ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Το άγαρμπο άδειασμα του Τσιόδρα από Γκάγκα και Μαγιορκίνη

Το άγαρμπο άδειασμα του Τσιόδρα από Γκάγκα και Μαγιορκίνη, Όλγα Μαύρου

Αν και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αντέδρασε ως επιστήμονας στον τρόπο που εργαλειοποιήθηκε πολιτικά η μελέτη του –για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ– και δήλωσε ότι η έρευνά του συνάδει και με διεθνείς μελέτες επί του θέματος, ένας νεαρός επίκουρος καθηγητής, ο Γκίκας Μαγιορκίνης και η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα (που έγινε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας πρόσφατα) δεν δίστασαν να “αδειάσουν” στον αέρα τον ίδιο τον πρόεδρο της Εταιρείας Λοιμωξιολόγων και πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προηγουμένως είχε επιρρίψει έμμεσα ευθύνη στον ίδιο τον καθηγητή, λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός ή οιοσδήποτε συνεργάτης του ουδέποτε ενημερώθηκαν για την έρευνα του κ. Τσιόδρα». Όμως ενώ το πολιτικό άδειασμα είναι ενοχλητικό, όταν αυτό ακολουθείται και από μομφές συναδέλφων και εξ οικείων πλέον τα βέλη (και μάλιστα επιστημόνων) τα πράγματα είναι ηθικά πολύ χειρότερα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, πρώην διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής του “Σωτηρία” είπε σχετικά: «Κάθε εβδομάδα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που ελέγχει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει ζητήσει να τα βλέπει κάθε μέρα και το φθινόπωρο του ’20 έστειλε πολλούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη και τα περιφερειακά νοσοκομεία για να βοηθήσουν. Τα δεδομένα παρατηρούνται καθημερινά. Δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο, που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που αυτά εξηγούνται. Έχουμε ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού» είπε σε πρώτη φάση η κ. Γκάγκα.

Όμως δεν αρκέστηκε στο σχόλιο ότι ο κ. Τσιόδρας έκανε μια έρευνα με αδυναμίες και ουσιαστικά ανεπαρκή, αλλά την χαρακτήρισε και “ασαφή”. Και παρότι υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν πέντε και δέκα μέρες για ΜΕΘ, είπε ότι «ο μέσος όρος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός, λιγότερος από μια μέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν. Η μελέτη μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι σαφής. Έχουμε ανθρώπους που μπήκαν στη ΜΕΘ και πέθαναν μετά από μισή ώρα, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Το θέμα χρειάζεται παραπάνω ανάλυση», κατέληξε, κρίνοντας ουσιαστικά την μελέτη… προκαταρκτική!

Άδειασμα και από Μαγιορκίνη

Αλλά και ο Γκίκας Μαγιορκίνης προσπάθησε να αντιτάξει επιχειρήματα και να “αδειάσει” τη μελέτη, λέγοντας ότι έγινε σε περίοδο που «γινόντουσαν εμβολιασμοί και δεν έχουν συμπεριλάβει καθόλου το πόσοι ήταν εμβολιασμένοι, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μεγάλες ανισότητες από περιφέρεια σε περιφέρεια», κάτι απολύτως άσχετο με το πόσοι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ!

Το μόνον σχετικό είναι ότι κατά κανόνα προηγούνται στις ΜΕΘ οι ανεμβολίαστοι επειδή κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, αλλά αυτό δεν αφορά το ποσοστό θανάτων εκτός ΜΕΘ ή σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ, αλλά απεναντίας το υπερτονίζει. Αν αυτοί που μπήκαν στις ΜΕΘ κινδύνευαν περισσότερο, τότε γιατί πέθαναν εκείνοι που κινδύνευαν λιγότερο; Kαι το κυριότερο είναι ότι ο κ. Μαγιορκίνης πήγε αδιάβαστος στον καθηγητή του: η μελέτη ως προς τις ΜΕΘ είχε ολοκληρωθεί στην ουσία προ εμβολιασμών.

Ο κ. Μαγιορκίνης μέμφθηκε τον καθηγητή του λέγοντας ότι δεν συμπεριέλαβε επαρκή στοιχεία: «Στην μελέτη δεν έχουν συμπεριλάβει τα όρια του συστήματος ανά περιφέρεια και το βλέπουν συνολικά. Δεν έχουν όλες οι περιφέρειες την ίδια δυναμική, αυτό το γνωρίζουμε. Μην λέμε ότι τα 400 είναι το όριο, υπάρχει το όριο ανά περιφέρεια. Αυτό καθορίζεται με το ποσοστό ελεύθερων κλινών ανά περιφέρεια και είναι τελείως διαφορετικό. Η Αττική δεν έφτασε ποτέ στα όριά της» συμπλήρωσε, παρότι και στην Αττική καταγράφηκαν εκατοντάδες θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Όμως, ακόμα κι αν τεθεί το ζήτημα κατά περιφέρειες και πάλι το ποσοστό των θανάτων εκτός ΜΕΘ είναι εξαιρετικά υψηλό. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι η υπέρβαση του “400” ή του “500”, όπως επιλέγει να το τοποθετεί ο κ. Μαγιορκίνης.

Τι ανακοίνωσε ο Τσιόδρας

Μετά την έκταση που πήρε η μελέτη για τις ΜΕΘ και τις θυελλώδεις πολιτικές αντιδράσεις, ο κ. Τσιόδρας είχε προηγουμένως κάνει μια μετρημένη ανακοίνωση, στην οποία δεν αναιρούσε κανένα από τα συμπεράσματα της μελέτης, εστιάζοντας στην (κατ’ εκείνον) ουσία της υπόθεσης –τους εμβολιασμούς– και στο ότι δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται πολιτικά τα επιστημονικά συμπεράσματα. Παράλληλα άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό, ότι ερμηνεύεται ίσως μονοδιάστατα η έρευνά του, γράφοντας ότι οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ σχετίζονται και με την ηλικία ή τη βαρύτητα της νόσου. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, έγραψε τα εξής:

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση. Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού.

Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα Υγείας. Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού.

Σωτήρης Τσιόδρας,

Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας, Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι