Το dirty game με τα εμβόλια – Το παρελθόν στοιχειώνει τη Γερμανία

Το dirty game με τα εμβόλια – Το παρελθόν στοιχειώνει τη Γερμανία, Μάκης Ανδρονόπουλος

Δεν μπορούμε ακόμη να ξέρουμε, αλλά αυτή η ιστορία με την βρετανική AstraZeneka, την Κομισιόν και τη Γερμανία είναι πολύ ύποπτη. Δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε αν πρόκειται απλά για εμπορική υπόθεση ή για επιστημονικο-υγειονομική. Δεν μπορούμε επίσης να γνωρίζουμε αν πρόκειται για ευρωπαϊκή εκδίκηση στο Brexit καθώς ναι μεν η Κομισιόν το ενέκρινε, αλλά λέει ότι καλύπτει μόνο 60% ή για γερμανική λαβή, καθώς το Βερολίνο θεωρεί ότι το εμβόλιό της δεν κάνει για τους άνω των 65.

Δεν μπορούμε ακόμη να ξέρουμε αν όλα γίνονται για να ενισχυθεί η γερμανική BionTech που δουλεύει με την αμερικανική Pfizer, αλλά νομιμοποιούμαστε να είμαστε καχύποπτοι. Το σίγουρο είναι πως η διαχείριση της πανδημίας μέσα στη Γερμανία ήταν αποτυχημένη, όπως άλλωστε αποτυχημένη ήταν και η διαχείριση από τη γερμανική προεδρία, αλλά και η πολιτική της Γερμανίδας πρόεδρου της Κομισιόν που ψάχνει να βρει τώρα εμβόλια…

Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Γερμανία στην ιστορία παίζει dirty game. To ξέρουμε από το 1917 όταν οι μυστικές υπηρεσίες του Κάιζερ χρηματοδότησαν τον Λένιν για να κάνει την επανάσταση και να κλείσει το Ανατολικό Μέτωπο. Το ξέρουμε από το πώς δούλεψε τους Αγγλογάλλους την περίοδο 1937-39, το ξέρουμε από το σύμφωνο Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ, το ξέρουμε από αυτά που έκανε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την βιομηχανία της γενοκτονίας.

Αλλά το ξέρουμε και από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που το Βερολίνο παρέσυρε την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία στον όλεθρο. Ξέρουμε ότι η Γερμανία εισέβαλε στο ουδέτερο Βέλγιο για να χτυπήσει πισώπλατα τους Γάλλους. Και ξέρουμε πως η Γερμανία αδίστακτα εγκαινίασε την πιο φρικτή μορφή πολέμου, τον χημικό, με το αέριο Zyklon B που επαναχρησιμοποίησε στους θαλάμους αερίων στον δεύτερο πόλεμο…

Μια δραματική αυτοκτονία το 1915

Αυτές τις μέρες προβλήθηκε στην ΕΡΤ 3 μια ενδιαφέρουσα βρετανική παραγωγή έξι επεισοδίων με τίτλο “Ένας αιώνας σε φιλμ”, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται στην αυτοκτονία της Γερμανίδας χημικού, εβραϊκής καταγωγής, Κλάρα Ίμερβαρ (Clara Immerwahr, 1870 –1915). Η Κλάρα Ίμερβαρ ήταν η πρώτη γυναίκα στη Γερμανία που απέκτησε διδακτορικό στη χημεία, ήταν ακτιβίστρια υπέρ της ειρήνης και των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά και σύζυγος του επίσης εβραϊκής καταγωγής χημικού Φριτς Χάμπερ (Fritz Haber, 1868-1934).

Ο Φριτς Χάμπερ ανέπτυξε μαζί με τον Καρλ Μπος μια μέθοδο για την καταλυτική σύνθεση αμμωνίας από υδρογόνο και άζωτο από τον αέρα. Έτσι, προέκυψε τ ο Zyklon B (Κυκλώνας Β) που χρησιμοποιήθηκε ως εντομοκτόνο στη γεωργία. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έκανε τη μετατροπή του για πολεμική χρήση. Η εφαρμογή του στον “πόλεμο των χαρακωμάτων” (δεύτερη Μάχη του Υπρ) εξολόθρεψε χιλιάδες Γάλλους (τύφλωση, παράλυση, θάνατος), γεγονός που σόκαρε την Κλάρα, η οποία τον ρώτησε –σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ- γιατί το έκανε αυτό; Ο Φριτς απάντησε ότι έτσι θα έσωζε χιλιάδες ζωές Γερμανών στρατιωτών. Η Κλάρα δεν άντεξε την δικαιολογία και αυτοπυροβολήθηκε.

Ο Φριτς Χάμπερ διετύπωσε μια μαθηματική σχέση ανάμεσα στη συγκέντρωση του αερίου και στον χρόνο εκθέσεως που χρειαζόταν για να επέλθει θάνατος, γνωστή ως “Κανόνας του Χάμπερ”, γι’ αυτό και θεωρείται “πατέρας των χημικών όπλων”. Παρασημοφορήθηκε από τον Κάιζερ για τις υπηρεσίες του και τιμήθηκε το 1918 με το βραβείο Νόμπελ Χημείας για τη μέθοδο σύνθεσης της αμμωνίας, που οδήγησε στην παραγωγή τόσο λιπασμάτων, όσο και εκρηκτικών. Στον Mεσοπόλεμο, με την έκρηξη του αντισημιτισμού, έγινε χριστιανός, αλλά τελικά υποχρεώθηκε το 1933 να εγκαταλείψει τη Γερμανία και πέθανε τον επόμενο χρόνο στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Εμβόλια, manual και υποκρισία

Τη μικρή αυτή δραματική ιστορία δεν την επαναφέραμε μόνο για να θυμίσουμε ότι η Γερμανία χρησιμοποίησε πρώτη χημικά σε πόλεμο, γεγονός που αποδεικνύει διαχρονικά πως οι ηγεσίες της είναι αδίστακτες, αλλά κυρίως για να επισημάνουμε πως συνηθίζουν να εφαρμόζουν ύπουλα σχέδια έναντι των άλλων.

Η πολιτική ιστορία της Γερμανίας μέσα στην ΕΕ είναι γεμάτη τέτοια παραδείγματα κρυφών σχεδιασμών, ύπουλων προθέσεων, εξουσιαστικών στόχων που επενδύονται άλλοτε με μια υπερβολική προσκόλληση στο manual, άλλοτε σε ένα υποκριτικό πολιτικό καθωσπρεπισμό, άλλοτε ως προσφορά καλών υπηρεσιών που πάντα αποβλέπουν σε γεωπολιτικές επιδιώξεις.

Η Ελλάδα γνωρίζει καλά τις εμμονές του σκοτεινού μυαλού του Βερολίνου και τη γερμανική μέθοδο. Την γνωρίζει από τη βαυαροκρατία, από την στάση των Ελλήνων βασιλέων στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τα αντίποινα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από την άρνηση πληρωμής του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων, από τα μνημόνια και την τρόικα και τώρα από την ξεδιάντροπη, από το υποβρύχιο που έγερνε, από την άρνηση του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία και την ύπουλη υποστήριξή της στις διερευνητικές. Η Γερμανία αποτελεί βασικό γεωπολιτικό πρόβλημα για την Ελλάδα και δομικό πρόβλημα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι