To “ελληνικό” παιχνίδι θανάτου Squid Game
18/10/2021Κάποιοι εκμεταλλεύονται την δημοφιλία της κορεάτικης τηλεοπτικής σειράς Squid Game που παραδόξως έγινε παγκοσμίως νούμερο ένα στο Netflix. Οι επιτήδειοι μέσω κοινωνικών δικτύων υποστηρίζουν ότι με 25 ευρώ μπορούν όσοι θέλουν να συμμετάσχουν σε πραγματικό παιγχνίδι θανάτου στην Ελλάδα.
Στην ανάρτηση επισημαίνεται ότι η τοποθεσία του ραντεβού για το παιγχνίδι θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες σε μεταγενέστερο χρόνο. Αυτό κινητοποίησε τις ελληνικές αρχές και γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσον πρόκειται για κοινή απάτη ή για παράνομο παιγχνίδι επικίνδυνων προκλήσεων.
Η σειρά αυτή είναι πάντως πρώτη και στην Ελλάδα, παρότι δύσκολα μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει με ενδιαφέρον για πάρα πολλούς λόγους. Το “δια ταύτα” στο σίριαλ είναι ότι διάφοροι απελπισμένοι μετέχουν σε ένα παιγχνίδι ζωής ή θανάτου. Στα εννέα επεισόδιά της υπάρχει μπόλικη βία.
Το σενάριο στηρίζεται σε ένα πραγματικό παιδικό παιγχνίδι, όπου αν κάποιος πέσει έξω από ένα χαραγμένο με κιμωλία όριο, χάνει και “πεθαίνει”. Όμως, στην σειρά, κάποιοι αποφασίζουν να το κάνουν πραγματικά θανατηφόρο για ενηλίκους και όποιοι χάνουν το παιγχνίδι πραγματικά πεθαίνουν.
Το θέμα είναι πολυπαιγμένο στην τηλεόραση και στο σινεμά, όπου άνθρωποι μετέχουν σε πάλη ή παιγχνίδια ή κυνήγια, και είτε για τα χρήματα είτε επειδή τους αναγκάζουν, γίνονται οι ίδιοι θηράματα ή θηρευτές. Κάποιοι μάλιστα σε διάφορες εκδοχές ποντάρουν στο ποιος θα επιζήσει των δοκιμασιών και είναι ένα είδος σύγχρονου Κολοσσαίου ή αρένας, όπου οι ηττημένοι σκοτώνονται.
Τι γίνεται σε Βέλγιο και Γαλλία
Στο Βέλγιο πιτσιρικάδες έδειραν μια συμμαθήτριά τους μιμούμενοι το παιγχνίδι και στην Αγγλία σύλλογοι γονέων ζητούν από τους γονείς να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να παρακολουθούν την σειρά. Όμως, ακόμα κι αν τα παιδιά δεν βλέπουν τη σειρά, έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και από εκεί “τα μαθαίνουν όλα”. Στο Βέλγιο συγκεκριμένα έπαιζαν ένα άλλο παρεμφερές παιγχνίδι οι μαθητές, αλλά αποφάσισαν πως όποιος έχανε, θα έπρεπε να τιμωρείται όπως στο Squid Game.
Όμως, κανείς δεν ξέρει αν χτύπησαν άσχημα την 11χρονη συμμαθήτριά τους επειδή τους επηρέασε η κορεάτικη σειρά ή απλά η σειρά ήταν το άλλοθι για bullying. Στη Γαλλία τρομάζουν με την επιδραστικότητά της σειράς στα παιδιά από τις 27 Σεπτεμβρίου, που άρχισε η προβολή της. Θεωρητικά η προβολή “απαγορεύεται” σε άτομα κάτω των 16 ετών, όμως οι μαμάδες και οι νταντάδες βλέπουν να παίζουν το παιγχνίδι ακόμα και νήπια στις παιδικές χαρές. Το γαλλικό υπουργείο Παιδείας έστειλε και μήνυμα στους διευθυντές των σχολείων όλης της χώρας να έχουν το νου τους.
Σε Λύκειο της Γαλλίας ένα αυτοσχέδιο κυνήγι θησαυρού που διοργανώθηκε από μία τριάδα μαθητών, προσέλκυσε 138 άτομα, που μιμήθηκαν ένα παιχνίδι από τη σειρά χωρίς πάντως να πάθει κανένα παιδί τίποτα. Μία από τις ηθοποιούς της σειράς είδε το λογαριασμό της στο Instagram να αυξάνεται από 400.000 followers σε 19 εκατομμύρια!
Η Ανιές Φιόρίν, καθηγήτρια παιδοψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νάντης, σχολίασε σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι: «Το πρόβλημα είναι ότι εξοντώνεται οι ασθενέστεροι με βίαιο τρόπο. Αρχίζει σαν παιγχνίδι αλλά μπορεί να γίνει τρόπος σκέψης. Τέτοια παιχνίδια θα μπορούσαν να ενισχύσουν το bullying», προειδοποιεί.