ΘΕΜΑ

Το πόρισμα ΤΑΙΠΕΔ για τα στέγαστρα Καλατράβα σε ΟΑΚΑ-Ποδηλατοδρόμιο

Το πόρισμα του ΤΑΙΠΕΔ για τα στέγαστρα Καλατράβα σε ΟΑΚΑ-Ποδηλατοδρόμιο,

«Τόσο η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ όσο και η αντίστοιχη μεταλλική κατασκευή του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας». Αυτό επισημαίνεται στο τεχνικό πόρισμα του ΤΑΙΠΕΔ που βγήκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», που δημοσιεύει το πόρισμα του ΤΑΙΠΕΔ, αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των μελετών που έγιναν στις συγκεκριμένες υποδομές από τον τεχνικό σύμβουλο του Ταμείου, το οποίο έχει στο χαρτοφυλάκιό του τα συγκεκριμένα ακίνητα και είναι επιφορτισμένο με το έργο της συντήρησής τους. Η μελέτη δεν αποδίδει ευθύνες στον αρχικό σχεδιασμό ή στην κατασκευή των έργων, αλλά, όπως επισημαίνει, αξιολογεί την παρούσα κατάσταση σε σχέση με την ιδεατή κατάσταση, την κατάσταση δηλαδή που εκτιμάται πως έπρεπε να έχουν όταν παραδόθηκαν.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει αναλάβει να επεξεργαστεί τα ευρήματα των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ και να καταλήξει στη δική του αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσουν μελέτες για το τι πρέπει να γίνει και πώς θα γίνει, και κατόπιν διαγωνισμοί για την υλοποίηση των έργων.

Η μελέτη του 2020

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η έκθεση που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η κυβέρνηση δεν είναι η πρώτη, αφού το καλοκαίρι του 2019 το υπουργείο Υποδομών είχε αναθέσει στην ίδια ελληνική τεχνική εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ να πραγματοποιήσει έρευνα με αντικείμενο την επιθεώρηση και συντήρηση όλης της εγκατάστασης του Ολυμπιακού Σταδίου. Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020. Η μελέτη υπεβλήθη στη συνέχεια στη γενική γραμματεία Αθλητισμού και στο υπουργείο Υποδομών. Η συγκεκριμένη έκθεση κατέληγε σε δύο βασικά συμπεράσματα σχετικά με το στέγαστρο του σταδίου:

Α) Κατά την επιθεώρηση της γερμανικής Bust την περιόδου 2007-2008 δεν εντοπίστηκαν προβλήματα στατικότητας. Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε ενόψει τις οριστικής παραλαβής του γηπέδου από το ελληνικό δημόσιο.
Β) Ωστόσο, το 2020 η ελληνική εταιρεία ΔΟΜΗ ΑΕ εντόπισε σοβαρότερα προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης τα οποία μάλιστα όπως ανέφερε θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν, κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου. Πρόκειται για οξειδώσεις, προβλήματα στη βαφή και διάφορες κακοτεχνίες.

Μια νέα μελέτη ανετέθη τον Νοέμβριο του 2022 στην ίδια εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και αφορούσε μόνο την μεταλλική κατασκευή Καλατράβα. Η μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η μεταλλική κατασκευή δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας. Μάλιστα, το πρόβλημα εντοπίστηκε από την κατασκευή του μεταλλικού στεγάστρου το οποίος όπως ανέφερε δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

  • Γιατί λειτουργούσε κανονικά το ΟΑΚΑ παρά τον εντοπισμό προβλημάτων;
  • Μεταξύ των δύο ελέγχων (2020-2023) υπήρξαν εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης;
  • Γιατί η γερμανική εταιρεία δεν είχε εντοπίσει προβλήματα τα οποία εντοπίστηκαν αργότερα;

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος μαζί με ομάδα ειδικών ανέλαβαν να αξιολογήσουν τις παραδοχές και τα συμπεράσματα της μελέτης προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες συντήρησης και επισκευής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το ποδηλατοδρόμιο μπορεί να ξανανοίξει εντός του 2024, ενώ το χρονοδιάγραμμα των επισκευών για το Ολυμπιακό στάδιο παραμένει άγνωστο. Μάχη με το χρόνο δίνουν στο υπουργείο Αθλητισμού για την μετεγκατάσταση πρωταθλημάτων – αθλητικών σωματείων – χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί λύση για όλα.

Βρούτσης για αποκατάσταση

Μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΪ ο υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι «θα αποκαταστήσουμε ό,τι χρειαστεί για να επανέλθει σε λειτουργία το ΟΑΚΑ. Εν αναμονή της αξιολόγησης της μελέτης από την επιστημονική επιτροπή του ΤΕΕ, θα μας πει η επιτροπή πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού. Και συνέχισε: «Τα ευρήματα με ανάγκασαν να πάρω την πολιτική απόφαση και να δώσω εντολή για αναστολή λειτουργίας στις δύο από τις πέντε περιοχές, στο ποδηλατοδρόμιο και στο γήπεδο».

Ο κ. Βρούτσης είπε ακόμη ότι υπήρξε μελέτη για κάποιες εξέδρες που εμφανίζονται και σε βίντεο από το 2018 να κάνουν μεγάλη ταλάντωση. Όπως είπε, το συμπέρασμα ήταν ότι η ταλάντωση στις κερκίδες ήταν μέσα στις τεχνικές προδιαγραφές. «Καμία σχέση δεν έχει αυτό με τα στέγαστρα Καλατράβα» συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως άλλη μελέτη για τα στέγαστρα δεν γνωρίζει να υπάρχει. Επισήμανε πως αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση που έσκυψε πάνω από το ΟΑΚΑ και έδωσε 57 εκατ. ευρώ: «Δόθηκαν για πρώτη φορά χρήματα να γίνει ενδελεχής έρευνα στατικότητας. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό». Για τη μελέτη που έδειχνε πρόβλημα στατικότητας είπε ότι είναι πολύτομη, εστάλη στη συνέχεια στο ΤΕΕ και ζητήθηκε επαναξιολόγηση για την επαναβεβαίωση των ευρημάτων της. Πρόσθεσε ότι μια πολύ υψηλού επιπέδου επιτροπή θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα μας πει τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα.

«Περιμένω και το πόρισμα, θα λειτουργήσει σύντομα η επιτροπή» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δύο εντολές έχουν δοθεί προς το ΤΕΕ, να δοθούν απαντήσεις το ταχύτερο δυνατόν με το καλύτερο δυνατόν επιστημονικό προσωπικό, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια. Σε ερώτηση πότε προβλέπεται να επαναλειτουργήσει το ΟΑΚΑ απάντησε: «Το ΟΑΚΑ θα συνεχίσει να είναι η καρδιά του αθλητισμού στην πατρίδα μας, θα αποκαταστήσουμε ό,τι χρειαστεί για να επανέλθει σε λειτουργία». Για το ποδηλατοδρόμιο είπε ότι με τις γνώσεις τεχνικών του ΤΑΙΠΕΔ και σε συνεργασία με το ΤΕΕ η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος 2024 θα έχει επαναλειτουργήσει. Σχετικά με τις πληροφορίες ότι έχει χαθεί το εγχειρίδιο για την συντήρηση του ΟΑΚΑ είπε ότι έχει δώσει εντολή να συγκεντρωθούν ό,τι έγγραφα υπάρχουν για να διαπιστωθεί η αλήθεια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι