Το εστιατόριο στη Γάζα που παρέχει δωρεάν φαγητό

Το εστιατόριο στη Γάζα που παρέχει δωρεάν φαγητό

Σύνταξη SLpress.gr  – 

Στη Λωρίδα της Γάζας περίπου το 80% των κατοίκων βασίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν. Διάφορες πρωτοβουλίες πολιτών βοηθούν τους φτωχούς, παρέχοντάς τους τροφή και ιατρική περίθαλψη ή διαγραφή των χρεών τους. H δημοσιογράφος Huda Baroud από την Παλαιστίνη ανέδειξε στο Al Monitor μια σημαντική εκστρατεία της αλυσίδας εστιατορίων Abdallah που προσφέρει σε κατοίκους της Γάζας δωρεάν πρωινό και δείπνο κάθε μέρα.

Πολλές ακόμη πρωτοβουλίες λαμβάνουν χώρα στην περιοχή. Μια από αυτές μετράει ήδη τέσσερα χρόνια. Η Faker Bghayrak είναι μια πρωτοβουλία νέων που προσφέρει τροφή και ιατρική περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη. Μια πιο πρόσφατη εκστρατεία, το Sameh Toujar, ενθαρρύνει τους εμπόρους να διαγράψουν τα χρέη των κατοίκων της Γάζας που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Το εστιατόριο Abdallah όμως έχει τη δική του ιστορία. Τα εστιατόρια της αλυσίδας βρίσκονται σε τρία μέρη. Στη γειτονιά Rimal, δυτικά της πόλης της Γάζας, στην Sabra στην κεντρική Γάζα και στη γειτονιά al-Zaytun, νότια της πόλης της Γάζας. Όλα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην παροχή τροφής σε 100 φτωχές οικογένειες καθημερινά.

Ο αριθμός αυξάνεται

Τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και οι εργαζόμενοι μιλούν με υπερηφάνεια για την πρωτοβουλία. Μερικοί μαθητές που δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν σάντουιτς επισκέπτονται το εστιατόριο Abdallah πριν από το σχολείο για να πάρουν ένα σάντουιτς φαλάφελ και μια μικρή σαλάτα. Το εστιατόριο άρχισε να δίνει στους μαθητές σάντουιτς για πρωινό πριν από μερικούς μήνες, όταν ένας από τους υπαλλήλους του εστιατορίου είδε πως ένας εννιάχρονος και ο φίλος του κοίταζαν τα φαλάφελ. Τότε τους προσέφεραν δωρεάν δύο σάντουιτς. Την επόμενη μέρα επισκέφθηκαν ξανά το εστιατόριο και έτσι η πράξη έγινε μια μόνιμη κατάσταση.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται για δωρεάν φαγητό συνεχίζει να αυξάνεται, δεδομένου του συνεχιζόμενου αποκλεισμού που έχει επιβάλλει το Ισραήλ και της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στη Λωρίδα της Γάζας. Για να μην αναφέρουμε τις ατέρμονες επιπτώσεις των κυρώσεων που επέβαλε η Παλαιστινιακή Αρχή, όπως οι περικοπές μισθών [για τους δημόσιους υπαλλήλους] και η [υποχρεωτική] πρόωρη συνταξιοδότηση“, αναφέρει ο ιδιοκτήτης Abdallah Lafi.

Ο Lafi δεν λαμβάνει καμία βοήθεια ή υποστήριξη για την εκστρατεία του από κυβερνητικές ή φιλανθρωπικές οργανώσεις στη Γάζα. Ο ίδιος ζήτησε από φίλους που δουλεύουν ως δημοσιογράφοι να παρουσιάσουν στα μέσα ενημέρωσης την εκστρατεία. Στόχος του ήταν η ευαισθητοποίηση και των άλλων εστιατορίων, ώστε να κάνουν το ίδιο. Η επιτυχία της εκστρατείας που ξεκίνησε το εστιατόριο Abdallah αποκαλύπτει τη φτώχεια που υπέστησαν οι οικογένειες στη Λωρίδα της Γάζας.


Με πληροφορίες από το Al-Monitor

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι