ΘΕΜΑ

Το φάντασμα του Επστάιν ρίχνει βαριά σκιά στους Κλίντον

Το φάντασμα του Επστάιν ρίχνει βαριά σκιά στους Κλίντον, Νεφέλη Λυγερού

Παγκόσμιος σάλος έχει προκληθεί από την αποκάλυψη πως ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον βρίσκεται στη λίστα  του διαβόητου ζευγαριού μαστροπών, Τζέφρι Επστάιν και της Γκισλέιν Μάξγουελ. Η παγκόσμια κοινή γνώμη αναμένει να βγουν στη δημοσιότητα από την δικαιοσύνη της Νέας Υόρκης τα ονόματα από την λίστα του καταδικασμένου για σεξουαλικά  εγκλήματα, αυτόχειρα χρηματιστή. Ο Κλίντον αναγνωρίστηκε από το AΒC News ως ο “Doe 36” στην λίστα Επστάιν και αναφέρεται σε περισσότερες από 50 επεξεργασμένες καταθέσεις.

Καίριο ρόλο στη αποκάλυψη των ονομάτων της λίστας του αδίστακτου ζευγαριού, ήταν η μήνυση ενός θύματος τους, της Βιρτζίνια Τζιούφρε. Η ίδια δεν έχει αναφέρει κάποιο αδίκημα του Κλίντον, αλλά πως συνάντησε τον πρώην πρόεδρο στο διαβόητο νησί του Επστάιν. Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου ισχυρίστηκαν πως ουδέποτε έχει μεταβεί στο διαβόητο νησί. Ο αυτόχειρας χρηματιστής κατηγορήθηκε πως εξέδιδε κορίτσια σε μια έπαυλη του στη Νέα Υόρκη, μια βίλα στο Παλμ Μπιτς, ένα ράντσο έξω από τη Σάντα Φε και σε ένα ιδιωτικό νησί στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους.

Να σημειωθεί πως τα προσωπικά αρχεία καταγραφής πτήσεων που κρατούσε ένας από τους πιλότους του Επστάιν έδειξαν ότι ο Κλίντον πετούσε εκτενώς με το αεροπλάνο του χρηματιστή, μεταξύ άλλων σε ταξίδια στο Παρίσι, την Μπανγκόκ και το Μπρουνέι, τα χρόνια μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα, το 2001. Κανένα από τα διαθέσιμα αρχεία ωστόσο δεν περιλάμβανε ταξίδι του πρώην προέδρου στο νησί του Επστάιν. Επιπλέον, η λίστα δεν περιλαμβάνει μόνο τα ονόματα φερόμενων δραστών και συνεργατών του Επστάιν, αλλά και θυμάτων, μαρτύρων, όπως και πρώην υπαλλήλων. Αρκετοί από τους ανθρώπους τα ονόματα των οποίων είναι στην λίστα, έχουν απεβιώσει.

Ο Κλίντον δήλωσε ότι διέκοψε τις σχέσεις του με τον Επστάιν το 2005, αφού ο δεύτερος αντιμετώπισε τις πρώτες κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα: Συγκεκριμένα, ότι έφερνε ανήλικα κορίτσια στο σπίτι του στο Παλμ Μπιτς για σεξουαλικά μασάζ. Είχε επιλέξει τότε να δηλώσει ένοχος στις πολιτειακές κατηγορίες για προμήθεια ανηλίκου και προσέλκυση πορνείας. Του επιβλήθηκε ελαφριά ποινή και υποχρεώθηκε να εγγραφεί ως σεξουαλικός παραβάτης.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζέφρι Επστάιν καταδικάστηκε και το 2008 σε 18 μήνες φυλάκισης, επειδή διοργάνωνε στην κατοικία του πάρτι, στα οποία αυτός και οι καλεσμένοι του απολάμβαναν την ερωτική συντροφιά νεαρών κοριτσιών. Συνήθιζε, μάλιστα, να καταγράφει τα όσα συνέβαιναν σ’ αυτά τα πάρτι. Όμως, οι σοβαρές κατηγορίες που αντιμετώπισε το 2015 επέφεραν την σταδιακή του πτώση, την σύλληψη του τον Ιούλιο του 2019 και έναν μήνα μετά την μυστηριώδη αυτοκτονία του. Η Μάξγουελ εκτίει ποινή φυλάκισης 20 ετών για τα εγκλήματα που διέπραξε με τον Επστάιν.

Να σημειωθεί πως το 2022 βρέθηκε νεκρός στο κελί του ο Ζαν Λυκ Μπρουνέλ, λίγες μέρες πριν την δίκη για το  ίδιο σκάνδαλο. Συγκεκριμένα ο Γάλλος ατζέντης μοντέλων εντοπίστηκε απαγχονισμένος, γεγονός που οδήγησε τις αρχές στην εκτίμηση ότι αυτοκτόνησε, όπως και ο ίδιος ο Τζέφρι Επστάιν. Ο 76χρονος Μπρουνέλ είχε καταδικαστεί για βιασμό, σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση.

Η πρώτη κρίσιμη αγωγή

Όπως προαναφέραμε, τα ονόματα αποκαλύπτονται στο πλαίσιο διευθετημένης αγωγής κατά της Μάξγουελ από την Βιρτζίνια Τζιούφρε, κόρη ενός Βρετανού μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης. Τον περασμένο μήνα ένας δικαστής στη Νέα Υόρκη έκρινε ότι αυτά τα 200 ονόματα μπορούν πλέον να έρθουν στο φως της δημοσιότητας. Σε ό,τι αφορά τον Κλίντον, ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή σε παράνομες πράξεις.

Σύμφωνα με το ABC, πολλές από τις αναφορές του ονόματος του ενδέχεται να σχετίζονται με τις ανεπιτυχείς προσπάθειες θύματος του Επστάιν να κάνει τον πρώην πρόεδρο να καταθέσει για τη σχέση του που είχε με τον αυτόχειρα χρηματιστή-μαστροπό. Το σίγουρο είναι ότι η αναφορά του ονόματος του Κλίντον, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, δεν είναι ότι καλύτερο για τους Δημοκρατικούς που πασχίζουν να “στριμώξουν” τον Τραμπ για το Καπιτώλιο και άλλες υποθέσεις. Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του Κλίντον ακούγεται στο σκάνδαλο (ο οποίος είχε στενές προσωπικές σχέσεις με τον Επστάιν και μάλιστα το 2000 τον είχε εκθειάσει ως «φιλάνθρωπο»).

Ήταν η αγωγή της Βιρτζίνια Ρόμπερτς, μίας εκ των ανήλικων θυμάτων του Τζέφρι Επστάιν, που είχε δώσει άλλες διαστάσεις στο σκάνδαλο, ήδη από το 2015. Τότε άρχισαν οι αποκαλύψεις για την ατζέντα του δισεκατομμυριούχου, αποκαλύπτοντας τους προσκεκλημένους στη βίλα του, μεταξύ άλλων τον πρίγκηπα Άντριου της Βρετανίας (που αργότερα υποχρεώθηκε  να παραιτηθεί από αρμοδιότητες του τίτλου του). Τότε είχε ακουστεί το όνομα του Μπιλ Κλίντον ως ένα από τα τρανταχτά ονόματα που ήταν σημειωμένα στην “καυτή” ατζέντα. Το στοιχείο που ενέπλεκε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ στην υπόθεση και περιλήφθηκε στη δικογραφία, είναι ότι ο Επστάιν είχε στην κατοχή του τους προσωπικούς τηλεφωνικούς αριθμούς του Κλίντον και 21 στενών συνεργατών του.

Ο Κλίντον δεν αντιμετώπισε κατηγορίες, καθώς δεν αποκαλύφθηκε κάποια ανάρμοστη συμπεριφορά του και για αυτό δεν εκλήθη από τις ανακριτικές αρχές. Πολλοί, όμως, έχουν από τότε αναρωτηθεί και όχι αδίκως:  Ποιος ήταν ο λόγος των τακτικών συναντήσεων του με έναν άνθρωπο που κατηγορήθηκε ότι οργάνωνε σεξουαλικά όργια με ανήλικες; Δεν είχε αντιληφθεί τίποτα περίεργο; Δεν γνώριζε κάτι; Το καινούργιο ερώτημα είναι: Θα αλλάξει κάτι, σε ό,τι αφορά την ποινική μεταχείριση του Κλίντον, με τις νέες αποκαλύψεις;

Η ανακίνηση του σκανδάλου είχε πλήξει την υποψηφιότητα της συζύγου του Μπιλ, Χίλαρι, για την προεδρία. Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν κάνει ό,τι μπορούσαν για να διατηρήσουν την υπόθεση στο προσκήνιο. Συντηρητικά τηλεοπτικά δίκτυα, εφημερίδες και μπλογκς αφιέρωναν πολυσέλιδα ρεπορτάζ και μεγάλης διάρκειας βίντεο στο “νέο Λεβίνσκι”, όπως το αποκαλούσαν. Το ίδιο αναμένεται να δούμε και τώρα, έστω και αν κανένας Κλίντον δεν είναι υποψήφιος.

Όπως προαναφέραμε, ο ίδιος ο Επστάιν είχε παραδεχτεί ότι χρησιμοποιούσε κρυφές κάμερες για να καταγράφει τις σεξουαλικές δραστηριότητες στα υπνοδωμάτια των επισκεπτών του. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως αμερικανικά ΜΜΕ απέδιδαν τον “φιλορωσισμό” του Τραμπ σε βίντεο που διέθεταν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες από όργια του με πόρνες!

Συντροφιά με την παγκόσμια αφρόκρεμα

Το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο του Τζέφρι Έπσταιν, αλλά και το γερό πορτοφόλι του, που στήριξε κατά καιρούς διάφορες πολιτικές καμπάνιες, συνέβαλε στην ανάπτυξη στενών δεσμών με την αφρόκρεμα του πολιτικού κόσμου. Η ανάμιξη των ονομάτων του πρίγκηπα Άντριου, αλλά και του Μπιλ Κλίντον, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Επιχειρηματίες και πολιτικοί βράζουν στο ίδιο καζάνι.

Τα ημερολόγια του Επστάιν που βρέθηκαν φέτος από την Wall Street Journal κατά τη διάρκεια των αγωγών που σχετίζονται με τον αυτόχειρα χρηματιστή αποκάλυψαν την έκταση του δικτύου του Επστάιν. Στα ονόματα που αναδείχθηκαν περιλαμβάνονταν ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμς Μπερνς και η Κάθριν Ρούμλερ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με προσωπικότητες, όπως ο αριστερός καθηγητής και ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ριντ Χόφμαν και ο Λόρενς Σάμερς, πρώην πρόεδρος του Χάρβαρντ και διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου επί Ομπάμα. Άλλοι ήταν ο Woody Allen, ο Bill Gates, ο Thorbjørn Jagland, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ehud Barak και ο πρώην πρόεδρος της Barclays, Jes Staley.

Ο Τζέφρι Επστάιν πριν την πτώση του και την μυστηριώδη αυτοκτονία του, απολάμβανε τη συντροφιά της παγκόσμιας αφρόκρεμας. Από το προσωπικό ημερολόγιό του των 97 σελίδων φανερώνονταν ακόμα η στενή σχέση του με τον τέως υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, με τη γνωστή δημοσιογράφο Μπάρμπαρα Γουόλτερς, με τον Ντόναλντ Τραμπ και με μέλη της οικογένειας Κένεντι. Ο πρίγκηπας Άντριου είχε φέρει τον Τζέφρι Επστάιν σε επαφή και με τον αδελφό του Καρόλο, αλλά και με την ίδια την βασίλισσα Ελισάβετ, καθώς τον έχει φιλοξενήσει στο τεράστιο κτήμα της βασιλικής οικογένειας στη Σκωτία.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς φαίνεται ότι ο Τζέφρι Επστάιν δεν μοιραζόταν με τον πρίγκηπα Άντριου μόνο το πάθος του για νεαρά κορίτσια. Έχουν καταγραφεί 18 συνομιλίες με την πρώην σύζυγό του Σάρα Φέργκιουσον, στην οποία είχε το 2010 δανείσει ένα τεράστιο ποσό για να καλύψει τα χρέη της, με τη σύμφωνη γνώμη του πρίγκηπα και πέμπτου στην ιεραρχία του βρετανικού θρόνου.

 

Ο Τζέφρι Επστάιν έχει δωρίσει και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στο ίδρυμα και στις φιλανθρωπίες του Μπιλ Κλίντον. Να σημειωθεί πως εκ των δικηγόρων του μεγαλοεπιχειρηματία δεν ήταν άλλος από τον Κένεθ Σταρ, ο οποίος είχε διεξαγάγει την έρευνα για το σκάνδαλο Λεβίνσκι. Ο Τζέφρι Επστάιν έφερε κοντά τους δύο άντρες και η συμφιλίωση επισφραγίστηκε με τον καλύτερο τρόπο: Ο Κένεθ Σταρ έγινε ένας από τους χρηματοδότες της Χίλαρι Κλίντον!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι