ΣΧΟΛΙΟ

Το γερμανικό LIDL στέλνει στο εδώλιο ηλικιωμένη για λίγα τρόφιμα…

Το γερμανικό LIDL στέλνει στο εδώλιο ηλικιωμένη για λίγα τρόφιμα..., Κόμπρα

Ποιος να το περίμενε ότι το 2022 θα βλέπαμε σκηνές βγαλμένες από τους “Άθλιους” του Βίκτωρ Ουγκώ: Μία ηλικιωμένη γυναίκα να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον “Ιαβέρη”, επειδή έκλεψε λίγα τρόφιμα από το σουπερμάρκετ LIDL, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούσε να τα πληρώσει.

«Οι εντολές που έχουμε είναι πολύ αυστηρές σε τέτοιες περιπτώσεις» ανέφερε ο υπεύθυνος του σουπερμάρκετ, αγνοώντας τις εκκλήσεις των πελατών να μην συρθεί στο δικαστήριο μία 70χρονη για μερικά αλλαντικά και λίγο τυρί, τα τρόφιμα, που –σύμφωνα με το ρεπορτάζ– είχε αποπειραθεί να κλέψει. Αν και πολλοί πελάτες προθυμοποιήθηκαν να πληρώσουν να τρόφιμα για να μην κληθεί η αστυνομία, ο υπεύθυνος του σουπερμάρκετ ήταν ανένδοτος.

Μάλιστα, το ρεπορτάζ αναφέρει πως ακόμα και οι ίδιοι οι αστυνομικοί ζήτησαν να λήξει το ζήτημα για να μην υποχρεωθεί να περάσει Αυτόφωρο η ηλικιωμένη, αλλά η διοίκηση του σουπερμάρκετ (γνωστής γερμανικής αλυσίδας, όπως φαίνεται) εμμένει να μην αποσύρει την μήνυση. Προφανώς, θεωρούν πως σε αντίθετη περίπτωση η 70χρονη, που θα μπορούσε να ήταν μητέρα ή γιαγιά τους, αποτελεί “δημόσιο κίνδυνο”!

Ζητείται ανθρωπιά…

«Είναι κουλουριασμένη σε μία κουβέρτα και δεν μιλάει» ανέφερε γνωστός της ηλικιωμένης, η οποία ζει με τον φόβο μήπως φτάσει η ιστορία στα αυτιά των γιων της, οι οποίοι επίσης φέρεται να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η σύνταξη της ηλικιωμένης είναι σχεδόν 10.000 ευρώ τον χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας πηγαίνει για την αποπληρωμή του στεγαστικού της δανείου, προκειμένου να μην χάσει το σπίτι της.

Η περίπτωση της ηλικιωμένης μας θύμιζε εικόνες της μνημονιακής Ελλάδας που ελπίζαμε πως αποτελούσαν παρελθόν: Ηλικιωμένους να ψάχνουν στα σκουπίδια ή ανθρώπους της διπλανής πόρτας, ακόμα και καλοστεκούμενους μεσήλικες, να σε σταματάνε έξω από σουπερμάρκετ, ζητώντας μερικά ευρώ για να πάρουν λίγο ψωμί και γάλα. Σε καιρούς που η ακρίβεια τσακίζει τα πενιχρά εισοδήματα πολλών ελληνικών νοικοκυριών, προφανώς η κοινωνική πολιτική είναι ευθύνη της Πολιτείας και όχι των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Από την άλλη, όμως, ειδικά σε τέτοιους καιρούς, ζητείται λίγη ανθρωπιά και από τις επιχειρήσεις.

Η 70χρονη ζει ήδη με την ντροπή της πράξης της. Δεν χρειάζεται να την τρέξει το γερμανικής ιδιοκτησίας σουπερμάρκετ LIDL και στα δικαστήρια. Ήδη η στάση του έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στα social media (εμφανίστηκε ήδη το #cancelLIDL). Αντιδράσεις που αν γενικευτούν ίσως και να υποχρεώσουν τους υπευθύνους να υποχωρήσουν, φοβούμενοι την κοινωνική κατακραυγή, αλλά και το οικονομικό κόστος από τη μείωση του τζίρου, όπως εξάλλου έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι