To MasterChef “διδάσκει” λεκτική βία

Μπράβο στο Μάστερ Σεφ – Η κανονικοποίηση της λεκτικής βίας, Βαγγέλης Γεωργίου

Η παραγωγή του MasterChef 5 ανέβασε στο Youtube ένα βιντεοσκοπημένο στιγμιότυπο από το χθεσινό επεισόδιο του προγράμματος με τίτλο “ένταση ανάμεσα στους παίχτες” του MasterChef. Προφανώς είναι ένας πιασάρικος τίτλος για ένα βίντεο που θα προσελκύσει τον κόσμο να το παρακολουθήσει, προωθώντας έτσι το τηλεοπτικό προϊόν. Υπάρχει ένα ζήτημα όμως: δεν πρόκειται απλά για ένταση, αλλά για κανονικοποίηση αυτού που καταγγέλουν οι πρωινές εκπομπές: της βίας και της εργασιακής παρενόχλησης.

Οι υπεύθυνοι της παραγωγής έκαναν επιδέξια μονταζιακή κοπτοραπτική στον τσακωμό των παικτών και φρόντισαν να το διαφημίσουν. Δεν έχει σημασία η αιτία της διένεξης, αλλά, η προβολή του και η λεκτική βία που ακούστηκε. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, δύο αντίπαλες ομάδες μαγείρων διαγωνίζονται μεταξύ τους, ενώ η κάθε μία έχει έναν αρχηγό. Στη περίπτωση, όμως, της ομάδας που έχασε, ακολούθησε γκρίνια, η οποία μετεξελίχθηκε σε έντονο καβγά ζωντανά. Ο αρχηγός, λοιπόν, της ομάδας, θέλοντας να ακουστεί η θέση του γύρισε σε συμπαίκτη του και του λέει “σκάσε ρε, σταμάτα σταμάτα“! Μια εξαιρετική στιγμή για νούμερα και για το κανάλι και την παραγωγή.

Σε ένα σημείο, η παραγωγή έκανε ένα κιού στον αρχηγό που δεν “σηκώνει” νταηλίκια «Εμένα τα νταηλίκια, να μου υψώνουν φωνή, και “είμαι εγώ και άλλος κανένας”, και “αυτό που σου λέω εγώ” και αυτά δεν τα έχω δεχτεί από ανθρώπους που κουβαλάνε κάτι φτερά 700 μέτρα. Δεν θα τα δεχτώ από αθρώπους που στην προηγούμενη ζωή, έξω από εδώ δεν ξέρω τι κάνουνε». “Ωραίες κουβέντες” που λέει και στην ταινία!

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, το κανάλι Star Channel υποτίθεται ότι έχει γεμίσει την πρωινή ζώνη με τα περιστατικά και τους καταγγελόμενους της σεξουαλικής και εργασιακής βίας. Δείτε τη σχετική ειδησεογραφία του στην αρχική του μόνο σελίδα. Όταν όμως πλησιάσει το βράδυ τα “σκάσε”, “βούλωστο”, “τα μην με ακουμπάς”, “μη μου υψώνεις τον τόνο τις φωνής σου κτλ” μεταμορφώνονται σε εξαιρετικό υλικό που ξεπλένει τα πάντα, καθώς πρόκειται για ριάλιτι!

Η παρουσία τριών διάσημων μαγείρων που έχουν χιούμορ μας κάνει να ξεχάσουμε τη λεκτική βία που αξιοποιεί η παραγωγή. Το επιχείρημα “ε είναι ριάλιτι, είναι μέσα στη ζωή αυτά” δεν στέκει  όμως. Εάν είναι έτσι, τότε ένα χτύπημα ή μια σεξουαλική παρενόχληση θα πρέπει να είναι μέσα στο πρόγραμμα της ζωής, σωστά; Είναι “απαράδεκτο” όταν φέρεται να τα έκανε ο Κιμούλης, αλλά εδώ μας “χρειάζονται”.

MasterChef και ο αρχηγός που δεν δέχεται “νταηλίκια”

Η προσβολή και η λεκτική βία μπορεί να είναι στη ζωή, αλλά υποτίθεται ότι η θετική πλευρά των αποκαλύψεων είναι να καταπολεμηθούν αυτά στη ρίζα τους. Δεν γίνεται το πρωί να ψάχνουμε τον έκφυλο δημοσιογράφο ή ηθοποιό και το βράδυ να διασκεδάζουμε από τον κάναπέ μας με live μπινελίκια σε ανθρώπους. Η παραγωγή έπρεπε να έχει κανόνες σε τέτοιες περιπτώσεις και να τις επιλύει, με συστάσεις και ειδικούς κανονισμούς σε θέματα συμπεριφοράς.

Ο αρχηγός που δεν δέχεται “νταηλίκια” υποτίθεται ότι είναι ο αρχηγός για όλο το παιχνίδι, σύμφωνα με τους κανονισμούς που έφτιαξε η παραγωγή. Οπότε, αυτή η εξομοίωση επικεφαλής κουζίνας που βρίζει και συμπεριφέρεται έτσι στους υφιστάμενους μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μια κανονικότητα και στην έξω αγορά, καθώς η ιδιωτική τηλεόραση το έχει ήδη πουλήσει ως βραδυνή διασκέδαση στους τηλεθατές της;

Πως θα βγεί η εργαζόμενη κοπέλα που ψήνει τοστ για να καταγγείλει ότι το αφεντικό τη βρίζει συνεχώς, αν το βράδυ η κοινωνία διασκεδάζει με το “σκάσε” στην εκπομπή των τηλεαστέρων Κοντιζά-Ιωαννίδη-Κουτσόπουλου; Πως θα προστατευθεί εκείνος ο ομοφυλόφιλος που δεν αντέχει τις εντάσεις από έναν πιο έντονο και προσβλητικό “μάτσο” χαρακτήρα; Ένας ομοφυλόφιλος παίχτης είπε χαριτολογώντας ότι “αρχίζω και φοβάμαι”.

Το μοντάζ έχει κόψει και ράψει με τέτοιο βαθμό που νομιμοποιεί την εργασιακή παρενόχληση και τη λεκτική βία ενώ το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο δεν φαίνεται να ασχολείται. Εάν η παραγωγή του MasterChef θέλει να παίξει με τις ανθρώπινες αντοχές, την “κοινοτυπία του κακού” και την κουλτούρα της συμπεριφοράς, ας κάνει remake το “Das Experiment” με κανονικούς ηθοποιούς…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι