ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Το γαλλικό δίπλωμα και ο Κάφκα – Προς τους κ.κ. Καραμανλή και Θεοδωρικάκο

Το γαλλικό δίπλωμα και ο Κάφκα – Προς τους κ.κ. Καραμανλή και Θεοδωρικάκο, Απόστολος Αποστολόπουλος

Είναι δεδομένο κύριοι υπουργοί ότι υπάρχουν τα μεγάλα θέματα, όπως οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις π.χ. από το 1981, όταν ήμουν εν ενεργεία πολιτικός συντάκτης. Υπάρχουν και τα μικρά –αν και όχι ασήμαντα– θέματα που θεωρείται ότι δεν αξίζουν το φως της δημοσιότητας πχ οι “μαζικές” συλλήψεις, στο παράρτημα του υπουργείου Μεταφορών στο Μπραχάμι μόλις πέρυσι.

Αυτές οι συλλήψεις ήταν η αιτία που η υπόθεσή μου μεταφέρθηκε στο παράρτημα του Πειραιά, αφού στο Μπραχάμι είχε μείνει μόνο ένας υπάλληλος ίσα-ίσα για να μην κλείσει εντελώς η υπηρεσία και μαθευτεί το “σκάνδαλο”. Η υπόθεσή μου φαινόταν απλή και εύκολη, έτσι νόμιζα. Ήταν η μετατροπή του γαλλικού διπλώματος οδήγησης που είχα, σε ελληνικό δίπλωμα. Επειδή μου είχαν κλέψει δυο φορές το γαλλικό δίπλωμα, ο διευθυντής της υπηρεσίας του Υπουργείου Μεταφορών με συνόδευσε ως το αρμόδιο τμήμα. Το αναφέρω επειδή στους πολίτες δεν επιτρέπεται να έχουν άμεση πρόσβαση στο χώρο του εν λόγω τμήματος. Είναι άβατο! Οι υπάλληλοι φεύγουν από το γραφείο τους και βγαίνουν στο χώρο που είναι για το κοινό, αν το κρίνουν απαραίτητο. Αλλιώς είναι απρόσιτοι και αόρατοι, η ενσάρκωση της γραφειοκρατίας, όπως την περιγράφει στον “Πύργο” ο Κάφκα.

Αυτά συμβαίνουν το 2019. Παρέδωσα τα απαραίτητα έγγραφα στην υπάλληλο κ. Περδικούρη και παρέλαβα έγγραφο στις 19-4-2019, με το οποίο το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι έχω καταθέσει αίτημα αλλαγής διπλώματος οδήγησης από γαλλικό σε ελληνικό. Αυτό το έγγραφο του υπουργείου Συγκοινωνιών, υπέθεσα, θα ήταν το οιονεί “δίπλωμα” μου μέχρι να πραγματοποιηθεί η μετατροπή από γαλλικό σε ελληνικό. Δυο χρόνια μετά, σήμερα δηλαδή, η μετατροπή δεν έχει ακόμα γίνει, χωρίς να ευθύνομαι εγώ ή τα έγγραφα που είχα προσκομίσει. Καβούρια στην υπηρεσία; Πιάσανε κι αυτούς, στον Πειραιά; Πήρε το αυτί μου ότι είχαν γίνει κάποιες συλλήψεις και στον Πειραιά, αλλά πιο παλιά για άλλη υπόθεση. Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά.

Γαλλικό δίπλωμα

Ομολογώ έκανα ένα σφάλμα. Δεν πρόσεξα ότι το έγγραφο-οιονεί “δίπλωμα”, είχε ημερομηνία λήξης. Αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι αυτό δεν είχε σημασία. Διότι η τροχαία σε τυχαίο έλεγχο, έξω από το κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης, όταν είδε το έγγραφο του υπουργείου Συγκοινωνιών (με υπογραφή Περδικούρη) αδιαφόρησε παντελώς. Μου δήλωσε ορθά κοφτά ότι είμαι παράνομος, ότι το έγγραφο δεν είναι δίπλωμα, ότι δεν γράφει πουθενά ότι με αυτό μπορώ νόμιμα να κυκλοφορώ. Και έτσι μου έδωσε κλήση.

Γιατί, όμως, αφού κυκλοφορούσα παράνομα δυο ολόκληρα χρόνια, με άφησε να φύγω μόνο με μια κλήση των 100 ευρώ; Τον τροχονόμο συνόδευε εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών που δεν έβγαλε μιλιά, βουβός παραστάτης. Δεν ήξερε ότι αυτό ήταν το έγγραφο του υπουργείου του. με το οποίο κυκλοφορούν όλοι όσοι περιλαμβάνονται στην ίδια κατηγορία με εμένα; Ήταν εκεί για ντεκόρ, απλός κλητήρας; Γιατί δεν τον βάζουν να κάνει τις μετατροπές, ώστε να τελειώνει η δουλειά κάπως πιο σύντομα;

Επιστολή προς αρμοδίους

Πήγα, λοιπόν, στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης, όπου ένας αστυφύλακας με πληροφόρησε: Πρώτον, ότι Τροχαία δεν έχει η Νέα Σμύρνη αλλά η Καλλιθέα. Δεύτερον, ότι με το έγγραφο του υπουργείου Μεταφορών θα σβήσουν αμέσως την κλήση. Αμ δε! Στην Καλλιθέα τόσο ο αρμόδιος της υπηρεσίας όσο και ο ευγενής διοικητής επανέλαβαν τα περί άσχετου εγγράφου του υπουργείου Συγκοινωνιών. Την ερώτησή μου πώς μου επιτρέπουν να κυκλοφορώ παράνομα (σύμφωνα με τη λογική τους) απλώς την παράβλεψαν. Η παρατήρηση ότι πριν καν πληρώσω αυτή την κλήση μπορεί να μου επιβληθεί άλλη, αν με σταματούσε και πάλι η Τροχαία, έγινε δεκτή με ευγενικά χαμόγελα του διοικητή.

Τελικά αφού βεβαίως εκπλήρωσα όλους τους όρους (γιατρούς κλπ) έχω στα χέρια μου νέα βεβαίωση σχεδόν πανομοιότυπη με την προηγούμενη. Λείπει, όμως, η υπογραφή του υπάλληλου που παρέχει τη βεβαίωση, για την ακρίβεια υπάρχει μια “τζίφρα” στη θέση της ευανάγνωστης υπογραφής της κας Περδικούρη. Η γραφειοκρατία ωριμάζει, καλύπτεται με ανωνυμία, χτίζει την άμυνά της. Κάθε υπουργείο λειτουργεί ως ανεξάρτητο (ίσως και εχθρικό) φέουδο.

Κύριοι Καραμανλή και Θεοδωρικάκο. Δεν είναι πρωτοφανές ότι δυο υπουργεία αντιμάχονται και ακυρώνουν το ένα το άλλο. Δεν είναι πρωτότυπο ότι οι πομπώδεις ονομασίες τους και μετονομασίες τους δεν σημαίνουν τίποτα απολύτως. Αλλά τέλος πάντων κάτι τόσο απλό και εύκολο όσο μια βεβαίωση του υπουργείου Μεταφορών ότι π.χ. το έγγραφο που εκδίδει επέχει θέση διπλώματος θα μπορούσε να λυθεί αμέσως.

Μετά από πολλά, πληροφορήθηκα ότι υπάρχει(;) μια υπηρεσία επιφορτισμένη με τη μετατροπή των ξένων διπλωμάτων οδήγησης σε ελληνικά. Υποτίθεται ότι έχει και τηλέφωνο: 2131603125. Κάλεσα και ξανακάλεσα με τεράστια επιμονή και υπομονή, αλλά ουδείς ποτέ απάντησε. Κατά τα άλλα, έχω νέα βεβαίωση του υπουργείου Μεταφορών που λήγει κι αυτή σε δυο χρόνια. Αλλά ούτε με αυτή μπορώ να οδηγώ, εκτός κι αν ελπίζω ότι δεν θα με σταματήσει η Τροχαία, αλλά κι αν με σταματήσει θα πληρώσω το πρόστιμο των 100 ευρώ…

Θα μου πείτε, ίσως, ότι πολύ πάει να σας απασχολώ στα υψηλά καθήκοντά σας για ένα τόσο “ασήμαντο” πρόβλημα ενός συνταξιούχου δημοσιογράφου και σίγουρα κάποιων άλλων συνελλήνων. Τί να πω! Σας εύχομαι καλή υγεία!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι