Το ψωμί ψωμάκι λένε στην Κωνσταντινούπολη…

Τουρκία. Στέλλου

Αν είσαι Έλληνας συνταξιούχος ή μισθωτός εργαζόμενος και πας διακοπές στην Κωνσταντινούπολη, σου φαίνεται σχετικά φτηνή και σε πολλά μεγέθη, ίδια με την Ελλάδα. Αν όμως θελήσεις να αγοράσεις κάποιο εισαγόμενο προϊόν, βλέπεις ότι είναι ξαφνικά πολύ ακριβή. Και τότε αισθάνεσαι Τούρκος, γιατί εκεί ο μέσος μισθός είναι 450 ευρώ πάνω-κάτω. Είναι ο λόγος που δεν προκαλούν εντύπωση οι ουρές έξω από τους φούρνους που μοιράζουν δωρεάν ψωμί.

«Κάθε τόσο που ο κόσμος μαθαίνει ότι ένας φούρνος ή κάποιος φορέας μοιράζει δωρεάν ψωμί, βλέπεις μια ουρά δύο χιλιομέτρων», είπε στο SLpress.gr ένας Κωνσταντινουπολίτης φίλος που ζει εκεί. «Για μερικούς είναι και δύσκολο να προλάβουν στην ουρά το δωρεάν ψωμί, ειδικά αν είναι συνταξιούχοι», συμπληρώνει, καθώς όσοι είναι άνω 65 ετών στην Τουρκία (κάτι που ισχύει και για το συνομιλητή μας), εδώ και ένα χρόνο “αυλίζονται” 10 π.μ. με 1 μ.μ.

Αυτό το τρίωρο τους επιτρέπεται ένα χρόνο τώρα να βγαίνουν στο δρόμο. Εκεί δεν υπάρχουν SMS για κανένα, όλοι είναι έξω στην διάρκεια της ημέρας. Όμως το πρώτο μέτρο που πήρε ο Ερντογάν, ήταν να απαγορεύσει την κυκλοφορία στις ευπαθείς ομάδες, οπότε οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι δεν μπορούν να είναι ποτέ πρώτοι στην ουρά.

Περιζήτητο το δωρεάν ψωμί

Ψωμί σχετικά φτηνό πουλάει και ο δήμος, 0,10 ευρώ την φραντζόλα, όπου κι εκεί σχηματίζεται μεγάλη ουρά κάθε μέρα, όχι όμως η τραγική ουρά που βλέπεις κανείς στη δωρεάν διανομή. Το ψωμί στην Πόλη έχει βάρος 200 γραμμάρια (στην Ελλάδα 350). Για τα 200 γραμμάρια πληρώνουν μόνον 0,20 ευρώ, αλλά προφανώς ούτε αυτά υπάρχουν. Εξάλλου μια οικογένεια εκεί (με παππού, γιαγιά και τρία παιδιά) θέλει έξι-επτά τέτοιες φραντζόλες την ημέρα, άρα 1,5 ευρώ τη μέρα και 45 ευρώ το μήνα, ή 550 ευρώ τον χρόνο.

Οι συντάξεις είναι 200-400 ευρώ οι πιο πολλές. Ο εργαζόμενος, αν παίρνει 280 καθαρά (τόσα “καθαρίζουν” όσοι έχουν τον κατώτατο μισθό των 357 ευρώ, ή 3.570 τουρκικών λιρών) δεν μπορεί να δίνει εύκολα ένα 50άρικο μόνο για ψωμί. Ούτε 10 ευρώ για ένα κιλό αρνί, που είναι το βασικό είδος κρέατος στην Τουρκία. Ούτε 340 ευρώ ενοίκιο για ένα δυάρι, που είναι μια χαμηλή τιμή στην Κωνσταντινούπολη, ούτε 120 για τσιγάρα (έχουν 1,80 το πακέτο),αλλά ούτε και 60 ευρώ για ΔΕΗ το μήνα.

Ένα τσάι στην πλατεία κοστίζει ένα ευρώ και άμα το πάρεις σε κυπελάκι, 0,5. Μπορείς να φας σε μια φτηνή ταβέρνα με τρία ευρώ και σε ένα μέτριο εστιατόριο, να πάρεις κυρίως πιάτο, σαλάτα και φρούτο, με οκτώ ευρώ (αν παραγγείλεις κρέας, δίνεις συνολικά 10 ευρώ). Η βενζίνη είναι στα 0,7 το λίτρο και όλα αυτά στον Ευρωπαίο μοιάζουν φθηνά. Όχι όμως στον  ντόπιο, που κάνει πάνω από μια δουλειά για να ζήσει.

Φωτιά τα εισαγόμενα

«Τα αυτοκίνητα εισαγωγής έχουν διπλάσια τιμή από όσο στην Ελλάδα», είπε η γκαλερίστα κα Πέρσα Μύρτσου που ζει στην Κωνσταντινούπολη, δίνοντας συνέντευξη στο Open. «O,τι είναι εισαγωγής είναι πανάκριβο». Ανταλλακτικά ευρωπαϊκών συσκευών ή μηχανημάτων, καλλυντικά, ΙΧ, οδοντόπαστες, ειδικά είδη διατροφής π.χ. χωρίς γλουτένη, φάρμακα, ρούχα εισαγόμενα, όλα αυτά είναι παρελθόν. Και ο φίλος μας το επιβεβαίωσε ότι οι ντόπιοι έχουν κόψει όλα τα εισαγόμενα και αγοράζουν πλέον μόνον ό,τι παράγει η Τουρκία.

Όμως παρά τη βιομηχανία της, η Τουρκία δεν παράγει ούτε κατασκευάζει τα πάντα. «Πλέον αρχίζουμε και μετράμε πόσες φορές θα φάμε κρέας το μήνα. Θα φάμε μια φορά στις δύο εβδομάδες κρέας. Το αρνί, ένα μπούτι, έχει γύρω στα 10 ευρώ. Οι τιμές του αλκοόλ έχουν γίνει κι αυτές απαγορευτικές πλέον. Λογαριάζουμε πράγματα που πριν δεν μας πολυένοιαζαν» λέει η κα Μύρτσου.

Οι ξένοι και οι ψηφοφόροι

«Άμα πας σε φτηνό σούπερ μάρκετ βρίσκεις αρνί με 10 ευρώ το κιλό, αλλά άμα πας στο χασάπη, φτάνει και 20 ευρώ το κιλό», είπε ο συνταξιούχος φίλος μας. «Ο κόσμος πάει πια μόνο στο φτηνό. Όμως δεν ξέρω αν αυτά όλα μειώνουν την δημοτικότητα του Ερντογάν», συμπλήρωσε με περίσκεψη. Ο Ερντογάν απευθύνθηκε προχτές στους κοσμηματοπώλες και τους ζήτησε να προσφέρουν στο κράτος ένα κιλό χρυσό!

Οι κοσμηματοπώλες ανατρίχιασαν. Όμως ο πολύς ο κόσμος δεν το βρήκε εξίσου παράλογο και ο πολύς ο κόσμος είναι αυτός που βγάζει πρόεδρο. «Είναι σχεδόν δύο δεκαετίες τώρα ακλόνητος. Και αυτό που έκανε με τη συνθήκη για τις γυναίκες, εντυπωσιάζει τον Έλληνα ή το Γάλλο. Όμως ο Τούρκος έχει τη Μέρκελ μαζί του και το μεταναστευτικό, έχει ησυχάσει από την Ευρώπη. Εκείνο που τον νοιάζει τώρα είναι το εσωτερικό», είπε ο συνταξιούχος Κωνσταντινουπολίτης.

«Επειδή ο Ερντογάν έχει στο ΑΚΡ πολλούς συντηρητικούς, που θέλουν η κόρη να παντρεύεται στα 14 ή στα 15 και άμα την βιάσει κανείς, να υποχρεώνεται να την παντρευτεί, αποχώρησε από τη συνθήκη. Τους έκανε το χατήρι. Σε εσάς εκεί στην Ελλάδα φαίνεται τρομερό. Όμως τώρα που όλα πάνε καλά  με τους Ευρωπαίους για την Τουρκία, τον Ερντογάν τον νοιάζουν μόνο όσα φαίνονται τρομερά στους ψηφοφόρους του», κατέληξε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx