ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στον Κορυδαλλό ο Φουρθιώτης – Προφυλακιστέοι και οι δύο συγκατηγορούμενοί του

Απολογία Φουρθιώτη στον ανακριτή

Τον δρόμο για την φυλακή παίρνουν ο Μένιος Φουρθιώτης και οι δύο συγκατηγορούμενοι του, καθώς δεν έπεισαν στις μαραθώνιες απολογίες τους τον εισαγγελέα και τον ανακριτή, οι οποίοι, μετά από επίσης πολύωρη διαβούλευση, αποφάσισαν την προφυλάκισή τους.

Ο τέταρτος κατηγορούμενος, ο οποίος είναι αντιμέτωπος μόνο με κατηγορίες σχετικές με ναρκωτικά, αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο παρουσιαστής θα παραληφθεί γύρω στις εννέα το πρωί από την ΓΑΔΑ, όπου κρατείται, και θα μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου θα μπει στην ΣΤ πτέρυγα. Πριν τη μεταφορά του στον Κορυδαλλό θα έχει κάνει μοριακό τεστ για κορωνοϊό. Οι άλλοι δυο συλληφθέντες θα μεταφερθούν στις φυλακές Μαλανδρίνου ο ένας και στις φυλακές Λάρισας ο άλλος.

Ο Φουρθιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του (συνολικά κράτησαν έξι ώρες) αρνήθηκε τις εναντίον του κατηγορίες. Το ίδιο έπραξαν και οι δυο συγκατηγορούμενοί του, οι οποίοι φέρονται ως δράστες των επιθέσεων στο σπίτι του Φουρθιώτη στον Διόνυσο και εναντίον των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι συγκατηγορούμενοι του παρουσιαστή, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των αστυνομικών στη συμπλοκή στη Νέα Ερυθραία, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Φέρονται δε να ανέφεραν στις απολογίες τους, ότι τα στίγματα των κινητών τηλεφώνων τους καταδεικνύουν ότι δεν βρίσκονταν στο σημείο, όπου έγινε η ανταλλαγή πυροβολισμών.

Οι ίδιοι επέμειναν ότι η μόνη σχέση τους με τον Φουρθιώτη ήταν ότι τους είχε προσλάβει για τη φύλαξή του, μετά την απόφαση να αποσυρθεί η αστυνομική συνοδεία. Ο παρουσιαστής κατηγορείται πάντως για εννέα αδικήματα, από τα οποία δυο κακουργήματα. Αυτό υποστήριξε και ο συνήγορος υπεράσπισης, Κωνσταντίνος Γώγος, προσθέτοντας ότι θα γίνει προσφυγή «κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης για τον εντολέα του» και ότι οι κατηγορούμενοι «δούλευαν σεκιούριτι και αυτή είναι η μοναδική εμπλοκή τους».

Η απολογία Φουρθιώτη 

Νωρίτερα σήμερα κλήθηκε να απολογηθεί για σύσταση συμμορίας, ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση σε διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία, ηθική αυτουργία σε έκρηξη, ηθική αυτουργία σε οπλοχρησία, ηθική αυτουργία στην προμήθεια και κατοχή εκρηκτικής ύλης, ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά, απόπειρα εκβίασης, ψευδή καταγγελία και πρόκληση και προσφορά για την τέλεση πλημμελήματος.

Στους άλλους δύο κατηγορούμενους της υπόθεσης η εισαγγελία άσκησε δίωξη για: σύσταση συμμορίας, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή  (για τους πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ) και συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και οπλοφορία από κοινού, οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση, πρόκληση έκρηξης, προμήθεια κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς και παράνομη οπλοκατοχή. Ο τρίτος κατηγορούμενος  διώκεται μόνον για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και θεωρείται ότι δεν ενέχεται στα ανωτέρω.

Στα κρατητήρια αρνήθηκε να φάει «λόγω ειδικής διατροφής» και ζήτησε να πάει σε ιδιωτικό νοσοκομείο «για πρόβλημα υγείας», αλλά δεν πήγε επειδή του δόθηκε η δυνατότητα να μεταχθεί μόνο σε δημόσιο νοσοκομείο και αρνήθηκε. Συνέταξε ένα πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα  με τους δύο δικηγόρους του και αρνείται όλες τις κατηγορίες όπως και οι δύο συγκατηγορούμενοί του. Για την επίθεση στους αστυνομικούς στη Νέα Ερυθραία και την παρουσία τους κοντά στο σπίτι του Φουρθιώτη στο Διόνυσο την ώρα της “επίθεσης” με καλάσνικοφ στο μαντρότοιχο του σπιτιού του, υποστηρίζουν ότι είναι αθώοι.

Είμαστε σεκιούριτι

Λένε ότι τα κινητά τους εντοπίσθηκαν εκείνη την ώρα στις συγκεκριμένες περιοχές επειδή έκαναν περιπολία ως σεκιούριτι του Φουρθιώτη. Για το σακίδιο που έπεσε από τους δυο άνδρες που πυροβόλησαν αστυνομικούς στην Εκάλη και είχε γενετικό υλικό δικό τους, υποστηρίζουν ότι απ΄ όσο γνωρίζουν ήταν κοινόχρηστο σακίδιο σε ραδιοφωνικό σταθμό και είχε ίχνη DNA πολλών ατόμων, περιλαμβανομένων και των δικών τους από παλιά, όταν δούλευαν ως σεκιούριτι στο ραδιοσταθμό. Αρνούνται ότι συμμετείχαν στην σκηνοθετημένη επίθεση στο σπίτι του παρουσιαστή, αλλά ο ένας εξ αυτόν καταθέτει ότι ο Φουρθιώτης του είχε ζητήσει να βρει άτομα για να σκηνοθετήσει επίθεση στην οικία του και να διεκδικήσει αστυνομική φύλαξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες φέρεται να έλαβαν από 20.000 ευρώ έκαστος για την σκηνοθετημένη επίθεση. Κατά τις έρευνες βρέθηκαν 34.000 ευρώ. Συγκεκριμένα ο ένας εκ των κατηγορουμένων πήγε σε συνεργείο μοτοσικλετών και ζήτησε από τον μηχανικό να του φυλάξει ένα μικρό χρηματοκιβώτιο στο οποίο ήταν φυλαγμένα 6 χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, 48 χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, 277 χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και κάτι “ψιλά”. Επιπλέον στην κατοχή του ενός κατηγορούμενου βρέθηκαν 10.800 ευρώ.

Η ογκωδέστατη δικογραφία περιλαμβάνει και αναφορές πρώην αστυνομικών που ήταν στη φύλαξη του Μένιου Φουρθιώτη και κάνουν λόγο για απρεπή συμπεριφορά του παρουσιαστή, για καβγάδες για ασήμαντες αφορμές, σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, στο δρόμο με άνδρες της Τροχαίας, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι αστυνομικοί που τον συνόδευαν, να παρεμβαίνουν για να αποτραπούν επεισόδια. Αυτό προκύπτει από το ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, με την ένδειξη “απόρρητο”.

Ευτελισμός των φρουρών

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, ο Μένιος Φουρθιώτης διέθετε αστυνομική συνοδεία από πέρσι τον Μάιο, και συγκεκριμένα από τις 25/05/2020. Όπως μάλιστα σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα της ελληνικής Αστυνομίας με ημερομηνία 31 Μαρτίου 2021, με βάση τις δυσμενέστατες αναφορές της αστυνομικής συνοδείας του παρουσιαστή, «υπάρχουν περιστατικά που κατά την κρίση τους πλήττουν το κύρος της ελληνικής Αστυνομίας και δεν ανάγονται στην αποστολή τους». Οι ίδιοι ανέφεραν ότι «δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ασφάλειας του παρουσιαστή για την κατ’ εξαίρεση διαδικασία που προβλέπουν οι διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 156 του του Π.Δ. 141/91». (Η φρουρά του είχε δοθεί αρχικά επειδή υποστήριζε ότι ήταν στόχος και ότι είχαν σημειωθεί εκρήξεις και επιθέσεις εναντίον του).

Μεταξύ άλλων, οι αστυνομικοί αναφέρουν για τα ανάρμοστα περιστατικά, και το ότι στις 21 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους τους ζήτησε… να επέμβουν και να επιπλήξουν μια συνεργάτιδά του σε τηλεοπτικό κανάλι. Στις 08/09/2020 αναφέρουν διαπληκτισμό του παρουσιαστή με υπάλληλο καταστήματος εστίασης παρουσία του αστυνομικού συνοδού, στις 24/12/2020 διαπληκτισμό του με άλλο άτομο σε ζαχαροπλαστείο, παρουσία του αστυνομικού συνοδού του. Στις 10/01/2021 ζήτησε από αστυνομικό συνοδό να εκτελέσει καθήκοντα φύλαξης στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού, ελέγχοντας όσους εισέρχονται και εξέρχονται, στις 23/01/2021 ζήτησε από τον αστυνομικό συνοδό να εκτελέσει καθήκοντα οδηγού του αυτοκινήτου του προφασιζόμενος ότι δεν αισθάνεται καλά.

Στις 15/02/2021 μπήκε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο που είχε διατεθεί για τη συνοδευτική ασφάλεια προκειμένου να μετακινηθεί παρότι απαγορεύεται. Επιπλέον, επιβίβασε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο δύο ακόμα άτομα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής απαίτησε την άμεση αποδέσμευση ενός εκ των δύο αστυνομικών και προφασιζόμενος ότι είχε αιτηθεί την επιστροφή του στην οργανική του θέση χωρίς να τον έχει ενημερώσει. Ζήτησε από τον αστυνομικό οδηγό να αποβιβάσει τον συνάδελφό του στον πλησιέστερο σταθμό ΗΣΑΠ και παρότι ο οδηγός προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη ήταν ανένδοτος. Στις 23/02/2021 διαπληκτίστηκε με αξιωματικό στην Τροχαία Αττικής.

Στις 17/03/2021 ζητάει να επιβιβαστεί σε υπηρεσιακό όχημα επικαλούμενος λόγους υγείας. Στις 24/03/2021 απαιτεί από έναν εκ των τριών συνοδών του να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του προκειμένου να μετακινηθεί. Όταν αρνήθηκε του είπε: «Είσαι άσχετος. Να δεις που αύριο θα τρέχεις στο γραφείο του διοικητή σου». Στις 25/03/2021 αρνήθηκε να οδηγήσει το αυτοκίνητό του και ζήτησε επικαλούμενος λόγους υγείας να επιβιβαστεί στο υπηρεσιακό όχημα.

Ο Βαξεβάνης

Από την πλευρά του, ο παρουσιαστής είχε υποβάλει δύο αναφορές για τη διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων από τους αστυνομικούς συνοδούς του και είχε υποστηρίξει σε έναν από τους συγκατηγορουμένους του ότι ένας συνοδός της ΕΛΑΣ είχε… αποπειραθεί να τον δολοφονήσει. Ακόμη ερευνήθηκε, χωρίς επιβεβαίωση, αν οι δύο εκ των τριών συγκατηγορουμένων του, συμμετείχαν στην καταγγελλόμενη εισβολή στο γραφείο του πρώην υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση όπου ο τελευταίος μίλησε για «παρουσία μπράβων».

Ο Μένιος Φουρθιώτης ερευνάται από τις αρχές με εντολή της Εισαγγελίας για τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη περί “σχεδίου χτυπήματος” κατά αυτού και ενός ακόμη δημοσιογράφου, καταγγελίες που συνδέονται και με την υπόθεση των σκηνοθετημένων επιθέσεων. Ο κ. Βαξεβάνης κλήθηκε και κατέθεσε στο Τμήμα Εκβιαστών μία μέρα πριν την προσαγωγή και σύλληψη του παρουσιαστή. Παράλληλα, ο παρουσιαστής ερευνάται για οικονομικές και άλλες καταγγελθείσες δραστηριότητές του, για δηλώσεις υπέρογκων μισθών ώστε να εισπράττει ανάλογα ποσά από ασφαλιστικούς φορείς ή την πολιτεία.

Όσον αφορά στον κ. Βαξεβάνη, κατέθεσε ότι πρώην συνεργάτης του παρουσιαστή τον επισκέφθηκε στα γραφεία της εφημερίδας Documento και τον προειδοποίησε (λίγες μέρες πριν από τα περιστατικά στην Ερυθραία και στο Διόνυσο) ότι «έμαθε από άτομο στον Πειραιά ότι ο Φουρθιώτης ψάχνει άτομα να σκηνοθετήσει επίθεση εναντίον του, αλλά και να “χτυπήσουν” παράλληλα άλλους δύο δημοσιογράφους», πιθανόν για να φανεί πειστικά ως γενική επίθεση εναντίον δημοσιογράφων.

Ο ένας εκ των δύο δημοσιογράφων σύμφωνα με τον πρώην συνεργάτη του Φουρθιώτη, ήταν ο Βαξεβάνης. Ο τελευταίος, όταν μετά από λίγες μέρες διαπίστωσε ότι το ένα σκέλος των πληροφοριών επαληθεύθηκε (δηλαδή έγινε η “επίθεση” στο σπιτι του Φουρθιώτη) έκρινε ότι ίσως αληθεύουν και τα υπόλοιπα και νιώθοντας ότι απειλείται η ζωή του, προέβη σε καταγγελίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι