ΘΕΜΑ

Το κατά Έλον Μασκ ευαγγέλιο της δημοσιογραφίας…

Το κατά Έλον Μασκ ευαγγέλιο της δημοσιογραφίας... Όλγα Μαύρου

Ο Έλον Μασκ “κάρφωσε” στο Twitter δύο ενημερωτικά μέσα ως κρατικοδίαιτα και έμμεσα ως μη ανεξάρτητα, το βρετανικό BBC και το ραδιόφωνο NBC των ΗΠΑ. Πριν από μια εβδομάδα έκλεισε το λογαριασμό των New York Times και είπε ως δικαιολογία ότι δεν του πλήρωναν συνδρομή. Έχει κηρύξει πόλεμο σε ό,τι είναι κατά τη γνώμη του… μαρξιστικό ή απλώς κρατικό. Μπορεί και να τα θεωρεί συνώνυμα. Κατά τη γνώμη του τα μόνα ανεξάρτητα και έγκυρα μέσα ενημέρωσης, είναι προφανώς τα αμιγώς ιδιωτικά.

Και ενώ τα λόμπι είναι θεσμοθετημένα πλέον σε ΕΕ και ΗΠΑ, και ο κόσμος φαίνεται πως το έχει πάρει απόφαση ότι οι σημαίνοντες οικονομικοί παράγοντες δικαιούνται να πιέζουν για τα συμφέροντά τους, εντούτοις, παρά την σιωπηρή δυσαρέσκεια του κόσμου, αντιδράσεις ουσίας δεν καταγράφονται. Παράλληλα, οι μεμονωμένες ακρότητες διαφόρων “βασιλιάδων” στο σύστημα ασύδοτης ιδιωτικής “πρωτοβουλίας”, μοιάζουν σαν κάποιοι να πυροβολούν τα πόδια τους. Είναι άραγε ο Μασκ ο χρήσιμος ηλίθιος που θα τον φρενάρουν οι όμοιοί του όταν κρίνουν ότι έπαιξε το ρόλο του επαρκώς ή τελικά κάνει ό,τι θέλει; Είναι δυνατόν μια ασταθής προσωπικότητα να έχει τόση εξουσία και να μην αντιδρά κανείς;

Ο κόσμος, όπως φαίνεται, απλά παρακολουθεί χωρίς να αντιδρά και περιμένει απλώς να “φάνε” τον τρελό βασιλιά κάποια στιγμή οι “συνάδελφοί” του -παντού οι νόμοι προστατεύουν αυτή την τρομακτική συγκέντρωση ισχύος σε συγκεκριμένες εταιρείες και άτομα (Γκέιτς, Σόρος, Μασκ, hedge funds και λοιπούς “θεσμικούς” παράγοντες). Ο συγκεκριμένος πλουτοκράτης, είναι ένας Νοτιοαφρικανός ολιγάρχης που ο πατέρας του έκανε περιουσία με ματωμένα σμαράγδια και φυσικά χρηματοδότησε τους γιους του στις νεανικές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ο Έλον Μασκ που παρουσιάζεται από πολλούς ως ιδιοφυΐα, είναι όντως ένας έξυπνος άνθρωπος, όχι όμως απαραιτήτως ιδιοφυής, και μάλλον ασταθής ως προσωπικότητα. Κατάφερε πάντως να ελέγχει ένα πανίσχυρο μέσο προπαγάνδας και επηρεασμού, το Τwitter, αλλά και δορυφόρους που παίζουν κρίσιμο ρόλο στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ως προς το αν είναι ευφυής, έφτιαξε τις πρώτες εταιρείες του με τα λεφτά του μπαμπά του και είχε την φαεινή να μοσχοπουλήσει το PayPal. Αυτό πόρρω απέχει από τον ορισμό της ιδιοφυΐας. Ακόμα κι αν είναι πάντως εξαιρετικά έξυπνος, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ιδιοφυής ίσως ήταν και ο Χίτλερ, χωρίς αυτό να σήμαινε ποτέ ότι θα εγκρίνονταν οι ενέργειές του λόγω του δείκτη νοημοσύνης του. Ο Μασκ έχει κάνει εξάλλου πολλά που δεν υποδηλώνουν ότι είναι ευφυής.

Με όσα πήρε, τέλος πάντων, από την PayPal, αγόρασε την Tesla και δημιούργησε την SpaceX. Πλέον εξαρτάται από αυτόν το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αφού βρέθηκε το αμερικανικό κράτος στην ανάγκη του για να παρακολουθεί τους Ρώσους με τους δορυφόρους του! Ο Μασκ έκτοτε κάνει tweet για την έκβαση πολέμων, για τους προϋπολογισμούς κρατών και για το “πώς πρέπει να ενημερώνεται σωστά ο κόσμος”, έχοντας αυτοδιοριστεί ως εμπειρογνώμων.

Οι όμοιοί του

Ο Μασκ δεν μπήκε καν στον κόπο να δημιουργήσει στρατιά από ΜΚΟ ώστε να παρεμβαίνει διακριτικά, παρά με βαρβαρότητα ξεγυμνώνει -για όσους θέλουν να βλέπουν- τα τρωτά του “φιλελευθερισμού”. Αυτός επιτρέπει μια σημερινή “αριστοκρατία” λεφτούχων να κάνει κουμάντο σε ζωτικά θέματα, όπως στις εθνικές οικονομίες κρατών και στους πολέμους, αλλά και να επηρεάζει εκλογές με τον επηρεασμό ψηφοφόρων, είτε από κλασικά μέσα ενημέρωσης είτε από κοινωνικά δίκτυα. Οι λαοί δεν μπορούν να ελέγξουν τους ολιγάρχες τους. Αυτό επαφίεται στο φιλοχρηματισμό της κάστας τους.

Όταν ο Μασκ το παρακάνει και απειλήσει τα συμφέροντα της άτυπης “παρέας” του, οι συνάδελφοί του “θα τον μαζέψουν”. Το έκαναν προ μηνών με τις μετοχές της Tesla, δείχνοντάς του ότι μπορούν να του αρπάξουν την εταιρεία κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια του. Τα hedge funds ενήργησαν ώστε ο Μασκ να νιώσει απλώς άβολα και λιγότερο παντοδύναμος, χωρίς να τον αποδομήσουν πλήρως.

Παρεμπιπτόντως να πουμε ότι αυτές τις χρηματιστηριακές παρεμβάσεις οι Αμερικανοί τις βάφτισαν… “ενέργειες ακτιβιστών μετόχων“, φράση λιαν ευγενικός για εταιρείες που η δουλειά του είναι να αρπάζουν άλλες εταιρείες. Πρόκειται στην ουσία για hedge funds (αντισταθμιστικά αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου) που εισβάλλουν κυριολεκτικά σε εταιρίες (όπως έκαναν το 2017 στη Νεστλέ) και απαιτούν αλλαγή διευθύνοντος συμβούλου, πώληση, αλλαγή πολιτικής, απολύσεις, συγχωνεύσεις κ.λπ.

Όμως εν προκειμένω ήθελαν απλώς να σφίξουν λίγο τα λουριά, γιατί εξακολουθούν να  χρειάζονται τον Μασκ φαινομενικά αμολυμένο. Αυτό οφείλεται άραγε στο ότι όλοι θέλουν να χτυπήσουν τους “Δημοκρατικούς” στις ΗΠΑ, διότι αυτό κάνει ο Μασκ τον τελευταίο καιρό χτυπώντας και τους “αριστερούς” New York Times. Oχι, στις ΗΠΑ δεν στηρίζουν όλοι οι επιχειρηματίες τους Ρεπουμπλικάνους και σίγουρα δεν στηρίζουν όλοι οι προλετάριοι τους Δημοκρατικούς. Οι καπιταλιστές στις ΗΠΑ είναι μοιρασμένοι και στις δύο παρατάξεις.

Οι Δημοκρατικοί στηρίζονται στην χρηματοδότηση πολλών επιχειρηματιών και ομίλων, όπως και οι Ρεπουμπλικάνοι, γι’ αυτό και ξεσπούν διαρκώς εμφύλιοι, ανάλογα με τα συμφέροντα που εκάστοτε απειλούνται. Ο Τραμπ εξάλλου, όταν ο Μασκ του αποκατέστησε τον λογαριασμό του στο Τwitter, “δεν τσίμπησε”. Έμεινε στην δική του πλατφόρμα. Ο πρώην πρόεδρος έμμεσα έδειξε ότι δεν θέλει να εξαρτάται από τους κεφαλαιοκράτες οι οποίοι στηρίζουν τον Μασκ, διότι θα προτιμήσει την δική του κλίκα. Το χρήμα σε αυτά τα μεγέθη, βλέπει τις πατρίδες και τα κόμματα ως ανούσιες υποομάδες και οι πολιτικοί είναι ανεκτοί απλά ως μεσάζοντες. Άλλος στόχος εκτός από το κέρδος, απλά δεν υπάρχει.

Τα μυθικά ποσά

Το χρήμα στα χέρια εταιρειών και μιας παρέας ατόμων, μας ζαλίζει. Όμως πρέπει να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών και της διείσδυσής τους στην κλασική και μη ενημέρωση. Η περιουσία του Μασκ, 189 δισ. δολάρια, είναι όσα χρειάζονται 20 αφρικανικά κράτη για να επιβιώσουν, η Γκάνα για παράδειγμα χρειάστηκε να δανειστεί από το ΔΝΤ μόνο ένα δισ. για να ξελασπώσει. Το Μπανγκλαντές χρειάστηκε 4,5 δισ. Αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι απλώς διπλάσιο από όσα έχει στα χέρια του ο Μασκ.

Τα 400 δισ. που χρειαζόμαστε ως κράτος είναι το 1/8 όσων έχουν οι πρώτοι δέκα ολιγάρχες στη λίστα του Forbes. Ανά κράτος, τους περισσότερους ζάπλουτους, τους έχουν οι ΗΠΑ, όπου το να φορολογήσεις καπιταλιστή θεωρείται εθνική προδοσία. “Τρυπώνουν” πάντως και μη Αμερικανοί. Ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό έχει 330 δισ. δολάρια γιατί του επιτράπηκε να ελέγχει τις εταιρίες Ζιβανσί, Ντιόρ, Τίφανι, Μπούλγκαρι, τους καφέδες Jacobs, ονομαστές σαμπάνιες και κονιάκ. Η καθαρή περιουσία του είναι 211 δισ. δολάρια.

Δεύτερος είναι ο Μασκ, τρίτος ο Μπέζος με 114 δισ. (Άμαζον), τέταρτος ο Λάρι Ελισον με 107 δισ. (λογισμικά Oracle, με πρώτο πελάτη την CIA και με “αρραβώνα” με την Microsoft), πέμπτος ο Ουόρεν Μπάφετ με 106 δισ. (ξεκίνησε με την αμερικανική υφαντουργία Μπερκσάιρ). Έπεται ο Μπίλι Γκέιτς με 104 δισ. και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ με 95 δισ (ξεκίνησε με χρηματιστηριακές εταιρείες και ελέγχει πλέον τέσσερα μεγάλα μέσα ενημέρωσης που τον βοήθησαν να εκλεγεί και δήμαρχος στη Νέα Υόρκη).

Έπεται ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ με 93 δισ. δολάρια. Αυτός ξεκίνησε ως χρηματιστής και μεσίτης ακινήτων, αλλά έγινε ζάπλουτος χάρη στο μονοπώλιο που εξασφάλισε στις τηλεπικοινωνίες της πατρίδας του. Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος, ως άτομο, μέτοχος στους New York Times. Ακολουθεί  ο Ινδός Μουκές Αμπάνι με 83 δισ. (πετροχημικά και τηλεπικοινωνίες) και ο Αμερικανός Στιβ Μπάλμερ με 81 δισ. (διευθυντής στη Microsoft και δεξί χέρι του Γκέιτς).

Αυτοί οι δέκα άνθρωποι έχουν, θεωρητικά, στην τσέπη τους ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, ποσό που θα ξελάσπωνε ακόμα και χώρες με τον πληθυσμό της Ινδίας (το δημόσιο χρέος της είναι 450 δισ. δολάρια). Αν αθροίσουμε και τους “φτωχότερους” της λίστας Forbes για το 2023, αυτά τα άτομα και οι όμιλοι έχουν τσεπώσει νομίμως ποσά που θα έσωναν από την αθλιότητα πάνω από τα μισά κράτη της γης.

Η εγωπάθεια

Όμως ας εστιάσουμε σε έναν από αυτούς, τον αρκετά ασταθή Έλον Μασκ, που ουσιαστικά έβαλε ένα αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό στην ίδια κατηγορία με το απαγορευμένο Sputnik. Πέρα από το ηθικά και δημοκρατικά ζητήματα, γεννάται και ένα άλλο σοβαρότατο θέμα, που αφορά στην πνευματική αστάθεια αυτών των ολιγαρχών που τους επιτρέπεται να έχουν τόση δύναμη. Ο Μασκ είναι στην ουσία γραφικός με εμμονές από τον ψυχρό πόλεμο και κουβαλάει τη νοοτροπία της Νότιας Αφρικής για τον άκρατο καπιταλισμό.

Όταν π.χ. προ δύο ετών ένα από τα παιδιά του αποκήρυξε το επώνυμό του, είπε ότι «φταίει που γέμισαν μαρξιστές τα πανεπιστήμια» και όταν ρωτήθηκε αν στενοχωριέται, είπε, σαν να μιλούσε για επιχείρηση ή ψηφοφόρους «ε, τι να κάνουμε, δεν μπορείς να τα πηγαίνεις καλά με όλους». Έχει εμμονές και με τους gay. Κατέληξε στα δικαστήρια με την υπόθεση των παιδιών που είχαν παγιδευτεί σε σπήλαια στην Ταϊλάνδη. Ο υπεύθυνος για τη διάσωση είπε ότι το υποβρύχιο που έστειλε ο Μασκ ήταν άχρηστο. Και ο Μασκ τον αποκάλεσε παιδόφιλο. Μετά το άλλαξε και είπε ότι «εννοούσα πως παντρεύτηκε ανήλικη». Μετά το ξανάλλαξε και είπε ότι «στη στη Νότιο Αφρική λέμε παιδόφιλους τους άχρηστους». Το θέμα είναι ότι ο Μασκ αθωώθηκε.

Χρησιμοποιεί το Twitter και για τις προσωπικές του οικονομικές περιπέτειες. Είπε προ τριετίας ότι σχεδίαζε να κάνει την Τesla μονοπρόσωπη εταιρεία, και έχασαν χιλιάδες άνθρωποι τις οικονομίες τους από την πτώση της μετοχής. Πρόσφατα άλλαξε το λογότυπο με το γαλάζιο πουλί στο Twitter και έβαλε για λίγες μέρες στη θέση του ένα σκυλάκι, λογότυπο μιας εταιρείας με κρυπτονομίσματα στα οποία έχει επενδύσει ο ίδιος. Δείχνει διαρκώς μια νοοτροπία ότι “με τον παρά μου” κ.λπ. και μια εγωπάθεια, η οποία κάνει τους μετόχους της Tesla να δηλώνουν πως η εταιρεία πρέπει ίσως να αλλάξει διευθύνοντα σύμβουλο.

/

Ο Έλον Μασκ είναι προβληματικός και ως γονιός. Θεωρεί ότι διαθέτει πολύτιμο γονιδίωμα που η ανθρωπότητα δεν πρέπει να το στερηθεί, οπότε έβαλε μπρος φάμπρικα αναπαραγωγής. Από τα εννέα παιδιά του, τα οκτώ γεννήθηκαν με εξωσωματική. Μια συνεργάτιδά του είπε ότι δεν είχαν ποτέ ερωτικές σχέσεις, αλλά συμφώνησαν να φέρει στον κόσμο τα παιδιά του. Γέννησε δίδυμα. Με μια μουσικό, την ίδια ακριβώς εποχή, και ενώ είχαν χωρίσει, προσέλαβαν παρένθετη μητέρα για να γεννήσει το παιδί “τους”. Ο ίδιος κατά καιρούς έχει κάνει απίστευτες δηλώσεις, ότι η γη απειλείται από υπογεννητικότητα και πως ο ίδιος κάνει ό,τι μπορεί…

Η οικογένεια του

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι φταίνε τα παιδικά του χρόνια και η ανατροφή του; Πιθανόν. Ο πατέρας του Μασκ, είναι εξίσου ψωνισμένος ως προς την ιδιοφυΐα που θεωρεί ότι κουβαλάει το σόι του, καθώς δηλώνει ότι είναι «πρόθυμος να δώσει το σπέρμα του σε τράπεζα σπέρματος στην Κολομβία, για επώνυμες κυρίες». Συγκεκριμένα οι δημοσιογράφοι του είπαν ότι ο γιος του θέλει να σπείρει παντού απογόνους για να μη χαθεί το πολύτιμο γονιδίωμά του, και εκείνος είπε απ’ έξω απ’ έξω “γιατί να δώσει σπέρμα αυτός, και όχι ο δημιουργός του” (δηλαδή ο ίδιος).

Ο πατέρας του Μασκ, σημειωτέον, απέκτησε δύο παιδιά με την κόρη της δεύτερης συζύγου του, θετή κόρη που την είχε μεγαλώσει από τριών ετών παιδάκι ο ίδιος! Για το σκάνδαλο αυτό, δηλαδή να αποκτήσει δύο παιδιά με την συγγενή του Jana Bezuidenhout. δηλώνει ότι δεν είναι μεμπτό. «Μα τη μάνα της αν τη δω στο δρόμο ούτε που θα τη γνωρίσω, δυο χρόνια μείναμε όλα κι όλα μαζί», λέει ψέματα, διότι έμεινε δεκαπέντε χρόνια μαζί της.

Η δε μητέρα του Μασκ, μανεκέν από τα 15 της, είναι 75 ετών και θεωρεί ότι επιβιώνει ως μοντέλο με το σπαθί της και ότι δεν χρωστάει στο γιο της τη δημοσιότητα που απολαμβάνει. Η γυναίκα αυτή είναι όντως ευπαρουσίαστη για την ηλικία της, όμως ο γιος της είναι σούπερ σταρ εδώ και 25 χρόνια. Δεν είναι λογικό να της περνάει από το μυαλό ότι την φωτογραφίζουν μάλλον ως μαμά του παρά ως καλοδιατηρημένη υπερήλικα;

Όσον αφορά τον πατέρα του, ο Μασκ έβαλε τα κλάματα σε συνέντευξή του προς το περιοδικό Roling Stones, λέγοντας διάφορα ακραία που ποτέ δεν τεκμηρίωσε. «Δεν μπορείτε να διανοηθείτε πόσο φρικτός άνθρωπος ήταν. Έχει πάντα ένα προσεκτικά προμελετημένο σχέδιο για κάτι κακό. Σχεδιάζει πάντα το κακό. Έχει διαπράξει κάθε έγκλημα που μπορεί να σκεφτεί άνθρωπος. Είναι τόσο τρομερό που καταντά απίστευτο».

Σε λίγα δευτερόλεπτα όμως στέγνωσαν τα δάκρυα και πέρασε σε άλλα θέματα, αρνούμενος να δώσει εξηγήσεις. Μάλιστα σε email προς το έντυπο τότε, ξεκαθάρισε ότι το μόνο έγκλημα στο οποίο επισήμως ενεπλάκη ο πατέρας του, ήταν ότι εισέβαλαν έξι ληστές στο σπίτι του και εκείνος σκότωσε τους τρεις από αυτούς, πράξεις για τις οποίες αθωώθηκε, καθώς το δικαστήριο τις απέδωσε σε αυτοάμυνα.

Κάτι ακόμα που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τον Έλον Μασκ, είναι τα ονόματα που δίνει στα παιδιά του. Ονόμασε τον γιο που απέκτησε με την μουσικό Grimes “X Æ A-12”. Την κόρη τους την ονόμασαν “Exa Dark Sideræl”. Μετά η μητέρα αποφάσισε να το αλλάξει και δήλωσε ότι η κόρη τους θα λεγόταν στο εξής «απλώς Y , που προφέρεται όπως το υπαρξιακό “why”». Μένουμε κι εμείς με ένα why ανεχόμαστε να αποκτούν τόση εξουσία στη ζωή μας άνθρωποι που το μόνο τους προσόν, είναι ότι απέκτησαν χρήμα. Θυμάμαι προσωπικά μια συνέντευξη με έναν ληστή: “Είναι κι αυτή μια δουλειά, μια επιχείρηση”, μου είχε πει. “Άμα δεν είσαι βλάκας και είσαι αποφασισμένος για όλα, δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο από το να γίνεις πλούσιος”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι