Το ναυάγιο Κικίλια-γιατρών φέρνει επιστράτευση
20/03/2021Χωρίς αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεδιάσκεψη του είχε ο υπουργός Υγείας με τους Ιατρικούς Συλλόγους, μια εξέλιξη που φέρνει πιο κοντά την επιστράτευση. ο Βασίλης Κικίλιας δεν πήρε τις απαντήσεις που ήθελε στην έκκληση που έχει απευθύνει προς τους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο έχει γονατίσει από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και κυρίως από την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θεωρείται πλέον πολύ πιθανό η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ιδιαίτερα σύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας, κυρίως της Αττικής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Παρασκευής έληξε και η διορία του σαρανταοκτάωρου που είχε δώσει ο υπουργός στους ιδιώτες γιατρούς για να δηλώσουν συμμετοχή στη στήριξη των συναδέλφων τους στο ΕΣΥ.
Η ανταπόκριση ήταν, ωστόσο, ιδιαίτερα πενιχρή, καθώς μόνον περίπου 60 γιατροί δήλωσαν συμμετοχή, την ώρα που το υπουργείο ζητούσε το λιγότερο διακόσιους και μάλιστα κυρίως παθολόγους, ασκούντες γενική ιατρική, πνευμονολόγος και αναισθησιολόγους. Η εξέλιξη έρχεται να δείξει ότι δεν ήταν και τόσο αγαστή η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, την οποία καιρό τώρα φέρνουν ως επιχείρημα, κυβέρνηση και υπουργείο, για να αντικρούσουν το διαρκές αίτημα της αντιπολίτευσης για επίταξη κλινών του ιδιωτικού τομέα.
Ένα βήμα πριν την επιστράτευση
Εξάλλου, η έκκληση Κικίλια έγινε μόλις την περασμένη Τετάρτη, όταν δήλωσε ότι «σε αυτή τη μάχη για τη ζωή αναμένουμε και ζητούμε τη στήριξη από όλους τους γιατρούς», συνοδευόμενη με το “τελεσίγραφο” ότι «εάν στις επόμενες 48 ώρες δεν έχουν ανταποκριθεί τουλάχιστον 200 γιατροί στο νέο αυτό κάλεσμα, θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνει επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών που έχουν ειδικότητες, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη νοσηλεία COVID περιστατικών».
Από την πλευρά τους, οι ιδιώτες γιατροί που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, φαίνεται ότι επιμένουν στο επιχείρημα ότι δεν έχει οριοθετηθεί το πλαίσιο μιας ενδεχόμενης ένταξης τους στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων συνθηκών που προέκυψαν από την έξαρση της πανδημίας. Οι αιτιάσεις αυτές αφήνουν κάποιες αιχμές για προχειρότητα σε ό,τι αφορά την προετοιμασία που έγινε από το υπουργείο και την κυβέρνηση δχετικά με τον τρόπο ένταξής κάποιων συναδέλφων τους στο ΕΣΥ.
Στην διάρκεια της σαρανταοκτάωρης προθεσμίας που τους δόθηκε, οι γιατροί επέμεναν κυρίως στο θέμα της αστικής ιατρικής ευθύνης κατά την παροχή υπηρεσιών σε ασθενείς του ΕΣΥ. Για το θέμα υπήρξαν διευκρινίσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη του ότι «σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, με την ένταξη στο ΕΣΥ, δεν υπέχουν ατομική αστική ευθύνη».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί, ευθύνεται για αποζημίωση μόνο το δημόσιο νοσοκομείο, τυχόν δε αγωγή, κατά το μέρος που στρέφεται κατά του γιατρού, θα είναι απορριπτέα ως απαράδεκτη». Ο ΙΣΑ συνόδευσε τις διευκρινίσεις του και με κίνητρα, όπως αυτό της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας συνδρομής στον ΙΣΑ για μία πενταετία, οι εξελίξεις δείχνουν όμως, ότι δεν έπεισε.
Αντιδρούν και οι φαρμακοποιοί
Οι ιδιώτες γιατροί θεωρούν άλλωστε δεδομένη την απόφαση για επιστράτευση, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος ανέφερε ότι «όταν φτάνουμε σε κάποια όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η οργανωμένη πολιτεία -εν προκειμένω η κυβέρνηση- να παίρνει σκληρές αποφάσεις».
Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο επέμειναν πάντως στην «εθελοντική συνεισφορά», η οποία δεν ήρθε, τουλάχιστον στο επιθυμητό μέγεθος. Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και για τα τεστ που ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, τα οποία θα παρέχονται δωρεάν από τα φαρμακεία και θα τα κάνουν οι πολίτες μόνοι τους.
Μιλώντας στο Mega, για το θέμα του self-testing, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Πάτρας, Ανδρέας Σοφιανόπουλος, είπε ότι άλλη πρόταση κατατέθηκε και άλλη έγινε τελικά αποδεκτή. Ο κ. Σοφιανόπουλος σημείωσε ότι η κυβερνητική πρόταση δεν προβλέπει κανένα ποσοστό κέρδους για τα φαρμακεία, τονίζοντας ότι τα φαρμακεία «δεν είναι δημόσια δομή». Πρόσθεσε επίσης ότι «οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν την ικανότητα της αυτοδιάγνωσης και κατά συνέπεια θα έχουμε κομφούζιο στα φαρμακεία». Απαντώντας, ο Γενικός Γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε πάντως ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις από τον υπουργό Υγείας.