ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το AstraZeneca “ξαναχτύπησε”; – 60χρονη με εγκεφαλική αιμορραγία

Το AstraZeneca "ξαναχτύπησε"; – 60χρονη με εγκεφαλική αιμορραγία , Όλγα Μαύρου

Ένα ακόμη περιστατικό, που ερευνάται αν είναι παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca, έγινε γνωστό και στην Ηλεία, όπου μια 60χρονη γυναίκα υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό της με το AstraZeneca. Στις 8 Απριλίου είχε εμβολιασθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου με την πρώτη δόση και στις 15 Απριλίου διακομίσθηκε με εγκεφαλική αιμορραγία.

Η ασθενής νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη νευρολογική κλινική του Άγιου Ανδρέα στην Πάτρα. Ο ΕΟΦ επικοινώνησε τηλεφωνικά με το νοσοκομείο του Πύργου και ζητούσε λεπτομέρειες για το ιστορικό της γυναίκας. Την ίδια ώρα πάντως, τα κέντρα που εμβολιάζουν με AstraZeneca παρουσιάζουν μεγάλα κενά, καθώς προσέρχεται σε αυτά λιγότερο από το 50% των ραντεβού για εμβολιασμό.

Οι περισσότεροι, κυρίως ηλικίας 60-65 που είχαν εγγραφεί αυτομάτως στο συγκεκριμένο εμβόλιο, ψάχνουν να βρουν να εμβολιαστούν σε άλλα κέντρα με εμβόλια της Pfizer ή της Moderna. Χθες η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι δεν θα χορηγεί πλέον το συγκεκριμένο εμβόλιο στα άτομα κάτω των 60 ετών. Ανακοίνωσε επίσης, ότι όσοι έλαβαν την πρώτη δόση του θα μπορούν, αντί για δεύτερη δόση, να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer, 85 μέρες μετά την δόση τoυ ΑstraZeneca.

Υπενθυμίζεται ότι εγκεφαλική αιμορραγία παρουσίασε και δυστυχώς απεβίωσε στην Σόφια 23χρονος Έλληνας φοιτητής της Ιατρικής πριν από δύο μήνες, σπούδαζε εκεί και εμβολιάσθηκε (παρότι νέος) ως ανήκων στους υγειονομικούς και στους ιατρονοσηλευτές. Η δε Βουλγαρία τότε πόνταρε στο AstraZeneca, επειδή όλα τα άλλα εμβόλια ήταν πολύ πιο ακριβά και είχε μάλιστα παραιτηθεί πολλών δόσεων της Pfizer.

Τι γίνεται με τα άλλα εμβόλια

Όσον αφορά στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, που επίσης είναι υπό διερεύνηση για πρόκληση θρομβώσεων, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, παιδίατρος Μαρία Θεοδωρίδου, είπε χθες ότι «το εμβόλιο αυτό προέρχεται από έρευνες δεκαετιών κι έχει παρασκευαστεί με την μέθοδο του ιικού φορέα. Είναι διαφορετικό ως προς το εμβόλιο της Astrazeneca. Έχει το καλό ότι είναι μονοδοσικό και ότι 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό η αποτελεσματικότητά του είναι πάνω από 80%. Μετά από 49 μέρες προστατεύει απολύτως τόσο από βαριά νόσηση, όσο και από θάνατο», είπε.

Προσέθεσε ότι αναμένονται γνωμοδοτήσεις και ανακοινώσεις οριστικές σήμερα Τρίτη, 20 Απριλίου. Επίσης είπε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή για τις εγκύους. H Johnson & Johnson ζήτησε χθες σήμερα από όλες τις εταιρείες να κάνουν μια κοινή μελέτη για τα θρομβοεμβολικά επεισόδια, αλλά η Pfizer και η Moderna αρνήθηκαν, δηλώνοντας και οι δύο ότι «το δικό μας εμβόλιο έχει κριθεί ασφαλές». Μόνον η AstraZeneca δέχτηκε να συμμετάσχει σε κοινή έρευνα.

Οι θρόμβοι που φαίνεται να συνδέονται με τα συγκεκριμένα εμβόλια έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Εμφανίζονται σε ασυνήθιστα μέρη του σώματος, όπως είναι ο εγκέφαλος και η κοιλιά και συνδυάζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, κυτταρικά θραύσματα που συμβάλλουν στην πήξη του αίματος. Περαιτέρω ανάλυση εντόπισε χαρακτηριστικά μιας άλλης πάθησης, που ονομάζεται θρομβοπενία και προκαλείται από την ηπαρίνη (HIT).

«Θα μπορούσε να προκαλείται από τους αδενοϊκούς φορείς, από την ακίδα πρωτεΐνη ή από έναν μολυντή παρόντα στον φορέα» εξηγεί στο επιστημονικό περιοδικό “Nature” ο ανοσολόγος Hildegund Ertl, στο ινστιτούτο Wistar των ΗΠΑ. Επικρατεί ένας γενικότερος προβληματισμός για τα εμβόλια που μοιράζονται την ίδια τεχνολογία, όπως είναι το Sputnik V.

Tο Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya της Ρωσίας εξέδωσε πρόσφατα σχετικό δελτίο Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι «όλα τα εμβόλια που βασίζονται σε αδενοϊούς είναι διαφορετικά και συνεπώς δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα» και επέμεινε ότι στη Ρωσία δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας θάνατος κατόπιν εμβολιασμού, από θρόμβωση ή άλλο αίτιο.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ο Οργανισμός Φαρμάκων της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου αναφέρθηκαν εννέα περιπτώσεις ατυπικών θρομβώσεων και δύο διαταραχών της πήξης, εκ των οποίων οι τέσσερις θανατηφόρες. Συνολικά στη Γαλλία καταγράφηκαν 23 περιστατικά, σε σύνολο 2.725.000 δόσεων που έχουν χορηγηθεί.

Οι υγειονομικές Αρχές τονίζουν πως τα νέα περιστατικά αφορούν άτομα «με διαφορετικό προφίλ»: Τέσσερις γυναίκες και πέντε άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη. Επίσης, σε πρόσφατο άρθρο στο “New England Journal of Medicine” που εξέτασε 23 σχετικές περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε πως υπήρχαν σε αυτές και άνδρες άνω των 60 ετών. Και στην Ελλάδα σημειώθηκε εγκεφαλικό, κατόπιν εμβολιασμού σε άνδρα, ηλικίας 63 ετών.

«Όσο συγκεντρώνονται περισσότερα περιστατικά, τόσο πιο ξεκάθαρο γίνεται ότι οι παρενέργειες δεν περιορίζονται σε κάποια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ή φύλο», είπε σχετικά ο Πιερ Μανούκιο Μανούκι, ερευνητής σε Πολυκλινική του Μιλάνου, ειδικός στις διαταραχές της πήξης. Ο ίδιος είπε ότι «πιθανόν να πρόκειται για σπάνια ανοσολογική αντίδραση που εκδηλώνεται σε δύο διαφορετικά ομάδες και πιθανόν για διαφορετικό λόγο, με τη μία ομάδα είναι κυρίως νέες γυναίκες και την άλλη όμως να αφορά και τα δύο φύλα σε ηλικίες μεγαλύτερες».

Σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι «από την BioNTech-Pfizer περιμένουμε 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna, περιμένουμε 354.000 τον Μάιο και 408.000 τον Ιούνιο. Από την Johnson & Johnson έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένουμε 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο. Τέλος, από την AstraZeneca περιμένουμε 450.000 δόσεις για κάθε μήνα το επόμενο τρίμηνο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι