ΘΕΜΑ

Το κόστος των τροφίμων σε υψηλό ρεκόρ δεκαετίας παγκοσμίως 

Άρχισαν τα όργανα – Τροπολογία για αλεύρι, ηλιέλαιο και άλλα είδη

Τα μεγάλα προβλήματα στη συγκομιδή, η έλλειψη εργαζομένων εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού και το υψηλό κόστος μεταφορών επηρεάζει άμεσα τις τιμές των τροφίμων σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων ανέβηκαν σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο σε μια δεκαετία σε σχέση με μικρότερες προοπτικές καλλιέργειας, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε από το Bloomberg οι τιμές των τροφίμων αγγίζουν υψηλά ρεκόρ που δεν έχουν πλησιάσει εδώ και δεκαετίες. Αυτό είναι κάτι που σαφώς επηρεάζει τις τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο και το βλέπουμε και στη χώρα μας με αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών και των αρτοπαρασκευασμάτων ακόμα και της τάξης το 20% σε σούπερ μάρκετ όπως ο Γαλαξίας αλλά και στους φούρνους της γειτονιάς.

Μετά τη χαλάρωση τους προηγούμενους δύο μήνες, ο δείκτης του κόστους των τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών αυξήθηκε κατά 3,1% τον Αύγουστο, κοντά στο ανώτατο όριο που είχε οριστεί τον Μάιο. Η πρόοδος οδηγήθηκε από μειωμένες προσδοκίες παραγωγής σιτηρών, παγετούς που πλήγωσαν τις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου στην κορυφαία καλλιέργεια της Βραζιλίας και τη σύσφιξη των αποθεμάτων ελαιούχων σπόρων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν περίπου κατά 33% το περασμένο έτος, αυξάνοντας τους κινδύνους πληθωρισμού για τις κεντρικές τράπεζες καθώς και τους καταναλωτές, ιδιαίτερα εκείνους στις φτωχότερες χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές. Οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων έχουν επίσης επηρεαστεί από την έλλειψη εργαζομένων εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και το υψηλότερο κόστος αποστολής.

Ο δείκτης κόστους των σιτηρών του FAO αυξήθηκε 3,4% τον περασμένο μήνα, ενώ ένα μέτρο φυτικών ελαίων αυξήθηκε 6,7% και οι τιμές της ζάχαρης αυξήθηκαν σχεδόν 10%, το μεγαλύτερο σε περισσότερο από ένα χρόνο. Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν βασική παράμετρος και η αγορά θα παρακολουθεί στενά τη μηνιαία έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για τις τελευταίες ενδείξεις σχετικά με τον τρόπο που επηρεάζονται οι προμήθειες.

Οι πιθανότητες οποιασδήποτε ελάφρυνσης των τιμών τους επόμενους μήνες θα είναι πιθανώς περιορισμένες αφού η γενική τάση εξακολουθεί να είναι οι σταθερές τιμές να συνεχιστούν. Οι υψηλές τιμές είναι συνήθως θέμα μεσαζόντων, απαντούν οι παραγωγοί. Αλλά υπάρχει πάντα και ο παράγοντας “καιρικά φαινόμενα”, ο οποίος είναι πραγματικά εκτός του ανθρώπινου ελέγχου και με τα ακραία φαινόμενα να γίνονται ολοένα και πιο συχνά σε σχέση με το παρελθόν.

Όπως εξηγεί o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος η αποκατάσταση των τιμών θα πάρει σίγουρα αρκετό καιρό αφού κάθε παραγωγός εκτιμά σε ποιο ποσοστό μπορεί να απορροφήσει το κόστος, διαμορφώνοντας την τελική τιμή πώλησης. Οι τιμές των σιτηρών ανεβαίνουν διαρκώς από τον Ιούνιο κάνοντας άλματα από τα 25 λεπτά στα 48! Εάν κάτι από την πλευρά της προσφοράς δεν ικανοποιήσει τις προσδοκίες, θα μπορούσαμε να μείνουμε σε αυτήν την κατάσταση υψηλών τιμών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το κλίμα οι νέες εκτιμήσεις για τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών παρουσιάζονται μειωμένες κατά πολύ, εν μέρει λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών καλλιέργειας σιταριού λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στη Βόρεια Αμερική και των δυσμενών καιρικών συνθηκών σε άλλους μεγάλους καλλιεργητές όπως η Ρωσία ενώ στον Καναδά, τα αποθέματα θα είναι τα μικρότερα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Αντίστοιχη θα είναι η κατάσταση και στη χώρα μας με το καλάθι της νοικοκυράς να παραμένει σε “ακριβά” ρεκόρ μέχρις ότου να επέλθει εξομάλυνση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι