Το φιάσκο με τα μη κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Το φιάσκο με τα μη κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο, Όλγα Μαύρου

Κενά στον εργαστηριακό έλεγχο για τον κορονοϊό ανέδειξε το συμβάν με το κρουαζιερόπλοιο “Mein Schiff 6” και τον υγειονομικό συναγερμό που σήμανε το τελευταίο 48ωρο στη χώρα. Στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) χαρακτηρίζουν τον συναγερμό, με βάση τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους, λανθασμένο, λέγοντας ότι πρόκειται για “false alarm”.

Τέλος καλό όλα καλά, θα μπορούσε να πει κανείς. Το κρουαζιερόπλοιο συνεχίζει κανονικά και χωρίς άγχος το ταξίδι του, αφού τα 12 θετικά κρούσματα που “έπιασε” ιδιωτικό εργαστήριο στο Ηράκλειο (στο οποίο σημειωτέο απευθύνθηκε η πλοιοκτήτρια εταιρεία για τεστ), βγήκαν εν τέλει αρνητικά. Τρεις έλεγχοι έγιναν για να πιστοποιηθεί ότι οι φορείς δεν ήταν φορείς. Η ανακοίνωση των 12 θετικών αποτελεσμάτων επί συνόλου 150 δειγμάτων που ελήφθησαν και ελέγχθηκαν, κινητοποίησε πάντως την εταιρεία “Tui cruises” και τις ελληνικές αρχές.

Ο έλεγχος επαναλήφθηκε, βάσει του σχετικού πρωτοκόλλου, εν πλω, καθώς το πλοίο διαθέτει μηχάνημα μοριακού ελέγχου. Εν τω μεταξύ το κρουαζιερόπλοιο έπιασε στον Πειραιά και το παρέλαβαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Πραγματοποιήθηκε στους επιβάτες νέο τεστ με μοριακό έλεγχο και τα αποτελέσματα βγήκαν αρνητικά. Όμως για σιγουριά, επειδή υπάρχει πικρά πείρα από τα κρουαζιερόπλοια σε σχέση με τον κορονοϊό, κι επειδή όποιος καεί απ΄το χυλό φυσάει και το γιαούρτι, μέχρι και rapid test έγιναν. Τα δείγματα επιπλέον εστάλησαν εκ νέου για μοριακό έλεγχο και βγήκαν πάλι αρνητικά.

Έγινε γνωστό ότι τα πρώτα δείγματα από το Ηράκλειο ήταν “οριακώς θετικά”. Ωστόσο, η εικόνα που σχηματίζεται για το πεδίο των εργαστηρίων, με αφορμή τον έλεγχο για κορονοϊό που πραγματοποιήθηκε από ιδιωτικό εργαστήριο στο Ηράκλειο Κρήτης για λογαριασμό της πλοιοκτήτριας εταιρείας, προβληματίζει.

Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως το πεδίο των εργαστηρίων εμφανίζει μεγάλη ανομοιογένεια και πως τα κριτήρια αξιολόγησης της αξιοπιστίας, ασφάλειας και εγκυρότητας των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων δεν αφορούν όλα τα εργαστήρια. Ο νόμος προβλέπει πως τα εργαστήρια πρέπει να λαμβάνουν μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία και από φορείς ανεξάρτητους διαπίστευση. Ωστόσο, στην πράξη είναι θολό τι ισχύει με τα πιστοποιητικά διαπίστευσης και κυρίως με την ουσία των διαπιστεύσεων.

Όμως δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι το εργαστήριο στο Ηράκλειο “έφταιγε”. Τα ψευδώς θετικά τεστ είναι μεν σπάνια, αλλά υπαρκτά, και τα οριακώς θετικά είναι κάπως συνηθέστερα. Πιθανόν και η εταιρεία στο Ηράκλειο, επειδή ακριβώς φοβήθηκε τις τυχόν συνέπειες, αν και “οριακώς θετικά” τα χαρακτήρισε θετικά για να είναι ήσυχη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx