Το παζάρι-σκάνδαλο των εμβολίων – Η Ελλάδα χάρισε δόσεις στη Γερμανία!

Το παζάρι-σκάνδαλο των εμβολίων – Η Ελλάδα χάρισε δόσεις στη Γερμανία! Όλγα Μαύρου

Ενώ το Ισραήλ προηγείται εντυπωσιακά στην κούρσα των εμβολιασμών (με κίνητρο να ανοίξει άμεσα την αγορά του) και αγοράζει εμβόλια με τον τόνο, μας προέκυψε και η Γερμανία που αγοράζει δόσεις που προορίζονταν για άλλα ευρωπαϊκά κράτη με σκοπό να καλύψει τον πληθυσμό της. Το Βερολίνο ισχυρίζεται ότι δεν “έκλεψε” από κανέναν, ούτε παραβίασε τους νόμους.

Η δε Κομισιόν τα “μασάει” και έμμεσα κάνει πλάτες στους Γερμανούς, λέγοντας ότι οι διμερείς συμφωνίες τους με φαρμακευτικές εταιρίες έγιναν προτού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της Κομισιόν για την ισομερή και δίκαιη αναλογική κατανομή των εμβολίων στην Ευρώπη. Το περίφημο “όλοι μαζί μπορούμε”, ήταν εξαρχής “ο σώζων εαυτόν σωθήτω” και ο “έχων χρήμα αγοραζέτω”!

Κατά συνέπεια, μας λέει η Κομισιόν, η Γερμανία δεν παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όμως, η αλήθεια (όπως γράφουν ακόμα και γερμανικά Μίντια) είναι ότι η Γερμανία συνέχισε αντιευρωπαϊκά τις διμερείς συμφωνίες ακόμα και μετά την υπογραφή της πανευρωπαϊκής συμφωνίας μεταξύ Κομισιόν και φαρμακευτικών. Ακόμα, όμως, και πριν από τις τελικές υπογραφές της Κομισιόν με τις φαρμακευτικές, πόσο ευρωπαϊκό ήταν το κάθε κράτος-μέλος να παζαρεύει για τον εαυτό του;

Οι Γερμανοί από πλευράς τους λένε ότι «στο κάτω-κάτω η BionTech είναι γερμανική» αλλά κυρίως πως «είμαστε 81.000.000 και ζητήσαμε να αγορασθούν άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από την Κομισιόν για όλη την ΕΕ, όμως οι άλλοι 26 τα βρήκαν ακριβά και αρνήθηκαν». Η Κομισιόν όντως τότε παζάρευε και με άλλες εταιρείες και δεν ήθελε να ποντάρει μόνον σε ένα εμβόλιο και μάλιστα ακριβό.

Στο πλαίσιο των αδιαφανών διαπραγματεύσεων δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο δίκιο ή άδικο έχουν οι Γερμανοί, όταν υποστηρίζουν ότι τον Σεπτέμβριο επέμειναν για αγορά επιπλέον δόσεων και το φρέναραν άλλα κράτη-μέλη. Η εκδοχή τους είναι ότι αυτοί είχαν ανάγκη από επιπλέον δόσεις και αφού η Κομισιόν ήταν αναποφάσιστη, κανόνισαν να πάρει η Γερμανία με διμερείς συμφωνίες τις δόσεις που χρειαζόταν.

Έχουμε περίσσευμα εμβολίων;

Επιπλέον, όμως, η Γερμανία έλαβε και δόσεις “ανεπιθύμητες” από άλλα κράτη. Ανάμεσα σε αυτά (γράφουν οι Γερμανοί και σιωπούν οι Έλληνες) ήταν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Πολωνία και άλλες χώρες, οι οποίες δήλωσαν ότι προτιμούν φθηνότερα εμβόλια και παραχώρησαν εκ των υστέρων το μερίδιό τους στη Γερμανία. Ακόμα και αν η Γερμανία κινήθηκε νόμιμα, που είναι η ευρωπαϊκή αρχή της αλληλεγγύης; Δεν ίσχυσε για τις κυρώσεις στην Τουρκία, δεν ισχύει ούτε για τα εμβόλια.

Αυτές οι συμφωνίες με κράτη-μέλη που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ακριβά εμβόλια, αν πράγματι έγιναν, έγιναν στα μουλωχτά! Και πέρα από την ανισότητα στην υγεία και τη μηδενική αλληλεγγύη προς τις φτωχές (ή ανόητες) ευρωπαϊκές χώρες, έχει γεννηθεί επιπλέον η μεγάλη απορία: Για ποιο λόγο το “περίσσευμα” των φτωχών της Ευρώπης το έλαβε η Γερμανία και όχι π.χ. η Γαλλία, ή και χώρες εκτός ΕΕ που δεν έχουν εμβόλια για τους πολίτες τους;

Για την Ελλάδα ο εμβολιασμός π.χ. των Αλβανών είναι σημαντικότερο, καθώς πηγαινοέρχονται στην Ελλάδα τακτικά και δεν είναι καν μεταξύ εκείνων που τηρούν “φανατικά” τα μέτρα προφύλαξης. Για να μην μιλήσουμε βέβαια και για το αυτονόητο: πώς καταλήγει η ελληνική κυβέρνηση να “χαρίζει” δόσεις, όταν το κράτος διαθέτει δόσεις μόνο για το 10% του πληθυσμού.

Τα “φτωχαδάκια” και η “μαμά” Κομισιόν

Σύμφωνα με το αμερικανικό Politico, τα “φτωχαδάκια” που χάρισαν στους Γερμανούς ήταν οι Έλληνες, οι Βούλγαροι, οι Πολωνοί και άλλοι. Σύμφωνα με το ίδιο, “ξύπνησαν” εν συνεχεία Γάλλοι και Δανοί και κάνουν το ίδιο: ζητούν από φτωχότερες χώρες όσα εμβόλια τους “περισσεύουν”. Οι φτωχοί (όπως εμείς) επενδύουν υπέρμετρα στο εμβόλιο της Οξφόρδης και άλλα φθηνότερα, ίσως όμως όχι εξίσου αποτελεσματικά εμβόλια γράφει το Politico.

Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής του Εργατικού Κόμματος Μοχάμεντ Σαχίμ το χαρακτήρισε «ξεκάθαρο εμβολιαστικό εθνικισμό», αλλά το κεντροαριστερό κόμμα του εκφράζει μόλις το 5,7% των Ολλανδών ψηφοφόρων. Εμείς σταθερά μείναμε στην “γραμμή” ότι θα μας φροντίσει η Κομισιόν, όπως άλλα 140 κράτη έμειναν ήσυχα ότι θα φροντίσει γι’ αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας!

Αυτά τα κράτη δεν έχουν πάρει ούτε ένα εμβόλιο προς το παρόν. Εν τω μεταξύ 13 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κάνουν τις δικές τους δημόσιες σχέσεις με τα κράτη που τους ενδιαφέρουν. Έστειλαν επιστολή στην Κομισιόν να φροντίσει να εμβολιαστούν και βαλκανικά κράτη και η Ουκρανία. Όμως από την άλλη, χαρίζουν τα εμβόλια που θεωρούν ότι τους περισσεύουν στην Γερμανία, ή στον πλειοδότη και όχι στα κράτη που έγραψαν ότι έχουν μεγάλη ανάγκη εμβολιασμών και μένουν ακάλυπτα.

Ο καθένας για την πάρτη του

Το “ένας για όλους και όλοι για έναν” έγινε τελικά “ο καθένας για πάρτη του”. Η Ελλάδα εμβολιάζει με ρυθμό χελώνας, επειδή ξέρει ότι αργούν οι δόσεις. Πως, λοιπόν, κάνει “χουβαρδαλίκια” με τις δόσεις που δικαιούται χωρίς να έχει κανένα όφελος, ούτε στον εμβολιασμό αλλά ούτε και σε άλλο επίπεδα. Δεν χαρίζουμε, μάλιστα, μόνον το εμβόλιο της Pfizer, αλλά και της Moderna που επίσης το βρήκαμε ακριβό.

Η Ελλάδα μπορούσε να παραγγείλει 2.000.000 δόσεις της Moderna, αλλά περιορίστηκε στις 1.800.000 δόσεις, χαρίζοντας τις υπόλοιπες 200.000 δόσεις σε πλειοδοτούντες ή ούτε καν σε πλειδοτούντες. Η Πολωνία αντί να  λάβει 13.000.000 δόσεις της Moderna, πήρε 6.600.000 δόσεις. Η Βουλγαρία αντί να πάρει τα 2.500.000 που δικαιούτο αναλογικά, πήρε 500.000 δόσεις. Η Σλοβενία που δικαιούτο 630.000 πήρε μόλις 26.000 δόσεις.

Αλλά και το Βέλγιο αντί να πάρει τις 4.000.000 δόσεις που δικαιούτο, πήρε μόνον τις μισές, το ίδιο και η Πορτογαλία. Οι Πορτογάλοι (σε αντίθεση με τη σιγή ιχθύος άλλων κυβερνήσεων) δήλωσαν ότι οι δόσεις που δεν πήραν θα μείνουν στοκ για να τις αγοράσουν άλλες χώρες και ότι δεν έγινε απ’ ευθείας συνεννόηση με τη Γερμανία.

Ισραήλ: Εμβολιασμοί ακόμα και τη νύχτα

Το Ισραήλ είναι το μόνο κράτος που βγάζει έξι δόσεις από κάθε φιαλίδιο ενώ όλοι οι άλλοι βγάζουν πέντε. Αυτό, όμως, μπορεί να οφείλεται και στο ότι ο Νετανιάχου είχε προνοήσει και είχε ήδη πρόσβαση στην Pfizer και γνώριζε ότι αυτό είναι ασφαλές. Εξάλλου πριν από μόλις δύο ημέρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου άναψε το πράσινο φως για να βγαίνουν έξι δόσεις από κάθε φιαλίδιο.

Με αυτό το τρόπο το Ισραήλ προηγήθηκε εξαρχής εντυπωσιακά στο ρυθμό εμβολιασμού και αποφάσισε μάλιστα να γίνονται εμβολιασμοί ακόμα και νύχτα. Όταν, μάλιστα, περίσσευαν δόσεις από τα φιαλίδια και δεν υπήρχαν ηλικιωμένοι η ευάλωτοι διαθέσιμοι εκείνη την ώρα στην περιοχή, έστελνε στρατιώτες ή άλλες ομάδες που κανονικά δεν προηγούνταν, για να μην πάνε χαράμι οι δόσεις που περίσσευαν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Εξασφάλισε σύμφωνα με το en.globes.co.il περισσότερες δόσεις εξαρχής. Αφ’ ενός επειδή ο Μπουρλά είναι ομόθρησκος, αφ’ ετέρου γιατί η χώρα προσφέρθηκε ως “έθνος πειραματόζωο”. Ο Νετανιάχου “έπρηξε” την Pfizer με το επιχείρημα ότι το σύστημα υγείας του είναι από τα αρτιότερα στον κόσμο και ότι από τα εκατομμύρια των Ισραηλινών που θα εμβολιασθούν, θα προκύψουν αξιόπιστα δεδομένα για την ασφάλεια των εμβολίων σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού, αλλά και για τις μεταλλάξεις του ιού.

Δεν ξέρουμε τις ιδιαιτερότητες της συμφωνίας, αλλά για παράδειγμα το εμβόλιο της Pfizer δεν έχει μελετηθεί σε παιδιά, εγκύους και ανοσοκατεσταλμένους ή αλλεργικούς. Μήπως ο Νετανιάχου υποσχέθηκε στην Pfizer δεδομένα από τον εμβολιασμό αυτών ειδικά των ομάδων; Άγνωστο! Οι ισραηλινές κυβερνήσεις, πάντως, παραδοσιακά ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τους πολίτες τους. Κανονικά οι παρενέργειες αναφέρονται στα εθνικά συστήματα φαρμακοεπαγρύπνησης κάθε χώρας.

Οι Βρετανοί “καρφώνουν” το Ισραήλ

Το Ισραήλ υποσχέθηκε να δώσει όλα τα στοιχεία για παρενέργειες στην Pfizer και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Δεν έχουμε δημοσιογραφικές πληροφορίες για όσες παρενέργειες έχουν παρατηρηθεί εκεί από τον εμβολιασμό 1.800.000 ατόμων, το ένα πέμπτο του πληθυσμού. Οι Βρετανοί “καρφώνουν” το Ισραήλ ότι προσφέρει περισσότερα χρήματα για να παραλάβει επιπλέον δόσεις, προσπερνώντας τους άλλους, χωρίς να κρατάει σειρά στην “ουρά”. Για την ακρίβεια, αγοράζει εμβόλια δίνοντας 50 ευρώ αντί για 33, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι παρέλαβε επιπλέον δόσεις.

Η Pfizer δήλωσε ότι «οι τιμές καθορίζονται με βάση την ποσότητα της παραγγελίας, την προϋπάρχουσα δέσμευση και με βάση τις αρχές της ισότητας και της διαθεσιμότητας». Το Ισραήλ παρέλαβε και 120.000 από τις συνολικά 500.000 δόσεις που έχει συμφωνήσει με την Moderna.

Σε αντίθεση με τους Βρετανούς που εξετάζουν στα σοβαρά το ενδεχόμενο για “κοκτέιλ” εμβολίων, το Ισραήλ απέκλεισε το ενδεχόμενο και θα κάνει σε όλους τους πολίτες του και τις δύο δόσεις από το ίδιο εμβόλιο. Στα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν ήδη δοθεί και οι δύο δόσεις της Pfizer, που εξασφαλίζουν πλήρη κάλυψη, σε 1.000.000 Ισραηλινούς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι