Το εμβόλιο και το μεγάλο καλάθι του Κικίλια
21/11/2020Η κυβέρνηση χρειάζεται διαρκώς θέματα που να αλλάζουν την ατζέντα, από τις δραματικές εικόνες στις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο έμεινε ανυπεράσπιστο ακόμα και μετά το πρώτο lockdown. Στην αρχή της εβδομάδας, έπαιξε με την απαγόρευση κάθε συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Στη συνέχεια είχαμε το διάγγελμα του υπουργού Υγείας, ο οποίος μας βεβαίωσε ότι είναι θέμα χρόνου να εμβολιαστούμε και να σωθούμε. Τα εμβόλια είναι σχεδόν έτοιμα είπε. Δεν έχει καμία σημασία, ότι για να κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο πρέπει να λάβει έγκριση των υγειονομικών αρχών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και δεν θα συμβεί, σε μεγάλη διεθνή κλίμακα, αν τα κρίσιμα τεστ σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, δεν μηδενίσουν ουσιαστικά τους κινδύνους.
Ιδού λοιπόν τι είπε ο Χανς Κλούγκε διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας, μαζί με τις ΗΠΑ. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι δύσκολοι», και επεσήμανε, ότι κάποια συστήματα υγείας χωρών της Ευρώπης βρίσκονται στα όριά τους λόγω των πολλών ασθενών με νέο κορονοϊό. Υπογράμμισε επίσης ότι: «Παρά τα ενθαρρυντικά νέα, τα εμβόλια δεν θα είναι ένα μαγικό ραβδί, διότι γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα θα είναι περιορισμένα, κυρίως στην αρχή». Καταλάβαμε; Καταλάβαμε ότι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι προς το παρόν.
Σκληρά χτυπήματα στην τσόχα…
Στο μεταξύ η μάχη των γιγάντων της φαρμακοβιομηχανίας είναι σκληρή. Η ευρωπαϊκή Astra Zeneca που προηγήθηκε έπεσε σε περιπτώσεις παρενεργειών σε ελάχιστους από τους εθελοντές που δέχτηκαν να εμβολιαστούν. Μέχρι να επανέλθει, εμφανίστηκε η αμερικανική Pfiser, ανακοινώνοντας πως το δικό της εμβόλιο είχε επιτυχία 90%. Αμέσως μετά, είχαμε τη ρελάνς της επίσης αμερικανικής Moderna, που ανακοίνωσε επιτυχία 94,5%. Πριν καν κοπάσουν οι εντυπώσεις και κλειδώσει η υπεροχή της, έρχεται νέο χτύπημα στην “τσόχα” από την Pfizer, ανακοινώνοντας νέο ποσοστό επιτυχίας 95%! Και η Astra Zeneca έκανε ρελάνς με 99%.
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλβέρτος Μπουρλά, 20 εκατομμύρια εμβόλια είναι έτοιμα να κυκλοφορήσουν, αμέσως μόλις δοθεί άδεια από τον ΠΟΥ. Κι αν δεν δοθεί άδεια; Τι θα γίνουν τα 20 εκατομμύρια εμβόλια; Σταματάμε εδώ την περιγραφή του σκληρού πόκερ των πολλών-πολλών δισεκατομμυρίων και περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις από τον ΠΟΥ.
Περιμένουμε να μάθουμε, όχι μόνο το ποσοστό ασφαλείας, αλλά τον τρόπο που τα εμβόλια αντιμετωπίζουν και εξουδετερώνουν τον ιό. Περιμένουμε να μάθουμε τη χρονική διάρκεια που αυτά τα εμβόλια προστατεύουν με ασφάλεια τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιμένουμε να μάθουμε αν είναι τελικά εμβόλια με την κλασική έννοια.
Νέου τύπου “εμβόλιο”
Κι αυτό, διότι τα εμβόλια με την κλασική ως τώρα μορφή, περιέχουν ιούς που προκαλούν παραγωγή αντισωμάτων και εξουδετερώνουν τους εισβολείς. Συνήθως τα μέχρι σήμερα εμβόλια, χρειάστηκαν από οκτώ μέχρι και 10 χρόνια για να φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα ασφαλείας. Με λίγα λόγια έχουν ενταθεί οι απορίες, για το τι είναι τελικά τα παρασκευάσματα που ακούμε και ολοκληρώνονται σε λιγότερο από ένα χρόνο. Πως λειτουργούν και αν αντιμετωπίζουν δραστικά την προσβολή των ανθρώπινων οργανισμών από τη μόλυνση. Αυτό το αναφέρουμε καθώς έγινε γνωστό από την ίδια την Pfizer ότι η ιδιαιτερότητα του εμβολίου της απαιτεί συντήρηση και αποθήκευσή του σε πολικές θερμοκρασίες -70 βαθμών Κελσίου!
Το κύριο πρόβλημα είναι ότι αυτό το εμβόλιο, το οποίο βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί συνθετικό mRNΑ (μεταφέρει τη γενετική πληροφορία από το DΝΑ στα ριβοσώματα για την πρωτεϊνοσύνθεση των κυττάρων) για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του ιού, μπορεί να διατηρηθεί μόνο στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου.
Εμείς όμως είμαστε αισιόδοξοι. Έρχεται το εμβόλιο. Την αποτελεσματικότητά του θα την διαπιστώσουμε στην πράξη. Η κόπωση του πλανήτη και οι πληγές που δημιουργούνται, δεν αφορούν σχεδόν κανένα. Ας τα λύσουν αυτά οι επόμενες γενεές. Εμείς ελπίζουμε πως, εάν και όταν η ζωή στη γη γίνει αβίωτη, εμείς θα έχουμε αποδημήσει σε τόπους χλοερούς, τόπους αναπαύσεως…