Το ελληνικό ίχνος στην “πληγωμένη” Χώρα των Κέδρων

Το ελληνικό ίχνος στην “πληγωμένη” Χώρα των Κέδρων

Μακραίωνοι ιστορικοί, πολιτιστικοί και φιλικοί δεσμοί συνδέουν την Ελλάδα και τον “πληγωμένο” Λίβανο από αρχαιοτάτων χρόνων έως την σύγχρονη εποχή. Η ιστορική συνύπαρξη των δύο λαών αρχίζει από την περίοδο της μυκηναϊκής και φοινικικής περιόδου όπου οι δύο αυτοί λαοί μέσω του θαλάσσιου εμπορίου και της ανταλλαγής προϊόντων άρχισαν σιγά σιγά να επικοινωνούν και να συνδιαλέγονται όλο και περισσότερο, γνωρίζοντας ο ένας τον άλλο.

Με το πέρασμα των αιώνων ήρθαν ακόμα πιο κοντά με την εφεύρεση από πλευράς των Φοινίκων του αλφάβητου, αλλά και με τον εμπλουτισμό και τελειοποίηση του από τους Έλληνες. Αυτό σηματοδότησε την εφευρετικότητα και την υψηλή παιδεία των δύο λαών. Εν συνεχεία η γνωριμία των δύο λαών έφτασε στο αποκορύφωμα της κατά την Ελληνιστική εποχή και αργότερα την περίοδο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όπου εκεί υπήρξε μία ειλικρινής, άμεση και εγκάρδια φιλία και εκτίμηση.

Οι περίοδοι αυτοί συνοδεύτηκαν από την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων όπως επίσης και την δημιουργία μεγάλων οικοδομημάτων και παιδαγωγικών σχολών της εποχής. Ακόμα η ευημερία και η ειρήνη είχε εγκατασταθεί στις μεγάλες πόλεις της εποχής αλλά το κύριο ήταν ότι η ειρήνη είχε εγκατασταθεί στις καρδιές των ανθρώπων. Φτάνοντας σιγά-σιγά ως τις μέρες μας η Ελλάδα και ο Λίβανος σύναψαν διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με σκοπό την περαιτέρω αλληλοβοήθεια, αλληλοϋποστήριξη και γνωριμία μεταξύ των δύο λαών.

Ισχυροί οι δεσμοί Ελλάδας-Λιβάνου

Η Ελλάδα κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο (1975-1990) άνοιξε την καρδιά της και φιλοξένησε 30.000 Λιβανέζους πολίτες με τις οικογένειες τους. Παράλληλα η Ελλάδα συμπαραστάθηκε δραστήρια στον Λίβανο κατά τον πόλεμο του 2006 και ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Συμβάλλει ακόμα και στον οικονομικό τομέα του Λιβάνου μέσω επενδύσεων.

Βέβαια και πολλοί Λιβανέζοι πολίτες επενδύουν στην Ελλάδα μέσω επιχειρηματικών σχεδίων και μέσω του τουρισμού. Η σχέση ενδυναμώνεται μεταξύ των δύο λαών και στο πολιτιστικό κομμάτι όπου και οι δύο χώρες διαθέτουν μεγάλες πνευματικές προσωπικότητες από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας μερικοί εκ των οποίων έχουν συμβάλλει στην φιλία και γνωριμία μεταξύ των λαών, όπως ο Χαλίλ Ζιμπράν και η Φαιρούζ.

Συνάμα τα κοινά λαϊκά έθιμα και παραδόσεις συνδέουν τους δύο λαούς ακόμα πιο πολύ δείχνοντας τα πολλά κοινά κοινωνικά στοιχεία μεταξύ αυτών. Ακόμα το μεσογειακό κλίμα και η μεσογειακή κουζίνα συνθέτουν ένα ευρύ πλαίσιο μεταξύ της ευζωίας και της υγιεινής διατροφής όπου μοιράζονται αυτοί οι δύο λαοί.

Αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες ώρες για τον Λίβανο, η Ελλάδα έσπευσε να βοηθήσει στέλνοντας ως πρώτο βήμα ένα C-130 με τμήμα της ΕΜΑΚ, με σκοπό να βοηθήσει στην ανεύρεση επιζώντων στα εκτεταμένα ερείπια που προκάλεσε η πρωτοφανής αυτή διπλή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx