ΘΕΜΑ

Το #MeeToo ξανακαθίζει τον Μπιλ Κόσμπι στο σκαμνί

Το #MeeToo ξανακαθίζει τον Μπιλ Κόσμπι στα σκαμνί, Νεφέλη Λυγερού

Νέα μήνυση εις βάρος του Μπιλ Κόσμπι κατέθεσαν εννέα γυναίκες για σεξουαλική επίθεση. Κάποιες από αυτές ανήκουν στις συνολικά 60 που έχουν εδώ και χρόνια κινηθεί εναντίον του δικαστικά. Με την νέα τους αγωγή, όμως, ζητούν να ξανά δικαστεί ο κωμικός από ορκωτό δικαστήριο στη Νεβάδα βάσει ενός νέου νόμου που αίρει προσωρινά την παραγραφή των αστικών υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης.

Το νέο αυτό νομικό παραθυράκι τους επιτρέπει να διεκδικήσουν αποζημίωση. Θυμίζουμε ότι ο ηθοποιός επί δεκαετίες, καλούσε συστηματικά δεκάδες γυναίκες στο σπίτι ή στο Γραφείο του τις οποίες στη συνέχεια νάρκωνε ή προσπαθούσε να ναρκώσει πριν τους επιτεθεί σεξουαλικά. Ο ίδιος είχε παραδεχτεί την ενοχή του, αλλά τα περισσότερα αδικήματα του είχαν παραγραφεί.

Τελικά, τον Απρίλιο του 2018 βρέθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση και καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκισης. Η καταδίκη του θεωρήθηκε ορόσημο στο κίνημα #ΜeΤοο, στον αγώνα του κατά της σεξουαλικής βίας των γυναικών. Η γυναίκα, μάλιστα, που τον έστειλε στην φυλακή ήταν ομογενής. Η Άντρια Κωνσταντινίδη είχε καταγγείλει ότι το 2004, αφού προηγουμένως τη νάρκωσε με άγνωστου είδους χάπια, την κακοποίησε σεξουαλικά. «Έπρεπε να κάνω βουτιά στο παρελθόν και να προσπαθήσω να θυμηθώ, και κάποιες φορές ήταν ανατριχιαστικό. Το τραύμα δεν είναι σχεδιασμένο να το θυμάσαι, αλλά να το ξεχνάς» είχε δηλώσει τότε η Κωνσταντινίδη που πλέον ζει στο Τορόντο του Καναδά και έχει δική της επιχείρηση θεραπευτικού μασάζ. Ο κωμικός πάντως είχε δώσει μια συνέντευξη από την φυλακή στην οποία εμφανιζόταν αμετανόητος. Ισχυριζόταν ότι περνούσε θαυμάσια στο κελί του την οποία αποκαλούσε «ρετιρέ».

To #MeeTo και ο Κόσμπι

Η περίπτωση του Μπιλ Κόσμπι ήταν μια από τις πιο συγκλονιστικές που ανέδειξε το κίνημα του MeeToo τόσο εξαιτίας της τεράστιας δημοφιλίας του κωμικού, όσο και λόγω της σοβαρότητας των πράξεων του.

Ο ηθοποιός είχε γνωρίσει τεράστια επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ως ο τηλεοπτικός πάτερ φαμίλιας της οικογένειας Χάξταμπλ στην κωμική σειρά The Cosby Show. Αυτή ξεκίνησε το 1984 και ολοκληρώθηκε  το 1992. Ο Κοσμπι λατρευόταν ως ένας εξαιρετικά χαρισματικός άνθρωπος, τον οποίο αποκαλούσαν και εθνικό «μπαμπά της Αμερικής». Εκτός από το κωμικό του ταλέντο, ενέπνεε σεβασμό για το γεγονός ότι αγωνιζόταν για τα δικαιώματα της αφροαμερικανικής κοινότητας, αλλά και για αλλά σημαντικά πολιτικά ζητήματα.

Είχε κάνει αμέτρητες εμφανίσεις σε παιδικές εκπομπές, είχε γράψει δεκάδες βιβλία, ενώ αναγνωριζόταν και ως πρωτοπόρος της stand up κωμωδίας. Η καλλιτεχνική και όχι μόνο κοινότητα τον σεβόταν απεριόριστα για το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που είχε καταφέρει να ξεπεράσει φυλετικά εμπόδια και να γίνει σταρ τηλεοπτικών σειρών δράσης και συγχρόνως, ενώ είχε και ιδιαίτερα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Απολάμβανε τέτοιας αποδοχής που για χρόνια κανείς δεν τολμούσε να αναδείξει τις φρικαλέες ιδιωτικές πρακτικές του, παρότι υπήρχαν όχι μόνο ψίθυροι αλλά καταγγελίες από τη δεκαετία του ’60 ακόμα.

Το κλίμα όμως άλλαξε. Τα στόματα άνοιξαν και η κοινωνία ήταν έτοιμη να ακούσει. Η αρχή του τέλους ήταν όταν Τριάντα πέντε από τα θύματα του Μπιλ Κόσμπι εκπροσωπήθηκαν από μια δικηγόρο. Όλες μίλησαν στο περιοδικό New York Magazine και δέχθηκαν να φωτογραφηθούν μαζί και να περιγράψουν πώς ο Κόσμπι τις νάρκωσε και τις βίασε. Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 44 έως 80 ετών. Αν και ο ίδιος μετά τη συνέντευξη δήλωνε αθώος, σύμφωνα  με έγγραφο που  αποκάλυψε το Associated Press, παραδεχόταν  τις πράξεις του. Σύμφωνα με τις δικές του διηγήσεις, χρησιμοποιούσε το υπνωτικά Quaaludes και Benadryl για να ναρκώνει γυναίκες πριν το σεξ.  Διέλυε 3 χάπια στο ποτό τους.

Ούτε η φυλακή πάντως δεν πτόησε τον ηλικιωμένο ηθοποιό. Η αποφυλάκισή του το καλοκαίρι του 2021 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο ίδιος πάντως μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα σχεδίαζε να επιστρέψει στις ζωντανές εμφανίσεις. «Υπάρχει τόση πολλή διασκέδαση σε αυτή την αφήγηση ιστοριών που κάνω», είπε ο ηθοποιός σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη του. «Αισθάνομαι ότι θα μπορέσω να εμφανιστώ και να είμαι ο Κόσμπι που το κοινό μου γνωρίζει ότι είμαι».

Με τη νέα αυτή μήνυση, πολλές ακόμα γυναίκες ευελπιστούν να δικαιωθούν παρά το πέρασμα του χρόνου. Στην αγωγή που κατατέθηκε στη Νεβάδα υποστηρίζεται ότι «ο Κόσμπι χρησιμοποίησε την τεράστια εξουσία, φήμη και κύρος του» για να απομονώσει και να επιτεθεί σεξουαλικά στις ενάγουσες. Οι δικηγόροι τους επιχειρούν να θυμίσουν στο κοινό ότι ο ηλικιωμένος ηθοποιός έχει πλήξει τουλάχιστον 60 γυναίκες. «Το ότι κυκλοφορεί ελεύθερος και ωραίος είναι από μόνο του ένα τεράστιο σκάνδαλο» δήλωσε μια από τις φεμινιστικές οργανώσεις που στηρίζουν τα θύματα του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx