Το δεύτερο κύμα της πανδημίας “βομβαρδίζει” τις οικονομίες

Άσχημα τα μαντάτα από τα λύματα της Αττικής

Ένα δεύτερο κύμα πανδημίας Covid-19 σαρώνει την Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις των κρατών της, να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού του, αποφεύγοντας ένα καθολικό lockdown, που θα αποδειχτεί ιδιαίτερα καταστροφικό για τις οικονομίες τους. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες δεν έχουν συνέλθει από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Οι ηγεσίες των κρατών επιδιώκουν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, ώστε να επιδείξουν υπευθυνότητα, τηρώντας τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί.

Η Ελλάδα αν και κατάφερε να διαχειριστεί με επιτυχία το πρώτο κύμα του Covid-19, τώρα αντιμετωπίζει και αυτή, ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων. Την Παρασκευή επιβεβαιωθήκαν σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 841 νέα κρούσματα  κορονοϊού, με τις μολυσμένες περιοχές να χωρίζονται σε “κόκκινο” και “πορτοκαλί”, ανάλογα με το επίπεδο επικινδυνότητας.  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμα για τον κορονοϊό ανήγγειλε νέα μέτρα για το περιορισμό του Covid-19, που περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Το δεύτερο κύμα του Covid-19 έχει χτυπήσει “καμπανάκι κινδύνου” στην ΕΕ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι οι ηγέτες θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη στις 29 Οκτωβρίου για τον κορονοϊό. Nα συζητήσουν για το πως μπορούν να συντονιστούν για να περιορίσουν την πανδημία, καθώς αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα.

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ αντιμετώπισαν διαφορετικά τον κορονοϊό, τους πρώτους μήνες που εμφανίστηκε η πανδημία. Ο συντονισμός τους κρίνεται αναγκαίος για να αποτρέψει την επανάληψη των αντιφάσεων, που παρατηρήθηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί μέτρα που αποφασίστηκαν σε επίπεδο ΕΕ, για να βοηθήσουν τις οικονομίες των κρατών – μελών να ανακάμψουν από το πρώτο κύμα του κορονοϊού. Το γεγονός έχει να κάνει με την καθυστερημένη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την γραφειοκρατία, που μαστίζει εδώ και χρόνια τον ευρωπαϊκό οργανισμό.

Ο ιός Covid-19 τους καλοκαιρινούς μήνες, μόλυνε στην ευρωπαϊκή ήπειρο, κυρίως νεαρά σε ηλικία άτομα, τα οποία πήγαιναν σε μπαρ, εστιατόρια και συνωστίζονταν σε δημόσιους χώρους. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε και στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή νέων και σε υπαίθρια πάρτι. Το ποσοστό των θανάτων από κορονοϊό στην ΕΕ, παρέμεινε χαμηλό, καθώς τα νεαρά άτομα σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, είναι λιγότερα ευάλωτα στον κορονοϊό. Δεν αρρωσταίνουν σοβαρά όπως οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.

Δεύτερο κύμα και ηλικιωμένοι 

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) επισήμανε, ότι μολύνονται πλέον από κορονοϊό, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ECDC, τουλάχιστον 13 χώρες στην Ευρώπη είδαν, να αυξάνονται τα νέα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω. Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 σε ηλικιωμένα άτομα, παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Τα ποσοστά μόλυνσης Covid-19 σε άτομα άνω των 65 ετών, είναι υπερδιπλάσια σε ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, σε σύγκριση με αυτά που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος κορονοϊού.

Περισσότερα από 100 κρούσματα ηλικιωμένων ατόμων έχουν αναφερθεί σε Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ουγγαρία. Τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης από Covid-19 που παρατηρούνται στα ηλικιωμένα άτομα προκαλούν έντονη ανησυχία για τη θνησιμότητα του ιού. Οι ηλικιωμένοι συνήθως καταλήγουν στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να έχουν υψηλότερο ποσοστό θανάτου, από άτομα νεότερης ηλικίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαιώνει και αυτός, με δικά του στοιχεία την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στους ηλικιωμένους. Σχεδόν το 88% όλων των θανάτων από τα τέλη Αυγούστου στην Ευρώπη, ήταν μεταξύ ηλικιακών ομάδων 65 ετών και άνω. Όταν ο κορονοϊός αρχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία σε ηλικιωμένους, επιβαρύνεται και το υγειονομικό σύστημα κάθε χώρας.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες και με κινήματα αμφισβήτησης της ύπαρξης του κορονοϊού ή των επιπτώσεων του σε επίπεδο υγείας και κοινωνίας. Αντιδρούν στην επιβολή των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. Τα κινήματα θεωρούν ότι τα μέτρα έχουν στόχο να περιορίσουν τις ατομικές ελευθερίες και κάποια ενστερνίζονται και διάφορες θεωρίες συνομωσίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι