχύει για μάσκες, self-test και απαγόρευση κυκλοφορίας

Εξιτήριο για το Νίκο Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από αύριο το πρωί οι μάσκες πλέον θα είναι υποχρεωτικές μόνον σε εσωτερικούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι από τις 28 Ιουνίου αίρεται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Εντούτοις, προβλέπεται ισχυρή σύσταση (όχι όμως υποχρέωση) να φοριόνται μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους εκεί όπου δεν μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις.

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δέχτηκε την κυβερνητική πρόταση να αρθεί η υποχρεωτικότητα της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αλλά όχι για συνθήκες συνωστισμού. Παράλληλα η επιτροπή επέμεινε να συνεχίσουν να φορούν μάσκα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, κάτι που στην πράξη δεν αναμένεται να τηρηθεί με πάθος, αφού κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τον πολίτη αν είναι εμβολιασμένος ή όχι και να μετρήσει αποστάσεις. Η χρήση της μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές. Η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας αίρεται από τις 28 Ιουνίου.

Επιπλέον ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως δεν θα κάνουν self test οι εργαζόμενοι και διπλά εμβολιασμένοι, αν έχουν περάσει 15 ημέρες από την 2η δόση. Επιπλέον στους χώρους εστίασης επιτρέπονται μέχρι και 10 άτομα ανά τραπέζι και μέχρι 300 άτομα στις δεξιώσεις σε γάμους και βαπτίσεις.

Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου Β κατηγορίας, θα επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, ενώ οι αντίστοιχοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου Α κατηγορίας θα  επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις όπου δεν υα έχουν επαφή με κοινό.

Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Ο κ. Χαρδαλιάς παράλληλα επέστησε την προσοχή στους κατοίκους τεσσάρων περιοχών όπου παρατηρείται έξαρση: στην Πάρο, στην Κω, στην Ρόδο και στην Ικαρία..

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει ήδη καταργήσει τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και το ίδιο ανακοίνωσαν για τις 26 Ιουνίου Ισπανία και Ολλανδία. Στην Ολλανδία οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές μόνο στα αεροδρόμια και στα μέσα μεταφοράς. Η Βρετανία από την άλλη ανέβαλε την προγραμματισμένη χαλάρωση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα ή του ινδικού στελέχους.

Αντίστοιχα, το Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα της  μετάλλαξης αυτής θα μπαίνουν σε καραντίνα για 14 μέρες ακόμα κι αν έχουν εμβολιαστεί. Ο λόγος είναι ότι και στις δύο χώρες, μετά από μεγάλο διάστημα ύφεσης, παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων λόγω των νέων μεταλλάξεων.

Ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας Νιτζάν Χόρογουιτς επεσήμανε ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο «χιλιάδων σέκελ» σε όποιον Ισραηλινό πολίτη ή κάτοικο ταξιδέψει χωρίς ειδική άδεια σε χώρες που περιλαμβάνονται στην μαύρη λίστα και όπου δεν επιτρέπονται τα ταξίδια (Αργεντινή, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Ινδία, Μεξικό και Ρωσία).

Η Ινδία εν τω μεταξύ σήμερα ανακοίνωσε ότι την απασχολεί μια νέα μετάλλαξη που την αναφέρει ως “Δέλτα+”, καθώς είναι πιο μεταδοτική και από την “Δέλτα”. Το στέλεχος με το ανεπίσημο νέο όνομα Δέλτα+ (Delta Plus) φέρει τη μετάλλαξη K417N που σημαίνει δομική αλλαγή στην πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο ιός, και τον κάνει αφ΄ ενός μεταδοτικότερο, αφ΄ ετέρου πιο ισχυρό έναντι των αντισωμάτων των εμβολίων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι